Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 18 octombrie 2017

Chefal cu cartofi natur

















O reteta grozava, sanatoasa si de regim. Nu trebuie sa lasam pestele mai mult timp la cuptor pentru ca se va usca. Daca faceti cartofi natur incercati reteta asta, se topesc in gura

Pestele :

2 bucati chefal (1 kg)
1 lamaie mica felii
1/2 legatura patrunjel
1 ceapa mica taiata felii
4 catei mari de usturoi intreg
1 pahar de vin sec sau demisec
Ulei de masline
Sare si piper proaspat macinate
1 lgt vegeta

Garnitura :

500 gr cartofi albi
Apa sa-i acopere cu 1-2 degete maxim
1/2 legatura patrunjel
2 linguri ulei de masline
Unt cam 20 gr
1 lgt vegeta
Sare
1 catel de usturoi

Pestele se curata de solzi, intestine, partea aceea neagra-maronie din interior si apoi urechile. Nu se spala deloc, dupa curatare se indeparteaza solzii si mizeria cu servetele deasemenea se umezeste un prosop curat de bucatarie cu care se sterge. Nu trebuie folosita apa din abundenta pentru ca pestele isi pierde gustul si proprietatiile. Totusi daca doriti sa-l spalati : trecem pestele rapid sub un jet de apa doar cat sa patrunda in burta si urechi pentru a inlatura sangele. Stergem surplusul de apa cu un servet. Rasnim sare si piper pe ambele parti ale pestelui si in burta, punem vegeta, masam peste tot si lasam 30-40 minute sa-si traga sarea, astfel va fi mai gustos. Facem un pat din ceapa taiata julliene, lamaia felii si usturoi. Asezam pestele peste, adaugam in burta o felie de lamaie, usturoi si frunze intregi de patrunjel. Turnam vinul peste chefal, mai punem patrunjel frunze intregi dar fara codite pe langa el si restul de ceapa si usturoi. Facem o incizie mica deasupra unde punem jumate felie de lamaie. Punem ulei de masline peste tot pestele, incalzim cuptorul si punem tava neacoperita. Lasam aproximativ 30 de minute la 220 ° timp in care mai punem vin din tava peste peste sa nu se arda. Gustam sosul si potrivim de sare daca mai trebuie. Stingem cuptorul si mai lasam vreo 5 minute cu usa intredeschisa. Servim cu cartofii calzi, patrunjel si sos de vin peste peste. Reductia de vin e grozava daca nu vi se evapora toata. Cartofii se taie cuburi mici de aceeasi dimensiune si se pun in apa. Adaugam sare, vegeta, usturoiul cu tot cu mantie, 1 lg ulei, si o frunza de patrunjel, toate acestea sunt de gust iar la sfarsit le dam deoparte. Dam focul mare si cand incepe sa fiarba punem capac si micsoram flacara. Lasam vreo 30-35 minute, vedem daca s-au fiert si scurgem apa. Punem untul, cealalta lg de ulei si patrunjelul foarte fin tocat. Amestecam foarte usor sa nu-i zdrobim si servim repede sa nu se raceasca

Niciun comentariu: