Faceți căutări pe acest blog

marți, 6 martie 2018

Iahnie de fasole cu kaizer


Cu painica de casa




















Var I :

Eu fac cea mai buna iahnie de fasole

Fasole uscata vreo 500 gr
300-400 gr kaizer cu grasime
2 cepe albe
2 cepe rosii
2 morcovi mari
1 telina mica
1 patrunjel
1 pastarnac
2 ardei capia rosii
1 cartof mediu
Pasta de rosii vreo 2-3 lg
1 legatura marar sau patrunjel
Cativa catei de usturoi
Foi de dafin
Boabe de piper
Cimbru macinat si ramurele
Vegeta
1 lgt bicarbonat
1/2 lgt chimen macinat
1 lgt boia dulce

Apa de la fiertul fasolei nu se arunca, o parte o folosim la iahnie. Legume puteti folosi din ce aveti prin frigider. Nu folositi mult morcov sa nu iasa prea dulce. Punem de seara fasolea la inmuiat in apa rece s-o acopere cu 2-3 degete, putem pune si 1/3 lgt bicarbonat sau a doua zi la fiert. A doua zi umplem o oala mai mare cu apa rece de la chiuveta si o punem la fiert. Cand ajunge la pct de fierbere scurgem fasolea de apa in care a stat si-o punem la fiert cu o parte din apa fierbinte, s-o acopere cu 2-3 degete. O lasam vreo 10-15 minute sa dea in cateva clocote dupa care o scurgem de apa fierbinte si punem alta apa fiarta. Procedam astfel cu schimbatul a trei-patru ape. In cea de-a patra sau a cincea apa punem fasolea scursa, cartoful, 2 cepe intregi, albitura, 1 morcov taiate felii subtiri, foile de dafin, piperul si 2-3 ramurele de cimbru. Chiar daca fasolea e fiarta pe jumate eu pun mai multa apa sa iasa mai lichida oricum dupa ce stingem focul va scadea mult. Punem si jumatate din marar, eu am avut congelat si este ft bun. Mai amestecam din cand in cand si cand fasolea e fiarta punem bicarbonatul si chimenul. Acum ne ocupam de sos :  tocam marunt cele doua cepe ramase, la fel morcovul si capia. Eu am oprit pt calit si ceva albitura dar merge si fara. Calim ceapa si usturoiul in ulei suficient, apoi adaugam morcovul si la final capia. Dupa ce s-au inmuiat bine punem 1 lgt  boia si mai calim 1 minut. Stingem cu putina zeama de la fiertul fasolei si mai lasam sa scada. In alta oala curata punem fasolea scursa din care am inlaturat cimbrul si legumele, eu pastrez si o parte din ele. Adaugam toata nebunia de legume calite din tigaie si putina zeama de la fiertul fasolei. Punem pe foc si lasam sa se imprieteneasca aromele. Mai gustam fasolea sa ne asiguram ca e fiarta 100%. Punem marar, vegeta si bulion doar dupa ce e fiarta. Pe parcurs putem adauga din zeama de la fiertul fasolei atat cat vrem ca sa iasa nici prea apoasa dar nici scazuta. Cand e gata punem si restul de marar. Legumele mari se pot scoate daca nu va plac, se pun doar pt gust. Cartoful este bun la fasole, ajuta sa nu aveti gaze si amidonul leaga iahnia. Schimbatul celor trei ape este obligatorie pt a nu avea gaze. Servim cu acritura sau varza murata.

Var II :

De lene in ultimul schimb nu mai schimb apele dar iese si mai gustoasa. Punem fasolea de seara la inmuiat cu apa rece sau calduta. A doua zi scurg fasolea de apa in care a stat, o spal si o pun in oala de fiert cu putin bicarbonat si apa rece de la chiuveta s-o acopere cu 4-5 degete. Adaug legumele intregi care-i vor da gust si las sa fiarba la foc mic cu capac pus pe jumatate, nu voi mai schimba apele. Neaparat folosim un cartof intreg care va lega si ajuta la gaze. Separat calim legume tocate cubulete si kaizerul. Cand a fiert fasolea complet daca este prea mult lichid de la fiert mai scoatem din ea dar n-o aruncam. Adaugam la fasole verdeata, bulion, rosii, mirodenii si dam la cuptor sa scada.  Daca mai e nevoie de lichid folosim zeama scoasa inainte. Mie iki place sa iasa legata si deasta folosesc cartoful care are amidon si leaga. Bulionul si rosiile nu se pun pana nu e fiarta fasolea.

Var III  minunata :

2 conserve fasole rosie bonduelle
Kaizer
1 morcov
1 capia
1 ceapa rosie
1 catel usturoi
1 pastarnac
1 patrunjel
Marar
1 lg pasta de rosii
1 lgt paprika
1 lgt curry
Curcuma
Cimbru
Sare
Piper

Calim usturoiul zdrobit, adaugam ceapa tocata, calim, urmeaza radacinoasele tocate marunt, capia si la urma kaizerul taiat fasii. Phnem mirodenii si apa un sfert de oala, acoperim cu capac. Dupa ce au fiert legumele punem fasolea scusa si mararul. Lasam sa se imprieteneasca si sa scada dupa care punem bulion si mai lasam putin, minunata, scapam de fiertul fasolei si e mai comod. Ar merge si cu o cutie de rosii cirio si fara pasta de tomate.


Niciun comentariu: