Faceți căutări pe acest blog

marți, 6 martie 2018

Iahnie de fasole










Eu fac cea mai buna iahnie de fasole

Fasole uscata vreo 300-400 gr
2 cepe albe mari
2 cepe rosii mari
2 morcovi mari
1 telina mica
1 patrunjel
1 pastarnac
2 ardei capia rosii
1 cartof mediu daca aveti
Pasta de rosii vreo 2-3 lg
1 legatura marar sau patrunjel
Cativa catei de usturoi
Foi de dafin
Boabe de piper
Cimbru macinat si ramurele
Vegeta
1 lgt bicarbonat
1/2 lgt chimen macinat
1 lgt boia dulce

Apa de la fiertul fasolei nu se arunca, o parte o folosim la iahnie. Legume puteti folosi din ce aveti prin frigider. Nu folositi mult morcov sa nu iasa prea dulce. Punem de seara fasolea la inmuiat in apa rece, s-o acopere cu 2-3 degete. A doua zi umplem o oala mai mare cu apa si o punem la fiert. Cand ajunge la pct de fierbere scurgem fasolea de apa in care a stat si-o punem la fiert cu o parte din apa fierbinte, s-o acopere cu 2-3 degete. O lasam vreo 10-15 minute sa dea in cateva clocote dupa care o scurgem de apa fierbinte si punem alta apa fiarta. Procedam astfel cu schimbatul a trei-patru ape. In cea de-a patra sau a cincea apa punem fasolea scursa, cartoful, 2 cepe intregi, albitura, 1 morcov taiate felii subtiri, foile de dafin, piperul si 2-3 ramurele de cimbru. Chiar daca fasolea e fiarta pe jumate eu pun mai multa apa sa iasa mai lichida oricum dupa ce stingem focul va scadea mult. Punem si jumatate din marar, eu am avut congelat si este ft bun. Mai amestecam din cand in cand si cand fasolea e fiarta punem bicarbonatul si chimenul. Acum ne ocupam de sos :  tocam marunt cele doua cepe ramase, la fel morcovul si capia. Eu am oprit pt calit si ceva albitura dar merge si fara. Calim ceapa si usturoiul in ulei suficient, apoi adaugam morcovul si la final capia. Dupa ce s-au inmuiat bine punem 1 lgt  boia si mai calim 1 minut. Stingem cu putina zeama de la fiertul fasolei si mai lasam sa scada. In alta oala curata punem fasolea scursa din care am inlaturat cimbrul si legumele, eu pastrez si o parte din ele. Adaugam toata nebunia de legume calite din tigaie si putina zeama de la fiertul fasolei. Punem pe foc si lasam sa se imprieteneasca aromele. Mai gustam fasolea sa ne asiguram ca e fiarta 100%. Punem marar, vegeta si bulion doar dupa ce e fiarta. Pe parcurs putem adauga din zeama de la fiertul fasolei atat cat vrem ca sa iasa nici prea apoasa dar nici scazuta. Cand e gata punem si restul de marar. Legumele mari se pot scoate daca nu va plac, se pun doar pt gust. Cartoful este bun la fasole, ajuta sa nu aveti gaze si amidonul leaga iahnia. Schimbatul celor trei ape este obligatorie pt a nu avea gaze. Servim cu acritura sau varza murata.

Niciun comentariu: