Faceți căutări pe acest blog

marți, 6 martie 2018

Iahnie de fasole










Eu fac cea mai buna iahnie de fasole

Fasole uscata vreo 300-400 gr
2 cepe albe mari
2 cepe rosii mari
2 morcovi mari
1 telina mica
1 patrunjel
1 pastarnac
2 ardei capia rosii
1 cartof mediu
Pasta de rosii vreo 2-3 lg
1 legatura marar
Cativa catei de usturoi
Foi de dafin
Boabe de piper
Cimbru
Vegeta
1 lgt bicarbonat
1/2 lgt chimen macinat

Punem de seara fasolea la inmuiat in apa rece, s-o acopere cu 2-3 degete. A doua zi umplem o oala mai mare cu apa si o punem la fiert. Cand ajunge la pct de fierbere scurgem fasolea de apa in care a stat si-o punem la fiert cu o parte din apa fierbinte, s-o acopere cu 2-3 degete. O lasam vreo 10-15 minute dupa care o scurgem si punem alta apa fiarta din oala. Procedam astfel cu schimbatul a trei ape. In cea de-a patra apa punem cartoful si 2 cepe intregi, albitura si 1 morcov taiate felii subtiri, foile de dafin, piperul si cimbrul. Putem opri putin din radacinoase si pt calit dar nu e musai. Chiar daca fasolea e fiarta pe jumate eu pun mai multa apa sa iasa mai lichida oricum dupa ce stingem focul va scadea mult. Punem si jumatate din marar, eu am avut congelat si este ft bun. Mai amestecam din cand in cand si cand fasolea si legumele sunt fierte punem bicarbonatul si chimenul. Tocam marunt cele doua cepe ramase, la fel morcovul si capia. Eu am oprint pt calit si ceva albitura. Separat facem un sos astfel : calim ceapa si usturoiul in ulei suficient, apoi adaugam morcovul, albitura si capia. Dupa ce s-au inmuiat punem boiaua si mai calim 1 minut. Stingem cu putina zeama de la fiertul fasolei si mai lasam sa scada. Punem toata nebunia asta peste fasole. Adaugam sare, bulion si mai lasam sa se intrepatrunda aromele. Cand e gata punem si restul de marar. Daca e prea apoasa mancarea procedati in felul urmator : scurgeti fasolea, o puneti impreuna cu sosul de legume calit intr-o alta oala si adaugati din zeama ramasa doar atat cat va trebuie pana ajungeti la consistenta dorita, unii prefera fasolea legata altii mai lichida. Legumele mari se pot scoate daca nu va plac, se pun doar pt gust. Cartoful este obligatoriu la fasole, ajuta sa nu aveti gaze si amidonul leaga iahnia. Servim cu acritura sau varza murata.

Niciun comentariu: