Vrabioara sau muschiul sunt cele mai fragede
Varianta I : grozava
2 bucati vrabioara
Sare de hymalaya grunjoasa
Piper proaspat macinat
Patrunjel uscat
Oregano uscat
Cele mai bune condimente pentru vita sunt rozmarin, oregano, salvie, piper, busuioc, chimen, patrunjel, maghiran, cimbru.
Daca folosim placa de sare verificam daca e incinsa bine aruncand cativa stropi de apa pe ea. Nu punem sare pe vita inainte de gatire, ii scoate apa si se usuca, am incercat si cu sare de cateva ori. Bucata de carne e bine sa fie mai groasa de vreo 3-4 degete ca sa nu fie prea uscata ci suculenta si de un rosu aprins cu aspect marmorat. Scoate carnea din vid, sterge-o cu prosop de bucatarie si acoper-o cu un alt servet uscat, previne deshidratarea. Nu condimentam decat cu oregano, patrunjel si piper proaspat macinate. Lasa 2 ore la temperatura camerei. Carnea nu se condimenteaza cu sare, nu se bate, nu se cresteaza, nu se intoarce in tigaie prin intepare. Incinge ft ft bine gratarul sau tigaia, tre sa sfaraie bine cand pui carnea, poti da carnea sau grillul cu putin ulei. Eu am folosit tigaia de ceramica care inlocuieste placa de sare. De data asta nu am folosit ulei deloc, dupa cum se vede in poza tigaia se face exact ca placa de sare. Rezultatul a fost nemaipomenit si fara ulei. Carnea de vreo 2 cm se tine vreo 2-3 min pe fiec parte intorcand-o la fiecare 1-2 min, maxim de 4 ori, eu am avut de grosimea a 2 cm si am lasat-o vreo 6 min in total si am intors-o de vreo 3 ori la fiec 2 minute. A iesit roz in interior dar nu ft rosu pt ca nu mi place. E bine sa nu intoarcem carnea de multe ori, cel mai bine o data sau maxim de doua ori pe fiecare parte. Cand e gata se scoate, se macina sare grunjoasa pe ambele parti, se acopera 5 min cu folie dar nu ft stransa si se lasa sa se odihneasca apoi se serveste cu sosul scurs, salata verde si un pahar de vin rosu. Puteti sari etapa cu folia dar o lasati cateva min in farfurie. Daca gatim pe placa de sare nu mai punem sare, e suficient de la placa. E bine sa nu folosim multe condimente. Putem verifica daca e gata apasand usor carnea cu spatula, daca e moale mai tre tinuta. Putem pune la final un cub de unt. Merge ft bine cu garnitura de orez. Fierbem orez basmati sau normal cu putina sare, cuisoare, anason. Cand e gata stingem focul, punem ulei de masline, pudra de chimen, curry si amestecam.
Daca folosim placa de sare verificam daca e incinsa bine aruncand cativa stropi de apa pe ea. Nu punem sare pe vita inainte de gatire, ii scoate apa si se usuca, am incercat si cu sare de cateva ori. Bucata de carne e bine sa fie mai groasa de vreo 3-4 degete ca sa nu fie prea uscata ci suculenta si de un rosu aprins cu aspect marmorat. Scoate carnea din vid, sterge-o cu prosop de bucatarie si acoper-o cu un alt servet uscat, previne deshidratarea. Nu condimentam decat cu oregano, patrunjel si piper proaspat macinate. Lasa 2 ore la temperatura camerei. Carnea nu se condimenteaza cu sare, nu se bate, nu se cresteaza, nu se intoarce in tigaie prin intepare. Incinge ft ft bine gratarul sau tigaia, tre sa sfaraie bine cand pui carnea, poti da carnea sau grillul cu putin ulei. Eu am folosit tigaia de ceramica care inlocuieste placa de sare. De data asta nu am folosit ulei deloc, dupa cum se vede in poza tigaia se face exact ca placa de sare. Rezultatul a fost nemaipomenit si fara ulei. Carnea de vreo 2 cm se tine vreo 2-3 min pe fiec parte intorcand-o la fiecare 1-2 min, maxim de 4 ori, eu am avut de grosimea a 2 cm si am lasat-o vreo 6 min in total si am intors-o de vreo 3 ori la fiec 2 minute. A iesit roz in interior dar nu ft rosu pt ca nu mi place. E bine sa nu intoarcem carnea de multe ori, cel mai bine o data sau maxim de doua ori pe fiecare parte. Cand e gata se scoate, se macina sare grunjoasa pe ambele parti, se acopera 5 min cu folie dar nu ft stransa si se lasa sa se odihneasca apoi se serveste cu sosul scurs, salata verde si un pahar de vin rosu. Puteti sari etapa cu folia dar o lasati cateva min in farfurie. Daca gatim pe placa de sare nu mai punem sare, e suficient de la placa. E bine sa nu folosim multe condimente. Putem verifica daca e gata apasand usor carnea cu spatula, daca e moale mai tre tinuta. Putem pune la final un cub de unt. Merge ft bine cu garnitura de orez. Fierbem orez basmati sau normal cu putina sare, cuisoare, anason. Cand e gata stingem focul, punem ulei de masline, pudra de chimen, curry si amestecam.
Varianta II : grozava
2 bucati de T-bone sau antricot de manzat cu grosimea de 2-2.5 cm
Sare grunjoasa de himalaya
Piper boabe
O crenguta de cimbru
Usturoi
Ulei de masline
Unt facultativ
Carnea trebuie scoasa de la rece cu vreo ora si jumatate inainte pentru a ajunge la temperatura camerei. Imediat ce am scos-o o stergem cu hartie de bucatarie prin tapotare, carnea nu se spala. Rasnim sare si piper proaspat pe toate partile. Dupa cele 30 de min le ungem cu putin ulei de masline pe toate partile. Incalzim bine o tigaie de ceramica sau tefal si punem carnea pe foc mai maricel. Pentru grosimea de 2 cm trebuie lasata cate 2 minute pe fiecare parte timp in care o intoarcem la fiecare minut, adica intoaursa de 4 ori in total. Asezam intr-o tava doua foi de hartie de copt, usturoi zdrobit si o crenguta de cimbru. Dupa cele 4 min asezam carnea peste usturoi si cimbru, punem 1 lgt de unt dar nu e obligatoriu si o dam la cuptorul incins pentru inca 2-3 min maxim la 220 °. O scoatem si o lasam sa se odihneasca inca 2 minute. Servim cu hran, legume sau salata verde. Vita nu se taie, nu se inteapa in tigaie, se intoarce cu o spatula. Sarea o deshidrateaza asa ca de multe ori nu pun, rasnesc peste carnea calda din farfurie
Varianta III :
1 buc tbone gros
Varianta III :
1 buc tbone gros
Varianta IV :
punem doua linguri de ulei de masline, il incalzim, punem usturoiul si cimbrul, lasam putin sa-i dea gust dupa care incepem gatirea vitei cate 2 min pe fiec parte intorcand-o la fiecare minut
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu