Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 februarie 2018

Creveti in sos de vin cu usturoi


















1) Creveti cu vin si usturoi, minunati

500 de grame de creveți proaspeti sau prefierți

50-70 ml vin alb sec

 ulei de masline din ochi

50 gr unt

1 legătură de pătrunjel verde

1 ardei iute feliat

Zeama de la 1/2 lamaie mare

8 căței de usturoi

sare, piper alb

Crevetii se pun la decongelat cu cateva ore inainte, daca nu aveti timp ii puteti pune direct congelati. Nu va zgarciti cu uleiul de masline, eu am pus vreo 50 ml atat cat sa putem cali crevetii. Usturoiul se zdrobeste apoi se taie felii. Punem uleiul de măsline într-o tigaie si cand s-a incalzit adaugam untul. Dupa ce s-a topit untul punem usturoiul mărunţit, ardeiul şi dupa 1-2 min când acesta începe să îşi schimbe culoarea si miroase a usturoi puneţi şi creveţii în tigaie si trageti-i rapid. Punem sare si piper. Turnam sucul de lămâie şi vinul alb şi lăsaţi creveţii să se mai gătească timp de inca maxim 2-3 minute. Crevetii nu se gatesc mai mult de 2 minute, cate 1 min pe fiecare parte pt ca se intaresc. Presăraţi pătrunjel proaspăt şi serviţi creveţii imediat. Pentru decor, puteţi pune şi câteva felii proaspete de lămâie în tigaie, printre creveţi. Eu folosesc ardei iute bulgaresc pt ca nu prea mananc picant dar se pot scoate si semintele. O alta varianta ar fi ca dupa ce punem crevetii  punem vinul, lasam un pic apoi punem zeama de lamaie, untul  si stingem focul. Adaugam patrunjel, sare, si piper.  Unii folosesc untul odata cu uleiul la calit iar altii il adauga pt cremozitate odata cu vinul. Eu am pus untul de la inceput. Servim alaturi de un pahar de vin alb. La fel de bine putem inlocuii crevetii cu rapane sau putem face paste trase in acest sos. 

2) Paste cu creveti


Dupa ce am pus toate ingredientele si vinul punem paste subtiri din acelea chinezesti care au fost fierte si scurse, le tragem putin pe foc si gata pastele.

3) Creveti in sos de rosii

La toata afacerea de la 1 la final punem 1/2-1 conserva de rosii. Putem folosi si ceapa alba si rosie pe langa usturoi.

4) Creveti la gratar de facut

Creveti cruzi sau prefierti si decorticati
2-3 lg ulei masline
1/2 capatana usturoi
1-2 lg zeama lamaie
Sare, piper alb, patrunjel tocat


Crevetii proaspeti se decorticheaza iar cei congelati se dezgheata la frigider sau sub un jet de apa rece. Pui crevetii dezghetati si scursi intr-o marinata clasica obtinuta din ulei de masline, zeama de lamaie, usturoi pisat, patrunjel proaspat, sare si piper. Se lasa 20 min. Se scurg bine si se pun pe tepuse. Ii lasi 2 min pe fiec parte.  Daca luati creveti proaspeti trebuiesc gatiti in cel mult 24 de ore. Crevetii nedecorticati ii speli bine in apa rece si-i lasi sa se scurga de apa. Pentru a decortica crevetii trebuie sa le prinzi capul intre degete si sa-l tragi rasucindu-l usor pana ramane doar carnea alba. Daca tragi de cap rapid si cu mai multa forta, risti sa rupti nu doar capul, ci si din carnea (coada) crevetelui.Continui decorticarea cu ruperea picioarelor si cu desprinderea carapacei, fara a rupe si din carne, incepand de la cap. Optional si pentru un aspect placut, ultimul solz poti sa-l lasi. Crevetii cruzi, de marime mica pana la medie (5-7 cm) au nevoie de maxim 3 minute (ideal de 2 minute) daca ii fierbi sau ii prajesti. Crevetii mari si cei nedecorticati nu trebuie sa fiarba sau sa se prajeasca mai mult de 4 minute. Pentru gratar este suficient sa lasi crevetii 2 minute pe fiecare parte. Iar daca pregatesti crevetii la cuptor 5 minute este de ajuns daca ii pui in cuptorul incins. Crevetii pe care ii folosesti la diverse tipuri de mancare calda ii adaugi la finalul prepararii mancarii.

5) creveti la gratar var 2 de facut


500 gr creveti proaspeti sau congelati

Marinada : usturoi presat 8-10 catei, ulei de masline, ienibahar rasnit, boabe de mustar, vin, lamaie 1/2, sare, piper, patrunjel tocat, ardei iute tocat. Se pune din ochi, sa iasa un castron de pamant. Se pune peste creveti, se amesteca usor si se dau la rece pt 2 ore. Apoi se scurg si se pun pe gratarul cald pt 2 min pe fiec parte. Punem sosul de mai jos peste creveti cat sunt calzi.

Sosul : 1 sfert pac unt, ulei masline, usturoi, 1 lamaie mica, sare, patrunjel tocat, vin alb, 

Incalzim untul cu uleiul, calim usturoiul tocat, adaug patrunjel, zeama de lamaie apoi putin vin, lasam sa scada, gustam de sare




Niciun comentariu: