Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 29 septembrie 2010

Gem de prune cu nuca




































































































































Stiu ca veti spune si anume ca prunele astea nu prea merg de gem insa le-am capatat si ce era sa fac cu ele. Rezultatul a fost demential chiar daca prunele nu au fost foarte coapte

Ingrediente:

3 kg prune carnoase si aromate
500 g zahar
1 lamaie
200 g nuca sfaramata sau si mai mult daca va tine
2 cuisoare
1 baton de scortisoara sau 1 lingurita pulbere
esenta de rom

Mod de preparare:

Prunele se spala bine si li se scot samburii. Se aseaza intr-o oala, un rand de prune unul de zahar, deasupra se stoarce lamaia si se tine la frigider pana a doua zi cand se pun pe foc mic impreuna cu mirodeniile. Eu le-am dat prin masina de tocat pentru ca imi place mai mult sa iasa ca magiunul. Nucile se pun cateva minute la cuptor dupa care se piseaza in bucati mai mici dar nu foarte marunt ,se pot lasa si cateva jumatati.  Lasam sa scada bine si amestecam la un interval de timp. Eu pun mai putin zahar caci imi place mai acrisor. Spre final daca nu e prea acra mai puteti pune lamaie care ii da un gust deosebit si este un bun conservant. Cand este suficient de legat (puneti putin pe o farfurie) adaugam nuca si punem gemul in borcanele bine spalate si sterilizate care au fost puse un pic la cuptor pentru a le incalzi. Dupa ce le-am umplut eu le dau un pic la cuptor pentru a face o crusta deasupra dupa care le infiletez capacele. Se pun in patura pana a doua zi iar cine doreste le mai poate fierbe la bain marie. Puteti folosi vreo 400 gr de nuca daca aveti ca nu se supara nimeni

Un comentariu:

naty spunea...

interesanta reteta ta...imi pare rau ca nu am vazut-o mai inainte ca faceam si eu