Faceți căutări pe acest blog

marți, 25 septembrie 2012

Pilaf de orez cu legume















































Varianta I :

Grozava, varianta de pilaf pe care-l mananci fara nimic altceva

1 cana de orez
4 - 5 cani de apa sau supa
1 ardei capia mare
Morcovi, telina, pastarnac si patrunjel in parti egale
2 cepe albe
Patrunjel sau frunze de telina
1 ceasca de ulei de masline sau floare
Sare, piper
2 rosii daca doriti, eu nu am pus

Secretul este sa folositi multe legume si mai putin orez. Uleiul nu prea e sanatos dar e necesar sa folositi mai mult pt ca legumele sa se caleasca si nu sa se inabuse, asta i va da un gust deosebit pilafului. Ceapa si ardeiul se toaca marunt. Radem radacinoasele prin razatoarea mare. Punem jumate de castron din acela de pamant cu morcov si cealalta jumatate cu albitura. Incalzim uleiul, punem ceapa la calit si amestecam mereu sa nu se prinda, eu am folosit ulei de masline. Dupa ce am calit bine punem morcovul. Dupa ce s-a calit bine urmeaza ardeiul. Amestecam mereu si apoi punem orezul care a fost spalat in multe ape si scurs. Amestecam mereu sa nu se prinda. La fel de bine putem pune orezul nespalat. Dupa ce s-a calit orezul punem albitura. Adaugam sare si vegeta si stingem cu 4 masuri de apa. Daca va place mai apos puteti pune 4.5 sau 5 cani. Adaugam o parte din verdeata. Amestecam mereu si cand e gata 90% inchidem, procesul de fierbere va continua. Mai punem verdeata proaspata, amestecam si lasam sa se odihneasca. Nu se acopera cu capac, ramane fara zeama. Este demential. Eu nu am pus rosii dar e ft bun si cu rosii. Le adaugati taiate cubulete dupa calirea radacinoaselor. Daca va e mai usor puteti pune toate legumele la robot, le caliti pe toate apoi ad orezul. La fel de bune il fac si cu ciuperci. Folosim vreo 1/2 kg, o parte le taiem felii si restul cubulete. Ciupercile se calesc separat in putin ulei pana se evapora apa. Cand a fiert orezul punem ciupercile si le mai fierbem putin impreuna.

Varianta II :

Grozava

1 cescuta de orez
4-5 cani de supa de legume sau pasare
1 catel mare usturoi
ulei de masline sau floare
1 ceapa alba mare
1 ceapa rosie mare
1-2 buc capia rosu
1 morcov
1 albitura
condimente curry, curcuma
Coriandru si piper boabe
1 lg vegeta
patrunjel sau frunze de telina

Supa de curcan:

Intr-o oala mai mica am pus apa , o aripa mare de curcan, o lgt boia, o lgt curry, piper. Se caleste in uleiul incalzit cepele tocate foarte fin, punem 2-3 boabe coriandru si piper la calit, se aduga morcovul ras fin sau cubulete dupa care orezul. Urmeaza ardeiul si apoi albitura tocate marunt. Se stinge cu supa fierbinte strecurata (3 masuri la o cana de orez) se amesteca usor si se da la cuptor la foc foarte mic. Dupa ceva vreme se adauga vegeta si se amesteca. Se trage din cand in cand tigaia sa nu se prinda orezul dar fara a amesteca in el. La sfarsit adaugam patrunjel proaspat tocat. Orezul se mai umfla dupa ce inchidem focul dar daca ramanem fara zeama si orezul nu s-a fiert mai putem adauga supa calda.

RETETA PROPRIE

Varianta III :

Nemaipomenita

1 cescuta orez nespalat
2 ardei capia
1 morcov
2 cepe
Ulei
Boabe piper si coriandru
4-5 cani de apa
Verdeata daca avem
Curry, curcuma facultativ

Orezul se face in fel si chip, cu ce legume aveti prin frigider si ce condimente va plac. Secretul este sa folosim mai multe legume in raport cu orezul ca sa iasa gustos si mai mult ulei la calit. De data asta am calit vreo 2 cepe mari, am pus 2 boabe de piper si coriandu. Am adaugat morcovul tocat marunt, ardeiul cubulete si dupa ce s-au calit bine punem orezul nespalat. Punem curry si calim. Morcovul ras fin da o culoare mai frumoasa orezului. Adaugam apa fierbinte si lasam sa fiarba. Cand e gata punem verdeata si amestecam. Mie imi place mai apos si pun vreo 5 cani de apa. Dupa ce inchidem focul orezul va mai inflori si va trage apa. 

Niciun comentariu: