Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 8 octombrie 2016

Pepene murat


Eu o sa trec și varianta cu legume asortate, își împrumută aroma una de la cealaltă și ies grozave însă și pepenele murat fără alte legume e și mai bun pt ca își păstrează gustul lui. Se pot folosi atat pepeni mai putin copți cat și mai cruzi.

Pepenasi mici sau chiar pepene mare rosu dar nu foarte copt

Mirodenii : marar uscat, frunze de vișin, cimbru, boabe de mustar și piper, usturoi, frunze de telina, frunze de dafin, coriandru, frunze de vita dacă aveți pt deasupra sa nu facă floare,  hrean (unii nu folosesc dar e mai bine cu hrean sa tina muraturile tari), saramura din : 20 gr sare de muraturi la 1 l de apa (eu am mai făcut în plus și cu 1 lg zahar la l de apa). Hreanul si frunzele de vișin sunt ft bune, tin muraturile tari.

Alte legume pt muraturi: dacă vreți sa puneți muraturi asortate, gogonele, morcovi, castraveti, varza, telina, conopida, gogosari, vinete, dovlecei, etc.

Începem sa clădim legumele în borcan, punem pe fund o parte din mirodenii, legume, pepene întreg sau felii, la mijloc și deasupra iar mirodenii. Punem tije groase de marar ca sa tina legumele sub lichid. Fiertura se poate face la rece dizolvand sarea în apa sau la cald fierband cu alte mirodenii. Eu folosesc mai mult la cald ca sa n-o mai vântur dar merge și la rece nepitrocit mai ales daca se consuma imediat ce s-a murat. Se pune calduta spre fierbinte și se tine la cald 10 zile în bucatarie cu farfurioara deasupra apoi se capacesc și se dau la rece. E gata cam peste 3 saptamani - o luna. Eu i-am mâncat imediat ce s-au murat după vreo 10 zile pt ca la mine e cald si nu țin peste iarna.

Varianta 1 cu muratoarea la cald :

Borcanul nr 1 : super buni,  am testat-o cu muraturi asortate : morcovi, conopida, telina, varza rosie, albitura, pepene rosu mare dar mai necopt, 20 gr sare (am folosit romaneasca neiodata pt muraturi ) la l de apa. Punem la fiert apa cu sarea și amestecam pt a o dizolva. Dam cateva clocote si punem calda spre fierbinte. Gata în 10 zile de stat în bucătărie Dupa ce am umplut butoiul cu zeama punem o farfurie cu gura în jos sa tina pepenii sub lichid și punem capacul. Putem tine 10 zile în bucătărie apoi dam pe balcon la rece dar nu-i musai, în 10 zile au fost gata.

Borcanul nr 2 :   super buni, am folosit : 1 pepene rosu mare mai necopt, 3 pepenasi mici intregi, 1 conopida medie, 1 kg gogonele, 1 kg castraveti, 1 telina cu frunze, 1 varza roșie, 1 kg gogosari, morcovi, hrean, 20 gr sare de mare greceasca la 1 l de apa și mirodeniile de mai sus. Punem fiertura calda peste legume și mirodenii.

Borcanul nr 3 super buni : am folosit : mi-au rămas câteva legume de sus și am pus : gogonele, castraveti, mar, gutuie, pepene mic, strugure negru, morcov, telina fze și radacina, albitura, varza alba și rosie, gogosari jumatati si capia cu tot cu cotor, 20 gr sare greceasca la 1 l lichid și : busuioc, marar, foi dafin, cimbru, usturoi, hrean, fze vișin, boabe piper și mustar, coriandru, ienupar, cuisoare. Punem mirodenii la fund si deasupra si intre legume. L-am ținut în bucătărie 7-10 zile apoi l-am scos pe balcon.

Varianta 2 cu muratoarea la rece : super buni,  am folosit-o la un borcan mai mic doar cu pepene și mirodenii, fără alte legume. Au fost gata în 10 zile de stat în bucătărie.  Dizolvam 1 lg rasa de sare (am pus sare de mare greceasca) la 1 l de apa si punem peste pepenasi. Am pus pe fund fze de telina, usturoi, marar, cimbru, boabe de mustar si piper, foi de dafin, hrean, pepeni și deasupra iar mirodenii. În situația asta după ce punem lichidul, strângem capacul și nu mai umblam la ele decât dacă face floare și trebuiesc consumate. Lasam la cald câteva zile. Eu am tinut borcanul cu farfurioara deasupra și când s-au făcut i-am și dat gata, ăștia cu apa nefiert a trebuie consumati când se mureaza.

Varianta 3 super buna  :  Se pune 1 lg sare și 1 lg zahar la l de lichid, se fierbe cu mirodenii. N-am avut rabdare si am făcut-o cu apa fiarta cu sare fara mirodenii, turnata peste legume. Am tinut borcanul cu farfurioara peste in bucatarie vreo 7 zile apoi l-am pus jos pe balcon.

Niciun comentariu: