Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 26 iunie 2013

Gem de visine cu portocala si coniac


























Gem de visine cu portocala si coniac

aromat si inbatat de putin alcool

1 kg de visine
1 portocala
1 lamaie
500 gr zahar
2 linguri de coniac

Portocala se curata de coaja si se taie cubulete dupa care o amestecam cu visinele curatate si o lingura de coniac. Punem zaharul peste si lasam la rece cateva ore iar apoi pasam o parte din ele cu mixerul si punem pe foc mic. Lasam sa scada, adaugam zeama de lamaie si cand e gata stingem focul si punem restul de coniac. Punem gemul in borcanele calde care au fost tinute putin la cuptor. Dam din nou la cuptor sa prinda o pojghita deasupra dupa care strangem foarte bine capacele si le lasam la cuptorul cald pana se racesc.


facebook

luni, 24 iunie 2013

Magiun de capsuni















Magiun de capsuni

2 kg capsuni de tara
500 gr-1 kg de zahar
1 lamaie si jumatate sau chiar doua
1 pastaie de vanilie optional

Capsunile se pun in apa cu jumatate din zeama unei lamai pentru a-si pastra culoarea frumoasa, se spala, li se scot coditele si se paseaza cu mixerul. Se pun pe foc mic si dupa ce mai scade zeama adaugam zaharul si vanilia. Gemul se fierbe intre o ora si trei ore, in functie de cum vreti sa iasa siropul, mai colorat si subtire sau caramelizat si vascos. Luam spuma cand se formeaza si la sfarsit verificam daca s-a inchegat suficient, punem cateva picaturi pe o farfurie si daca ramane legata si nu se imprastie e gata. Borcanele trebuie bine spalate, sterilizate si uscate. Dam borcanele si capacele sa se incalzeasca putin la cuptor, le asezam pe cutite si punem gemul fierbinte. Lasam putin spatiu de vreun deget la gura borcanului. Mai dam putin la cuptor sa prinda o pojghita deasupra dupa care capacim si le punem la cald in paturi. Nu este nevoie de conservanti, lamaia este suficienta, mie imi tin conservele ani de zile, conditia este ca borcanele sa fie foarte bine spalate si sterilizate. O alta modalitate folosita este ca dupa ce am pus gemul in borcane sa le asezam cu gura in jos pentru a se crea vid. Mie imi plac gemurile nu foarte dulci si mai acrisoare astfel incat folosesc mai putin zahar si chiar vreo doua lamai, proportia folosita e cam 1 kg de zahar la doua de fructe. Din cantitate dubla ies vreo 8 borcane potrivite. 



Gem de capsuni
























Varianta I reteta de baza, cea mai buna :

2 kg capsuni
1 cescuta de zahar, 200 gr
1 lingura zeama de lamaie

Cantitatile sunt cu aproximatie. Capsunile se spala rapid sub jet de apa rece sau intr-un lighean cu zeama de la 1/2 lamaie ca sa-si pastreze culoarea frumoasa dupa care li se scoate codita si frunza. Dupa spalare se aleg capsuni fara stricaciuni sau se indeparteaza partile stricate. In general gospodinele folosesc 1 kg zahar la 3 kg de capsuni insa mie nu-mi place sa iasa prea dulce ci un pic acrisor asa ca eu pun mai putin zahar, umplu o cescuta mica cu zahar, cea rosie de craciun si pun treptat din zahar pana se leaga, practic zahar avem nevoie doar pt a lega gemul mai ales daca sunt capsuni dulci. Eu am lasat capsunile cu jumatate din cescuta de zahar si  1 lg zeama de lamaie cateva ore sa-si lase sirop si am facut-o in aceeasi zi sau se poate da la rece pana a doua zi dar exista riscul sa-si schimbe culoarea. Amestecam mereu in ele sa-si lase sirop. Pun pe foc mic capsunile si treptat daca nu se formeaza sirop si nu se leaga mai adaug zahar. Lamaie nu se pune multa ca sa nu iasa prea acra doar cat sa conserve bine. Spumam de cate ori se formeaza. Spre sfarsit cand e gata e bine sa se mai puna putin zahar, va lega mai bine, mai lasam cateva min pan la topirea lui. Punem putin pe farfurie si dam la congelator sa se raceasca, gustam si potrivim de zahar si lamaie. Vedem daca s-a mai inchegat, chiar daca ni se pare mai lichid dupa racire se ingroasa. Eu am mai folosit 1 cescuta si  un sfert zahar la 2 kg pt ca erau prea apoase si 1/2 lg zeama lamaie si la 2 kg si jumatate de capsuni 1 cescuta si jumatate de zahar si 1 lg zeama lamaie. Borcanele fierbinti din cuptor se pun pe cutite, se umplu cu gem fierbinte, se pune capac, se strange la maxim cu forta si se pun cu gura in jos in paturi pana a doua zi, eu n-am mai sterilizat la cuptor, sunt oparite dinainte cu apa fiarta si uscate.


Varianta II :

2 kg capsuni de tara
1 kg de zahar
zeama de la 1 lamaie
1 lamaie taiata felii


Capsunile se pun in apa cu zeama de la jumatate de lamaie pentru a-si pastra culoarea si se spala rapid in doua secunde si trei miscari pt a nu se imbiba de apa, deabea dupa spalare li se scot coditele si daca doriti pe cele foarte mari le taiati in jumatate. Se aseaza un rand de capsuni, unul de zahar, lamaia taiata si vanilia. Peste capsuni se pune zeama de la 1/2 lamaie ramasa, si se dau la rece pana a doua zi. O parte din capsuni le-am taiat si o parte le-am lasat intregi pentru ca-mi plac acele gemuri legate dar totodata sa fie si cateva intregi. Se pune oala pe foc mic si se fierbe aproximativ doua ore jumate-trei. Se da focul mare la inceput si cand incepe sa fiarba se micsoreaza. Spumam ori de cate ori este nevoie iar la sfarsit inlaturam pastaia si lamaia felii. Verificam daca s-a legat punand cateva picaturi de gem pe o farfurie, trebuie sa ramana inchegata si sa nu se inprastie. Borcanele trebuie bine spalate, sterilizate si uscate. Le punem in tava de la cuptorul rece pentru 30 min la 150 de grade si apoi punem gemul fierbinte. Mai dam putin  sa prinda o pojghita deasupra dupa care capacim si le punem in paturi. Borcanele se umplu in felul urmator, se pune cate un cutit sub borcan si se umplu cate doua borcane deodata. Se pune cate un polonic in fiecare borcan pana se umplu ambele pt a se incalzi treptat de jos in sus. O alta metoda ar fi urmatoarea : lasam 15 min sa se raceasca gemul, il punem fierbinte in borcane, punem capacele si intoarcem borcanele cu gura in jos sa se formeze vid.  Mie imi place sa fie gemul mai putin dulce si chiar acrisor de aceea incerc sa folosesc cat mai putin zahar atat cat sa se poata lega. Gemul s-a inchegat bine asa ca puteti folosi chiar mai putin de 1 kg de zahar si spre sfarsit daca nu s-a legat mai puteti adauga. Gemul se mai poate face cu o legatura de menta proaspata sau uscata. Menta ii da o aroma deosebita daca alegeti s-o folositi nu veti regreta. Cand e gata gemul se stinge focul si se arunca menta tocata. Se poate pune legatura intreaga daca nu va place s-o gasiti in gem si cand se mai raceste se inlatura. Lamaia este obligatorie pt ca ajuta fructele sa-si pastreze culoarea si e un bun conservant. Eu mai pun si din ochi cand fac gem. Daca iau 2 kg de capsuni si 1 kg il mananc celalalt il pun cu vreo jumatate cescuta de zahar si putina lamaie, cand se lasa sirop pun pe foc si las sa fiarba pana se leaga sosul, pun pe farfurie la congelator sa gust si daca mai trebuie mai adaug zahar si lamaie.

De incercat si varianta de reteta a Ginei Bradea cu sirop din apa si zahar vezi reteta de gem sau dulceata de capsuni.

Gem de visine cu zmeura si menta
























Gem de visine cu zmeura si menta

o combinatie minunata si o aroma deosebita datorata zmeuricii

1 kg visine(750 gr fara samburi)
275 gr zmeura(un pahar mare de plastic)
1 lamaie
 ramurica de menta proaspata
500 gr zahar

Visinele fara samburi se acopera cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore. O parte din ele se mixeaza si restul se lasa intregi. Punem pe foc sa fiarba si dupa cateva minute adaugam lamaia, menta si zmeura mixata partial sau zdrobita cu furculita. Puteti pune doar 300 gr zahar peste fructe si dupa ce a scazut vedeti daca se leaga sau mai trebuie zahar. La sfarsit inlaturam menta
facebook