Faceți căutări pe acest blog

luni, 3 iunie 2013

Mancare de stevie










Varianta I grozava :

10 legaturi de stevie
1 ceapa alba sau rosie
1 fir ceapa verde 
1 fir usturoi verde
pasta de rosii
1 morcov
1 lgt curry
1 lgt boia
Putina curcuma
vegeta
sare
Zeama de lamaie sau cateva felii
Patrunjel si leustean tocat
5-6 polonice supa de legume sau carne 

Spalam bine stevia si o taiem potrivit ca sa o simtim in mancare. Calim ceapa alba tocata marunt, adaugam ceapa si usturoiul taiate si apoi morcovul ras fin. Se mai poate pune pt gust albitura intreaga si capia rosu julien Adaugam cozile verzi de la ceapa si usturoi si adaugam putina supa. Dupa cateva minute adaugam stevia si mai adaugam daca este nevoie de apa. Spre sfarsit cand au fiert radacinoasele punem condimentele si bulionul desfacut. Inchidem focul, punem verdeata si daca vreti zeama de lamaie. Este o mancarica pe care o ador si o fac foarte des si cu orice fel de carne sau fara. Mancarica se mai poate face si cu orez. Mie imi place leusteanul la orice. Alta data am folos 16 legat de stevie si 1 l de apa.




Varianta II foarte buna :

Stevia este preferata mea, se poate gati in fel si chip, scazuta sau nu, cu carne sau fara, cu orez, cu bulion sau fara este minunata atat la mancare cat si la ciorbe

10 legaturi mari de stevie
1 ceapa alba sau rosie
1 catel de usturoi
1 cutie rosii tocate cirio sau pasta de rosii
2 lgt paprika dulce
Sare, vegeta
Patrunjel daca doriti
Zeama de lamaie optional

La fel de bine se poate face si fara patrunjel sau rosii dar putem inlocui si ceapa alba cu ceapa si usturoi verde. Spalam bine chiuveta si o clatim, asa spal eu cel mai bine verdeturile mari. Taiem cozile frunzelor si punem o parte din stevie atat cat incape in chiuveta, punem dopul si o umplem cu apa cat e nevoie. Spalam frunza cu frunza si le punem intr un lighean mare. Schimbam apa din chiuveta la fiecare 3 legaturi spalate. Punem vreo 5 l de apa la fiert si cand clocoteste punem cu polonicul treptat peste frunze. Le intoarcem sa patrunda apa peste tot. Lasam stevia sa se opareasca bine si sa-si schimbe culoarea. Tocam ceapa si usturoiul, incalzim ulei si le calim. Adaugam sare rasnita. Punem peste ceapa stevia scursa si intreaga. Putem taia stevia franjuri mari sau s-o lasam intreaga, de data asta am lasat-o asa. Alta data am tocat-o inainte dar nu e cazul, asa chiar nu se prapadeste frunza de tot. Calim bine stevia intorcand-o mereu si ne ajutam de capac sa fiarba inabusit. Punem sare, piper si adaugam putina apa de la oparit atat cat sa se fiarba legumele dar sa iasa scazuta. Amestecam mereu, acoperim, punem boia si rosii, mai lasam pana se fierb legumele, inchidem focul si adaugam patrunjel. Punem zeama de lamaie in mancare sau direct in farfurie. Puteti folosi ce condimente va plac.





Niciun comentariu: