Faceți căutări pe acest blog

joi, 29 ianuarie 2015

Prajitura Figaro












Varianta 1 pe care am si facut-o :

Rezultat exceptional

  • Blat:
  • 175 g unt
  • 125 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 5 galbenusuri
  • 1 lgt coaja de portocale
  • 1 lgt coaja de lamaie
  • 250 g faina
  • 1 praf de copt

  • Glazura:
  • 1 borcan gem de caise(400 g )
  • 5 albusuri
  • 250 g de zahar
  • 200 g nuci macinate
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 1 fiola esenta de rom

Mixeaza untul cu zaharul si zaharul vanilat apoi adauga treptat cate un galbenus mixand bine dupa fiecare. Adauga coaja de citrice, praful de copt stins cu o lingura de zeama de lamaie si faina cernuta in prealabil. Tapeteaza o tava de  (25/35) cu hartie de copt, ,pune aluatul si niveleaza-l bine cu o spatula. Intinde dulceata peste aluat si intre timp pregateste bezeaua cu nuci..Bate bine albusurile spuma  cu un praf de sare si o lingura zeama de lamaie.folosind viteza mai mica. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana devine o bezea foarte tare si lucioasa. timp in care maresti viteza. Adauga esentele si mai mixeaza 1 minut. Nuca se da putin la cuptor sa se rumeneasca usor, se macina fin 1/2 din cantitate si restul se pune intr-o punga si se zdrobeste usor cu ciocanul, astfel vom avea si bucati mai mari. Pune nuca macinata si amesteca usor cu o spatula pentru a nu elimina aerul din albusuri. Pune bezeaua peste gemul de caise ,niveleaza bine si da prajitura in cuptorul preincalzit pentru aprox.  40 de minute. Ca sa nu aveti surprize cu aluatul puteti pune mai intai aluatul 20-30 de minute dupa care puneti gemul si bezeaua si mai puneti vreo 15-20 min pana se rumeneste bezeaua.

Varianta 2 de facut :

Blat:
200 gr unt gras
100 gr zahar
5 galbenusuri
1 plic zahar vanilat
1 lgt coaja portocale
1 lgt coaja lamaie
200 gr faina
1 plic praf de copt

Glazura:
1 borcan gem caise (400 gr)
5 albusuri
200 gr zahar
200 gr nuci maruntite
1 fiola esenta vanilie
1 fiola esenta rom

Se mixeaza untul care a fost lasat cateva ore la temperatura camerei impreuna cu zaharul turnat in ploaie si coaja de citrice. Adaugam cate un galbenus si amestecam dupa fiecare. Urmeaza faina care a fost cernuta inainte si praful de copt stins cu 1 lg zeama de lamaie Nucile se dau putin la cuptor dupa care 1/2 din cantitate se macina si restul se pun intr-o punga si se maruntesc cu un ciocan astel incat sa simtim si bucati mai mari Albusurile se bat la viteza mica cu putina zeama de lamaie si un praf de sare. Cand incep sa se faca spuma adaugam zaharul treptat si mixam la viteza mare pana se dizolva Adaugam esentele si nucile Tapetam o forma de 25/35 si asezam aluatul, nivelam, punem gemul deasupra si apoi bezeaua. Dam la cuptorul incalzit pentru aproximativ 40 de minute. Chiar daca nu este aspectuasa este foarte gustoasa.Ca sa nu aveti vreo surpriza cu aluatul puteti da la cuptor pentru 20-30 minute inainte sa puneti gemul si bezeaua deasupra dupa care mai lasati prajitura inca 15 min pana se rumeneste bezeaua. Prajitura se taie bine cu paharul in forma de semiluna sau cu forme speciale pentru biscuitit sau garnituri. Se poate incerca sa se taie cat este inca calda. Bezeaua e buna ca reteta si pentru pricomigdale.

Varianta 3 de facut :

Blat :
200 gr zahar
200 gr unt
2 oua intregi si 4 galbenusuri
300 gr faina
coaja de citrice si zahar vanilat

Bezeaua :
1 borcan gem de oricare doriti
4 albusuri
200 gr zahar
200 gr nuci prajite si macinate
esenta de rom si vanilie ca mai sus

La fel se freaca untul cu 200 gr zahar, adaugam pe rand 2 oua intregi si 4 galbenusuri, coaja de citrice, zaharul vanilat si faina necernuta. Punem aluatul in tava si dam la cuptor 20-30 minute la foc mic. Scoatem blatul, asezam gemul, punem bezeaua si dam iar la cuptor. Pentru bezea frecam cele 4 albusurile cu un praf de sare si zaharul in ploaie. Punem apoi esentele si nucile. Dam din nou la cuptor pana se rumeneste bezeaua. Se mai poate face in felul urmator: impartiti aluatul in doua, intindeti o foate in tava, un strat de gem, cealalta foaie, gem si apoi bezea

Niciun comentariu: