Faceți căutări pe acest blog

joi, 12 noiembrie 2015

Fasole batuta















  O minunatie, as manca non stop
Recomandare, asezati fasolea ca in poza pe o farfurie intinsa in strat subtire ca sa fie cat mai multa ceapa prajita

Reteta nr I de la soacra-mea, cea mai buna, recomand :

1,5 kg fasole boabe
1 l ulei de floarea soarelui
4 morcovi mari, 750 gr
8 cepe albe mari, 1 kg si ceva
4 albituri mari pastarnac si patrunjel, 800 gr
1 telina medie, 250 gr
Vreo 4-5 lgt vegeta
Sare
Mirodenii de fiert pt gust : foi de dafin, cimbru, coriandru, piper boabe

Punem fasolea in apa rece de la chiuveta cat s-o acopere cu vreo 3 degete pt ca se umfla. A doua zi scurgem fasolea, o spalam si o punem pe foc mare in apa fierbinte. Cand incepe sa fiarba micsoram flacara. Lasati vreo 20 de minute timp in care spumam. Scurgem fasolea si o repunem la fiert cu alta apa clocotita. Deabea in ultima apa de fiert, a treia sau a patra punem radacinoasele intregi sau taiate pe din doua daca sunt mari si un cartof intreg. Mai punem in apa mirodenii si 1 lgt bicarbonat ca sa fiarba mai bine. Legumele nu se folosesc, dupa ce e fiarta fasolea se dau deoparte, merg ft bine ca garnitura la o friptura. Cand a fiert fasolea se pune la scurs in sita. O dam prin masina de tocat. Apa scursa nu se arunca, daca fasolea e prea tare se mai pune din zeama, la mine n-a fost cazul, nu prea a mai ramas lichid de la fiert si oricum fasolea mai avea putin sos gros. Ceapa se toaca foarte marunt si se caleste bine in o parte din uleiul incalzit nu tot litrul, vreo 500-600 ml, atat cat sa cuprinda bine ceapa. Amestecam mereu in ea sa nu se arda. Nu trebuie prajita ci calita deasta trebuie amestecat mereu. Spre sfarsit cand e gata rasnim sare in ea. Gustam ceapa sa vedem daca nu e cruda si apoi o punem calduta in fasole cu tot cu uleiul din tigaie. Punem vegeta si incorporam usor. Eu am folosit la calit cam trei sferturi din ulei. Dupa ce am frecat-o bine cu ceapa si sare potrivim de gust si daca nu e foarte lichida mai punem treptat din restul din uleiul ramas ca la maioneza. Deci uleiul nu trebuie folosit tot, depinde si cat de sanatos vreti sa mancati insa ceapa trebuie sa fie calita in mult ulei ca altfel se inabusa si nu iese cum trebuie. Cel mai bine dupa ce punem ceapa turnam din ulei in mai multe transe, amestecam si dam la rece. Scoatem castronul, gustam si iar punem ulei si tot asa pana cand o facem pe gustul nostru. Deasupra nu mai punem ceapa pt ca nu-i mai trebuie nimic. Cu cat mai multa ceapa veti pune cu atat mai gustoasa va iesi. Reteta de la soacra. Am facut si cu jumatate de cantitati, 750 gr fasole, 370 morcovi, 350 albitura, 120 gr telina, 4 cepe mari vreo 600 gr (o farfurie adanca cu vf) si 500 ml ulei, 3 lgt vegeta Din jumate de cantitati mi-a iesit un lighean foarte mare.

Reteta nr II, facaluita cu ceapa si bulion, grozava

1 kg fasole, ceapa alba si rosie, 2 morcovi, 1 pastarnac, 1 patrunjel, 1 cartof, usturoi, cimbru, foi de dafin, coriandru, piper boabe, boia dulce, pasta de rosii vreo 2 lg mari, pt ceapa prajita : 1 ceapa rosie taiata solzisori, 1/2   lgt zahar, 1/2 lgt paprika, 1 lg pasta de rosii

Nu toata lumea stie sa faca fasole batuta asa cum trebuie, nu sunt modesta si spun ca fasolea mea e cea mai buna, secretul este sa folosim niscaiva mirodenii si legume la fiertul fasolei sa-si ia gustul unele de la celelalte. Curatam fasolea si-o spalam in doua trei ape caldute dupa care o punem la inmuiat tot in apa calda. Eu am mai pus la inmuiat in apa rece si a doua zi am pus-o la fiert in apa putin incalzita. A doua zi scurgem fasolea de apa si-o punem la fiert in apa calda impreuna cu o ceapa, 2 catei de usturoi si restul legumelor intregi. Spumam fasolea si dupa vreo 20 de minute de fiert schimbam apa cu alta tot calda. Pt gaze ar trebui schimbate vreo 3-4 ape calde. Punem condimentele si lasam pana fierbe fasolea. Scurgem fasolea si legumele dupa care le dam prin masina de tocat. Frecam pasta cu putin ulei de masline, cativa catei de usturoi macinati, vegeta si piper. Daca o vreti mai moale mai adaugati din zeama de la fiert pana ajunge la consistenta dorita. Taiem julien foarte fin vreo 3-4 cepe mari pe care le calim bine in ulei, adaugam 1 lgt boia, amestecam, punem 1 lgt rasa zahar, putina apa de la fiertul fasolei si adaugam bulionul. Mai lasam cateva minute dupa care o punem calda peste fasole. Ceapa calita se gusta si mai adaugam dupa gust ce mai trebuie. Servim cu muraturi acrisoare.

Varianta III de facut :

500 gr fasole
1 ceapa
1 morcov
1 pastarnac
1/2 telina
1 ardei capia
Foi de dafin
Sare, piper, cimbru
1 ceapa rosie solzisori
1 lg pasta de tomate
1/2 lgt paprika
1/2 lgt zahar
5-6 catei usturoi

Fasolea se pune la inmuiat de seara in apa rece. A doua zi o speli si o fierbi in apa fierbinte cu legumele taiate cuburi mari foi de dafin cimbru sate si piper. Scurgi zeama si mixezi legumele cu fasolea cu blendarul verical. Adaugi usturoi presat, 3-4 lg ulei si zeama calda de la fiertul fasolei cat trebuie. Calesti ceapa solzisori in ulei cu sare, piper, paprika, bulion, zahar si putina zeama de la fiertul fasolei.

Niciun comentariu: