Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 19 aprilie 2017

Tort Ruxy


























Acest tort a fost o surpriza pentru cineva special din viata mea, La multi ani !!!!draga mea Ruxy iubita🎁🎈🎂🍸🥂🍾🍹💋👩‍❤️‍👩

Blat de pandispan:

6 oua de tara
250 gr zahar
300 gr faina
10 linguri de apa fiarta
1 praf de copt
1 zahar vanilat
Un praf de sare
Zeama de lamaie
1 lgt coaja de portocale
1 lgt coaja de lamaie
1 fiola esenta de vanilie dr oetker
Zeama de la un compot de ananas
3 maini stafide asortate, brune si aurii
2 linguri coniac si 1 lingura esenta rom pentru stafide
4 linguri de nuca rumenita si maruntita
Sucul de la 2 cutii de ananas

Ouale se scot se seara de la frigider, albusurile se bat spuma cel mai bine cand sunt lasate la temperatura camerei. Galbensusurile se presara cu sare, zahar vanilat, esenta si coaja de citrice. Se mixeaza bine adaugand din cand in cand cate doua linguri de apa clocotita pana se obtine o crema ca o alifie. Separat se amesteca faina cu praful de copt dupa care se cerne. Vasul in care se bat albusurile trebuie sa fie curat si uscat dupa care se ung peretii cu jumatate de lamaie pentru a se curata orice urma de grasime. Se pun albusurile in castron si se bat spuma cu putina zeama de lamaie, la inceput la o viteza mai mica pentru cateva minute dupa care marim viteza. Punem stafidele la hidratat in coniac si rom amestecand din cand in cand in ele. Am folosit stafide din alea gigantice, sunt senzationale. Nuca se pune la cuptor pentru cateva minute la temperatura mica, amestecand mereu sa nu se arda. Nuca rumenita are un gust aparte fata de cea cruda. Se indeparteaza cojita aceea amaruie cat sunt inca calde. Jumatate de nuca se marunteste la robot sau masina de tocat si restul se bate cu ciocanul intr-o punguta pentru a se simti si bucati mai mari de nuci. Peste galbenusuri punem nuca, stafidele cu tot cu sirop, cate doua linguri de faina si doua de albus pana la terminarea ingredientelor amestecand usor de jos in sus. Aluatul va fi de consistenta celui de cozonac, foarte pufos si aerat. Se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt si se pune compozitia la foc potrivit pentru 40-60 de minute la cuptor normal sau 40 la 170 ° la cel electric. Facem testul cu scobitoarea si cand e gata il lasam sa se raceasca cateva minute in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie apoi blatul in trei si folosim doar doua blaturi, mai puti  cel de deasupra. Ca sa nu va iasa blatul cu cocoasa in mijloc incercati sa turnati aluatul din margine catre centru si loviti forma de cateva ori in masa.

Blatul de ciocolata :

100 gr ciocolata amaruie kandia 70%
50 gr ciocolata cu lapte kandia
100 gr unt gras
100 gr zahar margaritar
100 gr nuca rumenita
100 gr faina gusturi romanesti
5 oua la temperatura camerei
Un praf de sare
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
½ lingurita praf de cafea
3 maini de stafide asortate
1 lingura esenta rom si 2 linguri cognac pt stafide
Zeama de lamaie
Un vf cutit cardamon

O parte din nucile putin prajite la cuptor se macina mai fin si o parte se lasa mai mari. Stafidele se hidrateaza o ora in cognac si rom. Galbenusurile se freaca cu zaharul treptat. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie la fel ca la blatul alb Ciocolata se topeste 1 minut la microunde dupa care se scoate, se amesteca in ea si se mai baga ½ minut. Se scoate si se omogenizeaza pana se topeste total. Untul la temperatura camerei se mixeaza dupa care se adauga la galbenusurile batute. La aceasta compozitie se adauga ciocolata topita care s-a mai racit intre timp. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt. In compozitia de galbenusuri se pune cafeaua, nucile, stafidele cu tot cu cognac si se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus si se incorporeaza rapid de jos in sus. Se pune compozitia intr-o forma de blat tapetata si se da la cuptor vreo 40-60 de minute, eu l-am lasat 300 min la 170°. In mijloc s-ar putea sa fie moale datorita ciocolatei dar daca pe margini e facuta inseamna ca e gata, faceti testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca un pic la cuptor, cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie in trei si folosim doar blaturile de dedesubt care sunt drepte deci vom avea in total doua blaturi albe si doua negre.

Crema 1 :

100 ml smantana lichida
100 grame ciocolata milka de capsuni
Inca jumatate tableta milka de capsuni de pus peste crema

Crema 2 :

100 ml smantana lichida
100 grame ciocolata milka triple choco cocoa
Inca jumatate tableta milka triple choco cocoa de pus deasupra

Crema 3 :

100 ml smantana lichida
100 grame ciocolata milka cu zmeura
Inca un sfert milka zmeura pt deasupra pt ca mi s-a parut prea dulce

Pentru cele 3 creme vom proceda la fel : smantana nu trebuie sa fie rece decat atunci cand o folosim la frisca. Punem 100 ml smantana intr-un vas de teflon, adaugam ciocolata rupta bucatele si punem la foc ft mic. Amestecam mereu pana la topirea completa a ciocolatei. Varsam cat e calda intr-un vas si lasam sa ajunga la temperatura camerei. O dam apoi la rece pana a doua zi cand o mixam bine pentru a-i da o textura fina. Aceasta va fi crema peste care se pune cealalta ciocolata rupta bucatele ( eu n-am pus chiar toata tableta sa nubiasa prea dulce mai ales ca nu i-am pus fructe). Cand servim o felie de tort se  simte grozav ciocolata cubulete crocanta si aromata.

Siropul de la doua cutii ananas dole pentru blaturile albe, cel negru este fraged si nu necesita insiropare daca totusi doriti puteti face un sirop din cafea, coniac si rom.

Crema ganache de deasupra:

100 gr ciocolata amaruie, neagra (kandia 70%)
100 gr ciocolata cu lapte kandia sau milka
200 ml frisca lichida
2 linguri cognac

Se procedeaza la fel ca la primele trei crème doar ca dupa ce s-a luat de pe foc se mai lasa putin si cand este inca calda se toarna peste tortul gata montat incepand din centru. Glazura se va scurge usor si nu este nevoie sa o nivelam. Tortul va fi asezat pe un gratar pentru a se scurge din ciocolata. Dupa ce s-a racit complet se da la rece. Dupa cateva ore se aseaza si figurinele din blat si se decoreaza dupa plac. Nu prea mi-a ajuns ciocolata pt tot tortul dar se poate reincalzi ce se scurge si se pune pe margini. Pt linia alba folosim o ciocolata alba milka topita si pusa in punga.
Pentru ganache vom folosi frisca lichida pentru prajituri ( creme patisser) de la Meggle si ciocolata de buna calitate (1L) . Daca nu gasim Meggle si mai buna este cea de La Dorna, in rest nu recomand.

Pentru panza de paianjen :

100 gr ciocolata alba milka. Aici nu se foloseste smantana doar crema. Se rupe ciocolata si se pune intr-o punga mai groasa, se strange bine si se topeste la bain marie. Cat e cald ganachul pus pe tort se face o spirala cu ciocolata alba calda. La minitort panza de paianjen aveti modul de a face panza pe tort.

Montare blat :

Pentru ca blatul negru este umed datorita ciocolatei vom incepe cu blatul alb la baza pentru ca celalalt se poate lipi de farfuri : blat alb insiropat cu suc de ananas/crema de zmeura si cateva bucatele cioco deasupra/ blat negru/ crema de ciocolata si cioco bucati/ blat alb insiropat/ crema de capsuni si cioco bucatele/ blat negru si ganache deasupra. Facem panza cat e ganachul cald si decoram cu fructe si ciocolata. Capsunile ar fi bine sa le stropim cu zeama de lamaie si sa le scurgem ca sa nu oxideze. Ar fi mers mult mai bine unplut cu fructe, chiar cu capsuni, a fost cam gretos.

Grilaj sau forme din ciocolata :

punem ciocolata (50 sau 70% cacao) intr-o punga speciala sau daca nu avem atunci una mai groasa. Strangem de mai multe ori la capat si o punem la topit la bain marie, se poate si la microunde dar se intareste mai repede. Cand s-a topit de tot taiem un colt si facem forme de care dorim pe o bucata hartie de copt bine intinsa. Taiati un pic mai mult sa iasa in fir mai gros. Liniile trebuie sa fie unite altfel daca se intrerup se poate rupe forma. Dupa ce s-a racit se desprinde usor si se aplica pe tort. Cel mai bine le dati o ora la frigider sau mai putin la congelator. Pt o reusita mai buna se poate unge hartia in fir subtire cu unt topit. Puteti face forme pe o hartie de copt de inaltimea tortului daca vreti sa le puneti in jurul lui. Nu e nici o problema daca nu va iese din prima, adunati ciocolata si o topiti din nou. Eu am desenat cu markerul negru o coala A4 si am pus hartia de pergament peste.

Eu am mai luat in plus o ciocolata neagra pt ganache. 

Niciun comentariu: