Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 2 septembrie 2015

Gem delicios de prune











































Gem de prune facut cu dragoste  Cel mai reusit gem de prune, asta pentru ca am nimerit prune delicioase

2 kg si 300 grame de prune coapte bine (cantarite cu tot cu samburi)
200 grame zahar
1/2 suc de la o lamaie mica

Asezam in oala in care le vom gati un rand de prune si unul de zahar si dam la frigider pana a doua zi cand le vom pune la fiert impreuna cu o felie de lamaie si sucul de la lamaie. La inceput lasam focul mare pana da in clocot apoi dam la mediu spre mic. Prunele se pot opari si decoji insa mie imi place gemul asa, iese ca un magiun si nu se mai simte coaja. Daca prunele nu sunt foarte coapte se pot taia in bucati mai mici ca sa se gateasca mai repede. La acest gem nu am adaugat nimic pentru a-i pastra gustul si culoarea frumoasa de pruna. Am fiert aproximativ o ora dupa care l-am pus in borcanele fierbinti, le-am mai dat putin la cuptor sa prinda o pojghita deasupra, le-am capacit, le-am intors cu gura in jos si le-am pus in patura la cald pana a doua zi. A iesit demential. 

Nu am sa inteleg niciodata de ce trebuie sa stricam minunatiile de fructe adaugand foarte mult zahar si conservant. Eu nu folosesc decat lamaie iar zahar foarte putin, dac-as putea sa nu folosesc deloc zahar ar fi si mai bine. Raportul de fructe/zahar depinde de gust, de cat de dulci sunt fructele si de tipul fructului, daca nu se leaga atunci mai trebuie adaugat zahar. Chiar este de preferat a se adauga o parte din zahar spre sfarsit pentru ca leaga mai bine fructul, nu trebuie sa le acoperim de la inceput cu o cantitate mare de zahar. Spre exemplu fructele de padure sau gutuia necesita o cantitate mai mare de zahar pentru a se lega. La acest gem nu am folosit nicio mirodenie, am vrut sa se simta gustul de pruna asa cum este si sa ramana culoarea aceasta frumoasa. Rezultatul este minunat, va vine sa credeti ca am folosit doar 100 de grame de zahar la aproape 1kg si jumatate de pruna ? Secretul este sa amestecati mai des pentru a nu se prinde. Nu trebuie sa fierbem gemul cu orele, dupa ce s-au fiert fructele si incepe sa se lege putem inchide focul, dupa racire se va lega si mai bine.


Niciun comentariu: