Faceți căutări pe acest blog

marți, 29 septembrie 2015

Gogosari umpluti cu varza






























Gogosari umpluti cu varza, foarte buni, s-au pastrat tari doar ca au iesit cam acrisori,

2 kg gogosari (12 bucati)
Pentru umplutura : 1/2 kg varza rosie (1 buc mica), 1/2 kg varza alba (1 buc mica), 1 telina cu frunze, ar merge mai multe frunze de telina, 1/2 kg morcovi
1/2 conopida
1 bucata hrean
otet de vin sau de mere 400 ml, apa 1 l, sare de muraturi 1 lg , zahar 2 lg 
boabe de piper, boabe de mustar, ienibahar, foi de dafin, cuisoare, marar uscat, de pus mai putin otet

Umplutura: se taie varza fideluta si se amesteca impreuna cu morcovul si telina rase prin razatoarea mare. Se pun cateva frunze de telina tocate, se presara putina sare si se lasa 1/2 ora. La 1 kg de zarzavat se pun 15 gr sare ( 1 lg sare rasa), eu am pus 1 lg la 1.5 kg. Se poate face doar cu varza rosie, iese chiar mai colorata apa. Punem apa pe foc (eu am pus 600 ml de apa la 400 ml otet si au iesit acrii, data viitoare pun 400 sau 500 otet la 1 l apa, de obicei proportia este de o parte otet la doua parti de apa) ) impreuna cu sarea, zaharul, cateva frunze de telina si mirodeniile. Cand incepe sa fiarba adaugi otetul. Oparim putin gogosarii ca sa fie mai usor de pus in borcane. Stoarcem varza de zeama si se umplu gogosarii dupa ce s-au racit. Asezam pe fundul borcanelor hrean, asezam gogosarii cu fata pe exterior ca sa se vada frumos si punem printre ei morcovi, conopida, mirodenii si telina radacina cu frunze. Turnam lichidul fierbinte peste legume si punem capace. Se tine la cald pana a doua zi, este gata peste 3 luni. Daca marinata vi se pare prea acra puteti folosi 500 ml otet la 2.5 l de apa cu 3 lg de sare si 6 lg de zahar sau 2 l de apa cu 750 otet, 3 lg de sare si 4 lg de zahar. Mai buni sunt cei facuti doar cu varza rosie nu si alba.

    Ardei umpluti cu varza in otet, de facut

2.5 kg varza alba
2 kg ardei grasi albi si rosii
250 gr morcovi
1 telina mica cu frunze
2.5 lg sare
piper, cimbru, foi de dafin
hrean

marinata: 300 otet, 1 l apa, 2 lg zahar, 1 lg sare, foi de dafin, piper, marar uscat. Otetul se pune dupa gust, puteti folosi 500 ml otet la -3 l de apa.

Varza se taie fideluta sau se rade prin razatoarea mare si se freaca cu sare, se amesteca cu morcovul ras mare, cimbru, piper, foi de dafin, cimbru si frunze de telina tocate, telina si albitura rase prin razatoarea mare. Se lasa vreo 1/2 ora. Ardeii se curata de cotor, se taie in forma de cruce la varf si se umplu cu varza bine stoarsa. Se pun ardeii in borcane si printre ei frunze de telina, marar, cimbru, morcovi, piper, boabe de mustar, hrean. Deasupra se pune saramura formata din sucul stors de la varza, 300 ml otet, 1 l de apa,  lg de zahar si una de sare, piper si foi de dafin fierte putin.

   Ardei umpluti cu varza, in saramura, de facut

2 kg. ardei gras (si galben si rosu)
varza alba
boabe de piper
hrean
morcov taiat rondele
150 g. sare grunjoasa
4-5 litri apa
cateva frunze de telina
patrunjel verde
albitura 

Se da pe razatoarea mare varza, se freaca cu sare, se amesteca cu verdeata tocata, albitura si morcovul ras mare. Ardeii fara cotor se umplu cu varza stoarsa si se inteapa la fund pentru a se marina. Se face o marinata pe foc din apa si sare. Se aseaza ardeii, hreanul, mirodeniile si se pune marinata peste ardei si se pun capace, In primele zile s-ar putea sa se tulbure dar isi revine.


 Ardei umpluţi, de facut

1 kg ardei graşi verzi sau roşii, 150 g morcov, 800 g varză, 50 g frunze de ţelină şi pătrunjel în cantităţi egale,  30 g sare pentru umplutură şi 20 g pentru ardei.

Ardeii graşi sănătoşi, cu forme regulate, se spală, se curăţă de codiţe, cotor şi seminţe, se sărează pe dinafară şi pe dinăuntru şi se lasă 2-4 ore să se pătrundă şi să se înmoaie. Morcovii curăţaţi se rad pe răzătoarea cu găuri mari. Varza se taie mărunt, la fel şi frunzele de pătrunjel şi ţelină. Se poate înlocui jumătate din cantitate de varză albă cu varză roşie tot tocată mărunt. Se amestecă zarzavaturile cu sarea, se frământă şi se umplu îndesat ardeii. Se pun cu gura în jos în borcane şi se îndeasă uşor fără să iasă umplutura din ei. Deasupra se toarnă saramură fiartă, strecurată şi răcită (150 g sare la 5 litri de apă). Se mai poate adăuga şi 100 ml oţet de vin. Fermentaţia durează 15-20 zile. Se păstrează la loc răcoros.


Niciun comentariu: