Faceți căutări pe acest blog

vineri, 1 iulie 2016

Varza tocata murata de vara









Varianta I, asortata, foarte buna :

1 varza de 1 kg
Frunze telina
Marar uscat
Cimbru
Boabe de mustar
Boabe de piper
1 morcov
Cateva frunze de visin
1 lg sare de muraturi (20 gr)
1 l apa

Tocam varza fideluta la cutit, frunzele  de telina si patrunjelul le tocam marunt, morcovul il dam prin razatoarea mare. Frecam varza cu morcovul si verdeata ca sa se inmoaie. Asezam pe fundul borcanului marar, frunze de telina, punem varza, deasupra mirodenii, marar, frunze de visin, cimbru. Fierbem apa cu sarea și punem peste varza. Acoperim cu celofan și lasam în bucătărie 2-3 zile pana se acreste apoi o dam la rece. Varza trebuie vanturata, eu am suflat în ea cu un pai sa iasa gazele.








Varianta II, doar cu marar, super buna :

1 varza mica frageda de 1 kg
Marar uscat din abundenta
Sare pt muraturi 1 lg potrivita la 1 l de apa

Taiem varza fideluta după care o frământat putin ca sa intre mai bine. Asezam pe fundul unui borcan niște marar, punem varza, la mijloc iar marar si varza, lasam putin loc deasupra pt ca va fermenta. Dam în clocot apa cu sare și punem calduta peste varza. Am pus 22 gr sare la 1 l de apa. Punem borcanul intr-un vas mai adanc ca sa nu curga pe afara, acoperim cu farfurioara sau celofanul și lasam în bucătărie vreo 2-3 zile sa se acrească. Cand este gata dam la frigider. Daca vi se pare ca nu e suficient de acra o mai lasati la cald. Ar fi bine sa scoateți gazele, eu am introdus un pai pana la fundul borcanului și am suflat.


Niciun comentariu: