Faceți căutări pe acest blog

duminică, 6 ianuarie 2019

Paste cu branza si zahar



















Un desert rapid pe care toate lumea il cunoaste inca din copilarie, grozav, putem face doar cu branza si zahar sau cu branza, nuca si zahar

Varianta I cu branza cremoasa :

Ingrediente pentru 4 portii :

250 gr paste fundite, pene sau melcisori
200-300 gr branza de oaie veche, grasa
4 lg zahar tos
Putin zahar pudra vanilat
4 cuisoare
4 bucatele mici de anason stelat
4 flori de scortisoara
1 baton de scortisoara
1 lgt coaja de lamaie rasa
1 lgt coaja de portocale rasa
Un praf de sare

Punem 1 l apa la fiert. Cand clocoteste punem 1 vf cutit sare, coaja de citrice si mirodeniile. Adaugam pastele si amestecam mereu sa nu se prinda. Cand sunt fierte scoatem cuisoarele si scortisoara, inchidem focul si le mai lasam putin in oala sa se umfle. Intr-un castron de salata punem zaharul, branza si 1-2 linguri apa de la fiertul pastelor. Frecam bine bine si astfel iese cremoasa ca mascarpone. Eu am folosit niste branza de burduf de la penny, vrac si telemea de oaie rasa pusa direct de la congelator. Scurgem pastele si le punem peste branza. Amestecam bine si mai adaugam apa de la paste daca mai trebuie. Gustam si potrivim de zahar. Presaram scortisoara.

Varianta II cu branza :

Ingrediente pentru 1 portie  

170-200 gr paste penne, 
6-8 lg branza oaie sfaramata, 
3 lg zahar
1 baton scortisoara
2 cuisoare
1 stea anason 
1 lgt coaja portocale
1 lgt coaja citrice

Punem apa la fiert cat sa acopere pastele cu 2-3 degete si punem 1 baton scortisoara, 2 cuisoare, 1 stea anason, 1 lgt coaja lamaie, 1 lgt coaja portocale. Cand da in clocot punem un praf de sare si pastele. Cand sunt fierte punem calde impreuna cu 1-2 lg de apa de la fiertul pastelor peste branza si zahar si amestecam. La fel le facem sarate doar cu branza si fara zahar.

Varianta III cu branza si nuca :

Ingrediente pentru 2 portii

100 gr spaghette sau alte paste
8 linguri potrivite telemea de oaie rasa
8 linguri nuca coapta macinata si tocata
4 linguri rase de zahar
1 lingura apa de la fiert daca e cazul
Zahar vanilat
Coaja citrice
Cuisoare
1 stea anason
Nuca tocata si macinata pt decor
Scortisoara

Punem 1 l apa la fiert si cand da in clocot punem 1 lgt rasa de sare, cateva cuisoare, o bucatica de anason, vanilie pudra si coaja de citrice. Adaugam pastele si amestecam. Cand s-au fiert le scurgem si le amestecam cu restul de ingrediente si putin zahar vanilat. Daca este nevoie punem putina apa de la fiertul pastelor ca sa se lege. Servim cu nuca tocata si macinata si foarte multa scortisoara. La fel de bine putem folosi branza de vaci si atafide, unora nu le place telemeaua sarata cu zahar. 

Ingrediente pentru 2 portii

4 maini de paste melcisiori
Telemea veche de oaie vreo 8 lg pline
Coaja de la o lamaie si o portocala
4 linguri de zahar
Zahar vanilat daca doriti
Nuca rumenita
Mirodenii : anason, cuisoare

Punem 1 l apa cu coaja de citrice, mirodenii si 1 lgt sare la fiert, 1 lgt plina de coaja. Daca vrei puneti si vanilie in apa pt aroma. Cand incepe sa fiarba punem pastele, amestecam sa nu se prinda. Intr un bol mare punem zaharul si branza sfaramata. Cand sunt fierte 100 % le scoatem cu paleta si le punem fierbinti ca sa se topeasca branza si zaharul. Le puteti servi imediat sau le lasati putin sa se raceasca si se vor mai intari, bune si reci. Chiar daca ramane putina zeama de la paste n are nimic, cand se racesc se intaresc si le da gust. La fel de bine putem face budinca, le amestecam cu lapte si oua si le dam la cuptor sa se gratineze. Este nevoie de mult lichid ca sa nu se intareasca, le tinem foarte putin la cuptor doar sa se lege.

reteta pentru doua persoane, grozava

1/3 pachet spaghetesau orice paste  (100 gr)
6 linguri de branza rasa de oaie
3 lg rase de zahar sau dupa gust
2 maini de nuci putin rumenite

Punem la fiert pastele in apa clocotita cu sare, le strecuram si le amestecam cat sunt calde impreuna cu toate ingredientele si putina apa de la fiertul pastelor. Eu am tocat o parte din nuci si restul le-am macinat la masina. Zaharul si branza se pun dupa gust, daca doriti mai puteti adauga pe langa cantitatea specificata.

reteta proprie


Niciun comentariu: