Ingrediente Aluat:
700 g faina
40 gr drojdie proaspata
200 gr zahar
300 ml lapte (se mai pot adauga 2-3 linguri daca aluatul este prea vartos)
150 gr ulei sau unt topit
2 oua de tara
3 galbenusuri
1 lingurita rasa de sare
arome
coaja rasa de lamaie
coaja rasa de portocala
esenta de rom
vanilie
1 mana de stafide
Ingrediente pentru umplutura:
Ingrediente pentru umplutura:
200 g nuca macinata
1 lingura cacao
200 g zahar
2 albusuri
1 mana nuca de cocos
1 ou pentru uns coronita
Mod de preparare:
Pentru o reusita a cozonacului este bine ca toate ingredientele (mai putin laptele si untul) sa fie tinute la temperatura camerei de seara pana a doua zi. Se cerne faina de doua ori, se incalzeste laptele putin si se amesteca cu zaharul si vanilia. Se face maiaua din drojdie, o lingura de faina luata din cantitatea de faina cantarita si cateva linguri de lapte caldut dar nu fierbinte pentru ca nu va mai creste cozonacul. Se amesteca putin si se lasa acoperita la loc cald pentru 15 minute. Peste galbenusuri se presara putina sare si zahar si se lasa cateva minute apoi se freaca impreuna cu razatura de portocale si lamaie. Se pune intr-un castron mai mare restul de faina (acei 700 fara 1 lingura folosita pentru maia), se adauga in mijloc maiaua, restul de lapte caldut nu fierbinte, galbenusurile frecate, ouale si esentele. Se framanta aluatul, cate putin, cu mainile incalzite, aducand faina de pe marginile castronului. Pe masura ce se va lega aluatul luam cu mana si incorporam din untul caldut fara a-l adauga pe tot deodata. Se framanta aluatul vreo 60 minute. Se acopera castronul cu un servet curat de bucatarie si se tine la loc cald si ferit de current pentru o ora si jumatate. Pentru umplutura batem albusurile spuma, adaugam nuca putina prajita la cuptor si apoi maruntita, zaharul, cacaoa si nuca de cocos. Dupa ce a crescut frumos si si-a dublat marimea se modeleaza aluatul. Se intinde o foaie dreptunghiulara, se toarna umplutura pe toata suprafata si se ruleaza. Se unesc cele doua capete si se aseaza intr-o forma guguluf si se mai lasa la crescut inca 30 minute. Apoi se unge cu oul batut si se coace la cuptorul preincalzit circa 40-50 minute. Se pune la cuptor impreuna cu o cratita cu apa, aburul ajuta sa circule caldura mai bine
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu