Ingrediente pentru 12 persoane
Timp de preparare 70 de minute
Blat alb :
4 oua
100 g de zahar
50 g nuca de cocos
4 linguri nuca macinata
1.5 linguri de faina
1 mana de stafide
1/2 plic praf de copt
Esenta de rom
Esenta de vanilie
Coaja rasa de portocale si lamaie
Cateva linguri de cognac
Un praf de sare
Blat de cacaoa :
100 g ciocolata kandia amaruie
50 g ciocolata cu lapte (eu am avut cu crema tiramisu)
100 g unt
5 oua
Esente
Coaja de portocale
1 mana de stafide
Cateva linguri de cognac
Un praf de sare
100 g miez de nuca macinata
100 g faina
2 lingurite praf de copt
½ lingurita praf de cafea
100 g zahar
Crema 1 :
Ciocolata si frisca in cantitati egale :
2 ciocolate milka cu capsuni (200g)
200 ml frisca
Crema 2 si 3 :
1 plic crema de lamaie pentru prajituri
1 plic crema de ciocolata pentru prajituri
lapte
Cateva linguri de zahar pudra
Pentru decorat :
Biscuiti
Unt sau margarina
Lapte
Zahar
Esente
1 borcan de cocktail de fructe ( eu nu am avut si am pus de piersici)
Cafea preparata
Oute de ciocolata
Cocos verde
Cocos alb
Frisca
Pentru blatul alb :
Separam galbenusurile de albusurile si frecam galbenusurile cu zaharul, esentele si coaja de portocale. Se bat albusurile separat cu un praf de sare. Hidratam stafidele in rom si cognac si le adaugam la galbenusuri. Se amesteca cu faina, praful de copt stins cu putina lamaie, nuca de cocos si nuca macinata. Se toarna compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins pentru 30 de minute.
Pentru blatul negru :
Se macina nucile, se hidrateaza stafidele in cognac si rom si se separa galbenusurile de albusuri. Untul la temperatura camerei se freaca cu mixerul. Galbenusurile se freaca cu zahar pana se dizolva cristalele complet. Se adauga untul frecat separat si se amesteca in continuare. Ciocolata topita la bain marie sau microunde se adauga la compozitia de unt si galbenusuri impreuna cu stafidele cu tot cu cognac. Albusurile la temperatura camerei se bat spuma cu un praf de sare si putina zeama de lamaie. Se cerne faina cu praful de copt si se adauga la galbenusuri cate doua linguri alternativ de faina si albusuri si se amesteca rapid de jos in sus. Se toarna in forma de tort tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins pentru 30 maxim 40 de minute in functie de cuptor. Se face testul cu scobitoarea pe margini. In mijloc s-ar putea sa fie mai moale din cauza ciocolatei dar dupa racire se intareste. Eu l-am tinut 30 de minute si apoi l-am lasat in cuptor cu usa intredeschisa sa se raceasca si sa nu se lase blatul.
Pentru creme :
Se face un ganache din frisca si ciocolata pe baie de aburi. Eu o fac mereu in cratita de teflon direct pe focul foarte mic.Se pune frisca in tigaie si se adauga ciocolata rupta in bucati mai mici. Se amesteca mereu in ea si nu se lasa sa ajunga la fierbere. In momentul cand s-a topit ciocolata de tot se ia de pe foc si se lasa la temperatura camerei. Cand s-a racit complet se baga la frigider pana a doua zi cand se mixeaza bine. Celelalte doua creme se freaca cu mixerul impreuna cu lapte si zahar pudra dupa indicatiile de pe ambalaj.
Montare blat :
Se taie blaturile in mai multe felii. Se foloseste un blat ca baza, se insiropeaza cu suc din compot si se pune ganachul deasupra. Se pastreaza un alt blat de pus deasupra iar celelalte se taie fasii . Se aseaza intercalat fasiile de blat unul alb, unul negru si tot asa pana se formeaza o felie de blat. Se insiropeaza si se unge cu crema de care doriti. Am asezat si felii de piersici deasupra.Se pune ultimul blat pastrat deasupra, se insiropeaza si se imbraca tortul in crema ramasa. Am pus si un strat de frisca peste si am lasat o banda de crema in partea de jos. Am presarat nuca de cocos si cateva decoratiuni.. Cosuletul si iepurasii i-am facut din compozitie de salam de biscuiti. Am amestecat biscuitii dati prin masina impreuna cu esente, cafea, lapte, margarina si zahar. Am modelat din compozitie un aluat, l-am intins si am decupat din el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu