Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 5 ianuarie 2011

Coronita cu ciocolata





















































































































C


Blat:

5 oua
100 g ciocolata amaruie
50 g ciocolata neagra cu lapte
100 g unt
2 linguri de cacao
Un praf de sare
100 g miez de nuca
100 g faina
100 g zahar
1 plic praf de copt
1\2 lingurita praf de cafea
1 mana de stafide brune
Esenta de rom
1 lingurita zeama de lamaie
Cognac

Crema de ciocolata 1 :

200 g ciocolata cu capsuni milka
200 ml frisca lichida

Crema 2 :

300 ml frisca
Intaritor de frisca
Putin zahar
Cocos alb
Cocos verde

Pentru ornat :

1 Portocala
Zeama unei portocale
1 Banana
½ ciocolata mila cu capsuni
Fulgi de ciocolata

Glazura :

200 ml frisca lichida
200 g ciocolata cu lapte
2 linguri cognac alexandrion

Mod de preparare :

Blatul :

Se macina nucile care au fost tinute putin la cuptor. Se hidrateaza stafidele in cognac si rom pentru 15 minute.. Se separa galbenusurile de albusuri. Untul se taie cubulete si se lasa sa se incalzeasca la temperatura camerei. Intre timp se freaca galbenusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul treptat pana se dizolva complet cristalele de zahar. Albusurile reci de la frigider se bat spuma cu un praf de sare si o lingurita zeama de lamaie. Se rupe ciocolata bucati si se pune la topit la bain marie. Frecam bine untul, il adaugam la galbenusuri si amestecam in continuare. Se toarna peste compozitie ciocolata topita. Se cerne faina cu praful de copt si cacaoa de doua ori. Se pune in compozitie cafeaua, nucile si stafidele cu tot cu cognac dupa care se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus amestecand usor de jos in sus dupa fiecare. Se tapeteaza o forma cu hartie de copt sau grasime si faina si se pune compozitia. Se pune la cuptorul incins pe gratarul din mijloc la foc mic pentru aproximativ 30-40 minute in functie de cuptor. Se face testul cu scobitoarea pe margini. In mijloc s-ar putea sa fie mai moale din cauza ciocolatei dar dupa racire se intareste. Nu lasati mai mult sa nu se arda. Cand este gata se lasa in cuptor sa se raceasca cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul.

Crema 1 :

Se face un ganache, se pune pe foc mic frisca impreuna cu ciocolata rupta in bucati, se amesteca pana la topire fara a se lasa sa fiarba compozitia. Se lasa la temperatura camerei pana la racire dupa care se baga la frigider pentru cel putin 2-3 ore. O scoatem de la frigider si o batem cu mixerul pana devine o crema spumoasa.

Crema 2 :

Frisca batuta cu putin zahar si intaritor se amesteca cu cocos alb iar alta parte de frisca cu cocos verde.

Montare blat :

Se taie blatul in patru. Se unge primul blat care va fi baza cu ciocolata de capsuni, se aseaza deasupra felii de banana. Se aseaza al doilea blat, se pune frisca cu cocos si deasupra felii de portocala. Peste al treilea blat se pune frisca amestecata cu cocosul verde, se stropeste cu zeama unei portocale si se aseaza bucatele mici de ciocolata cu capsuni. Se pune si ultimul blat deasupra si se prepara glazura. Am folosit o ciocolata cu lapte pentru a-mi iesi o culoare mai deschisa. Punem pe foc frisca impreuna cu ciocolata si cognacul, amestecam pana la topirea ciocolatei nelasand sa fiarba si apoi calduta fiind se varsa peste coronita lasand sa se prelinga si pe margini. Se decoreaza cu ciocolata si bombonele. Se da la rece pana a doua zi cand se serveste cu o ceasca de cafea.

2 comentarii:

Ana Maria Ciolacu spunea...

Minunat blogul tau,o sa il explorez tot cand am timp,deja am vazut cateva retete pe care vreau sa le incerc.Te pupic si un 2011 minunat iti doresc !

mirela spunea...

EXCELENT ARATA!!!!!