Cozonac cu mac
Ingrediente aluat:
1 kg faina
2 cubulete drojdie proaspata
500 ml lapte gras
200 gr unt
250 gr zahar tos
6 galbenusuri
1vf cutit de sare
Esenta rom
Coaja de lamaie si portocale
3 plicuri zahar vanilat
Rahat
Stafide hidratate in coniac
Umplutura:
600 gr seminte mac
500 ml lapte
6-8 lg zahar
2 esente vanilie
Mod de preparare:
Toate ingredientele in afara de
lapte si unt se tin in bucatarie de seara. Faina se cerne de trei ori. Laptele
se amesteca cu zaharul, esentele, zaharul vanilat si se pune pe foc pana se
topeste zaharul. Aprindem cuptorul si facem cald in bucatarie. Preparam o maia
separat din drojdie, 1 lingurita zahar, 2 linguri faina si 2-3 de lapte. Se
acopera si se pune sus pe dulap sa creasca pana isi dubleaza volumul. Facem o
gropita in mijlocul fainii cernute amestecate cu sarea si punem maiaua. Topim
untul pe foc mic. Frecam galbenusurile cu coaja de citrice si punem stafidele
la hidratat in rom si coniac dup care le scurgem si punem romul la galbenusuri. Adaugam treptat laptele
caldut (nu fierbinte) si framantam aluatul vreo 40 de minute timp in care inmoi
mainile in untul topit caldut. Oprim si putin unt pentru a ne ajuta sa intindem
aluatul pe masa. Punem in timp ce framantam cubulete de rahat si stafide peste
tot in aluat. Asezam bila de aluat intr-un castron mare si curat, o acoperim
dupa care o punem cat mai sus la caldura pentru vreo 60 de minute. Fierbem putin ingredientele pentru umplutura
pana ce scade laptele. Din acest aluat ies doi cozonaci mari. Se imparte
aluatul si compozitia in patru, se aseaza umplutura racita pe fiecare aluat
intins pe masa de lucru, se ruleaza dupa care se impletesc cate doua. Se pun in
forme si se mai lasa la crescut 30-40 de minute. Eu le-am facut in forma
rotunda. Se ung cu galbenus si se dau la cuptorul incalzit pentru vreo 30 de
minute. Facem testul cu scobitoarea si cand e gata se stinge focul si se mai
lasa putin in cuptorul intredeschis.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu