Tort cu ciocolata si cafea
Blat:
4 oua la temperatura camerei
4 linguri de zahar
3 linguri de faina
2 linguri cu varf de cacao
2 linguri de unt topit
un praf de cardamon
1 lingurita coaja portocale
1 mana de stafide
50-100 gr nuci
esenta de rom
coniac
esenta cafea
zeama de lamaie
Crema:
3 albusuri
3 linguri de zahar
2 ciocolati negre (180 gr)
5 linguri smantana lichida
2 linguri coniac
Sirop:
500 ml apa
5 linguri mari cu cafea proaspat macinata
2 cescute expresso
11 linguri rase de zahar
coaja de la o lamaie proaspata
esenta rom
coniac
1/2 lingurita ness
Mod de preparare:
Blatul:
Stafidele se hidrateaza in esente si coniac vreo 40 de minute. Nucile se dau putin la cuptor, se curata apoi de coaja amaruie dupa care 1/2 din cantitate se toaca marunt si cealalta se macina. Se bat albusurile pe jumatate cu zeama de lamaie dupa care se mareste viteza si continuam cu zaharul. Adaugam galbenusurile mixate cu untul, esentele si coaja de portocale. Punem stafidele cu tot cu esenta si nucile pregatite. Urmeaza faina cernuta impreuna cu cacaoa si cardamonul si amestecam usor. Punem compozitia intr-o forma de 21 cm tapetata. Dam la cuptorul incins pentru 30-40 de minute. Facem testul cu scobitoarea si lasam sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa.
Crema:
Topim ciocolata la microunde un minut si amestecam pentru omogenizare. Dupa ce s-a mai racit putin adaugam smantana la temperatura camerei si amestecam. Adaugam ciocolata la albusurile batute spuma cu zaharul si omogenizam avand grija sa pastram consistenta spumoasa.
Siropul:
Se fierbe apa cu zaharul, cafeaua, nessul si coaja de lamaie pana scade la jumatate timp in care strangem spuma de deasupra si o punem peste expresso. Spre sfarsit adaugam esentele. Luam de pe foc si punem coniacul si expresoo. Cu siropul racit se insiropeaza blaturile. Crema se pune intre cele doua blaturi.
facebook
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu