Tort de mere cu dulceata
Un tort racoros si parfumat
5 oua
5 linguri de zahar ras
5 linguri de faina
50 gr unt
Esenta de rom
Esenta de vanilie
Cognac
Coaja de la o portocala
Coaja de la o lamaie
Zeama de lamaie
8-9 mere mari
1 lingurita praf de copt
Scortisoara
5 linguri de zahar pentru ars
Un praf de sare
Gem de prune cu nuca, capsuni, visine sau gutuie
Se pune zaharul pe foc direct in
oala in care facem tortul. Amestecam mereu pana se topeste dupa care se
tapeteaza bine peretii vasului cat este inca cald. Dupa ce s-a racit se unge cu
unt si se aseaza merele deja pregatite. Se curate merele de coaja si se scoate
cotorul si semintele. Daca gemul nu are nuca il putem amesteca noi cu putina
nuca prajita si taiata bucati. Se umplu merele foarte bine pana sus si se
lovesc de masa ca sa intre cat mai mult. Se presara scortisoara peste ele si se
da la cuptor pentru 10-15 minute sa se inmoaie putin merele pana face spuma pe
margini. Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne. Albusurile la temperatura
camerei se mixeaza pe jumatate cu putina zeama de lamaie dupa care se
continua cu ½ din cantitatea de zahar. Galbenusurile se mixeaza cu restul de
zahar, esentele coaja de citrice un praf de sare si cognac. Le adaugam la
albusuri si treptat cate doua linguri de faina. O sa rezulte un aluat foarte
pufos pe care-l varsam peste mere. Aluatul trebuie sa intre bine intre mere si
atentie ca merele sa nu fie lipite de oala astfel incat sa fie aluat intre mere
si forma. Dam la cuptor pentru 30-40 de minute si facem testul cu scobitoarea.
Lasam sa se raceasca cu usa intredeschisa la cuptor dupa care rasturnam tortul
pe un platou. Se serveste a doua zi rece de la frigider. Tortul este foarte
insiropat deci nu necesita sirop. Mai putem umple merele si cu stafide
hidratate in cogan si rom. Tortul mai poate fi decorat cu frisca naturala sau
bezea din albusuri. Eu am folosit gem de prune cu nuca si capsuni. De preferat sa folosim mere mai mici si sa lasam merele la cuptor sa se inmoaie bine.
Un comentariu:
foarte, da foarte bun :D
Trimiteți un comentariu