Tort racoritor cu
fructe si ciocolata, l-am impartit frateste cu cumetrii mei
O minunatie de tort usor, gustos si racoritor
Pentru blat:
250 gr zahar
300 gr faina
10 linguri de apa fiarta
1 praf de copt
Un praf de sare
Zeama de lamaie
Coaja de portocale si lamaie
Esenta de vanilie
Pentru crème si décor:
1 compot de caise
1 compot de pere
1 compot de ananas
Cacao
Crema de ciocolata (o canuta)
Cocos
1 banana
2-3 kiwi
1-2 portocale
1 mar pentru decor
1 plic crema de vanilie
1 plic crema cu gust de ciocolata trufe si rom de la dr oetker
Crema de ciocolata:
Mie mi-a ramas de la alt tort. 100 gr ciocolata cu lapte se topesc in 100 ml frisca lichida si putin cognac. Cand s-a racit o amestecam cu fulgi de cocos. O bagam la rece si o mixam dupa 3-4 ore.
Blatul:
Se freaca galbenusurile cu zaharul si
sarea adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o
crema ca o alifie. Galbensusurile se presara cu sare, esenta si coaja de
citrice. Separat se amesteca faina cu praful de copt dupa care se cerne si
se adauga treptat in amestecul de galbenusuri. Daca aluatul este greu de lucrat
puteti adauga cate o lingura doua de albus alternand cu faina si amestecand de
jos in sus. Vasul in care se bat albusele trebuie sa fie foarte curat si se vor
unge peretii cu jumatate de lamaie pentru a se curata orice urma de grasime.
Albusurile se scot de seara de la frigider. Separati albusurile de galbenusuri
cu ajutorul palmelor, asa sigur nu se va strecura galbenus. Albusurile se bat
spuma cu zeama de lamaie, la inceput la o viteza mai mica pentru cateva minute
dupa care marim viteza. Aluatul va fi de consistenta celui de cozonac, foarte
pufos si aerat. Se opreste 1/3 din aluat si se amesteca cu cacao. Se tapeteaza
o forma de tort cu hartie de copt, se aseaza : felii de ananas/o parte din
aluat/bulgarasi de ciocolata/iarasi aluat/bucatele de ananas si caise tavalite
prin faina/restul de aluat alb/aluatul cu cacao dupa care se pune compozitia la
foc potrivit pentru 40-60 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand e gata
il lasam sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa
blatul. Se taie apoi blatul racit in trei.
Blatul se taie in trei. Crèmele la plic se
prepara conform instructiunilor si se dau la rece. Impartim zeama din compoturi
in trei parti egale pentru cele trei blaturi dupa care montam tortul. Siropul
de la cele trei compoturi nu este mult, cu cat este mai insiropat cu atat este
mai bun acest tort. Insiropam bine blatul de jos, punem ½ din crema de
ciocolata si peste asezam felii de banana, caise, kiwi si ananas pe toata
suprafata. Urmeaza blatul 2, restul de crema de ciocolata, felii de banana,
portocale si bulgarasi de ciocolata. Asezam ultimul blat, il insiropam si
imbracam tortul cu crema de vanilie. Presari fulgi de cocos si decorezi cu
fructe.
RETETA PROPRIE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu