Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 decembrie 2013

Tort kinder



























Un tort usor, nu foarte dulce, potrivit dupa o masa bogata de sarbatori

crema alba:

250 gr mascarpone
200 gr ciocolata alba
200 ml smantana pentru frisca

crema neagra:

250 gr unt gras
200 gr ciocolata neagra
50 gr cacao
200 gr zahar pudra
50 ml smantana pentru frisca
1 pastaie vanilie
2 linguri coniac

blaturile:

240 gr faina
250 gr zahar
90 gr cacao
1 lgt bicarbonat
1 plic praf de copt
1 vf cutit sare
100 ml ulei
280 ml iaurt gras
10 lg cafea tare si fierbinte (1/2 cana de 250 ml) si 1 vf cutit cardamon
3 oua mari
1 lgt esenta vanilie
zeama de lamaie

crema alba:

Punem frisca pe foc mic si cand ajunge la punctul de fierbere adaugam ciocolata rupra bucatele si amestecam continuu pana la omogenizare. Se lasa la racit sa ajunga la temperatura camerei dupa care se da la frigider cel putin cateva ore sau pana a doua zi. Dupa ce s-a intarit o batem cu mixerul si incorporam mascarponele care a fost si el mixat separat. Ambele creme trebuie sa fie la aceeasi temperatura, adica reci, pentru a nu se taia crema.

crema neagra:

Untul trebuie sa fie taiat cubulete si scos de la frigider cu cateva ore inainte. Ciocolata rupta bucatele se pune intr-un vas si se topeste 1 min la microunde dupa care se scoate, se amesteca bine si se ma da 1 min pana la topirea completa. Untul moale se bate cu zaharul pudra cernut pana devine pufos, atentie, aceasta operatiune dureaza. Pentru a se topi zaharul avem nevoie de rabdare si un mixer bun, pentru a nu se arde trebuie sa facem pauze. Adaugam apoi cacaoa cernuta si mai mixam 1-2 min. Pastaia de vanilie se desface si i se scot semintele.  Incorporam ciocolata topita care e la temperatura camerei si dupa amestec adaugam si semintele de vanilie. Punem  frisca lichida (tot la temperatura camerei), coniacul si mixam pana devine o crema fina. Dam cremele la rece. 

blaturile:

Cafeaua o facem din aproximativ 3 lgt cu varf la o cana de 250 ml. Cand incepe sa fiarba adaugam cardamonul si strangem spuma de deasupra pe care o vom folosi impreuna cu cafeaua tot la crema. Hartia pentru copt se poate inmuia putin in apa si se modeleaza foarte usor. Toate ingredientele se scot in bucatarie de seara, mai putin cafeaua care trebuie sa fie fierbinte. Amestecam ingredientele uscate cu telul. Batem ouale impreuna cu zama de lamaie, dupa ce le-ai facut spuma adaugi uleiul cate putin apoi urmeaza iaurtul si vanilia. Torni ingredientele lichide peste cele solide si amesteci usor. La sfarsit adaugi cafeaua fierbinte si spuma pastrata. Din acest aluat trebuie sa coacem 3 blaturi in tava de 21 cm. Dupa vreo 30 de min nu mai mult facem testul cu scobitoarea, daca in mijloc e gata inchidem focul si-l scoatem ca sa nu se usuce prea tare. Eu n-am insiropat blaturile dar daca doriti o puteti face. Eu am facut blaturile in prima zi a a doua zi am facut cremele. Ca sa iasa blaturile egale am impartit compozitia in trei parti egale.

montare tort:

Taiem fiecare din cele trei blaturi in doua. Impartim crema alba in mod egal ca sa iasa frumos sectiunea, deci vom avea 6 blaturi, 5 creme si cea pentru ornat. Se imparte crema alba in 4 parti egale si se opreste 1 parte crema neagra la fel ca si cea alba ca si cantitate, restul de crema neagra se foloseste la imbracarea tortului.Se pune la mijloc crema neagra si in rest crema alba. Cu restul de crema neagra se imbraca tortul. Deci vom avea blat/cr alba/bl/cr alba/bl/cr neagra la mijloc/bl/cr alba/bl/cr alba/bl/cr neagra imbracare tort.Am ornat cu nuca coapta.

craciun 2013




Niciun comentariu: