Pasul 1 . Se curata si se spala bine puiul, apoi se tamponeaza (sterge) cu un prosop de hartie pentru a lua surplusul de apa.
Pasul 2. Se maseaza cu sare pe toate partile. De preferat este sa faceti un mix de sare mare (grunjoasa) cu sare fina.
Pasul 3. Se unge pe toate partile cu unt topit. In functie de preferinte, in timpul in care topiti untul puteti adauga cativa catei de usturoi strivit si ungeti puiul cu acest amestec. Se indeparteaza bucatelele de usturoi daca s au lipit de pui, pentru a nu prinde un gust usor amarui in timpul coacerii.
Pasul 4. Intr o tava se pune o sticla/ borcan. Atentie: se verifica inainte daca sticla impreuna cu puiul incap impreuna cu tava in cuptor fara a atinge partea superioara sau inferiora a cuptorului
Pasul 5. In sticla se pune putina apa calda in care se adauga piper boabe si cateva crengute proaspete de cimbru sau cimbrisor, apoi se completeaza sticla cu apa calda pana la un nivel de trei sferturi.
Pasul 6. Se aseaza puiul pe sticla astfel incat acestea sa stea confortabil in tava. Recomandam sa etansati partea superioara a puiului peste sticla cu cateva scobitori si ajutandu-va de piele pentru a asigura inabusirea pe interior a puiului. De asemenea recomandam sa inveliti varfurile aripioarelor cu foaie de aluminiu pentru ca acestea sa ramana aurii la finalul coacerii.
Pasul 7. Se adauga un deget de apa si in tava in care se pun piper boabe si cateva crengute de cimbru sau cimbrisor proaspat
Pasul 8. Se lasa la cuptor 30 de minute la 180 de grade dupa care se scoate pentru a repeta ungerea puiului cu unt topit.
Pasul 9. Se mai lasa la cuptor inca 30-40 minute la 180 de grade sau pana puiul e complet rumenit
Pasul 10. Dupa ce scoateti puiul rumenit din cuptor se toarna cateva linguri cu zeama formata in tava pentru a-l fragezi
1 pui intreg de 1 kg 300
1 kg cartofi
Usturoi cat mai mult
Legume cartofi, morcovi, telina, albitura, capia
Coriandru
Seminte chimen
Seminte fenel
Rozmarin
Busuioc
Cimbru
Sare mare
Boia
Curry
Curcuma
Oregano
1 pahar de bere sau apa in sticla
Pui pe sticla varianta II :
1 pui
ulei de masline sau floare
condimente pentru pui: curry, boia dulce, sare, piper, cimbru, boabe coriandru, garam masala, tumeric etc.
usturoi
chimen
mustar facultativ
iaurt gras facultativ
1-2 linguri pasta concentrata de rosii daca doriti
Pui la tava, grozav
Un pui mare de vreo 1.500-2 kg se leaga de picioare si se baga aripile sub el sa nu se arda. Se face un sos din ulei, otet balsamic, mustar, condimente, boia, cimbru, curry, si vin alb daca aveti. Se unge bine puiul, se aseaza legume sau cartofi in tava pe langa el si se mai pune 1 cana doua de apa. Se da la cuptor pt 30 min acoperit cu folie si se mai adauga vin dupa preferinta. Dupa 30 min se indeparteaza folia de aluminiu. Ca sa nu se usuce prea tare se tine vreo ora si 1/2 cu totul, cam atat l-am tinut eu, timp in care se unge mereu sa nu se arda. Putem face o compozitie de ciuperci tocate amestecate cu mirodenii si se umple puiul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu