Varianta I : reteta clasica de pandispan, nu e rea dar nici grozava
4 oua 4 lg de zahar 4 lg de apa fiarta sau rece 4 lg de ulei, 4 lg de faina 1 lg cacao, nuci, 2 maini de stafide 2-3 cuburi colorate de rahat, nuca, 2 lgt esenta de vanilie, 2 lgt esenta de rom, 1 lgt coaja de portocale 1 lgt coaja de lamaie.
Galbenusurile se freaca cu zaharul se adauga apa si se mixeaza dupa care urmeaza uleiul, faina treptat si la urma albusurile batute spuma. Punem 1/2 din compozitie in tava tapetata punem rahatul taiat cubulete stafidele hidratate in rom si nucile prajite. Compozitia ramasa se amesteca cu cacaoa si se pune peste restul compozitiei trecand furculita peste. Dam la cuptor pentru 25-30 minute la 180 de grade. Cand e gata inchidem aragazul, deschidem usa cuptorului si mai lasam cateva minute sa nu se lase checul.
Varianta II : bunicica dar mai bine fara praf de copt
5 oua
200 gr faina
200 gr zahar
2 linguri de cacao
1 lingurita rasa praf de copt optional
4 linguri de ulei
2 plicuri zahar vanilat
un praf de sare
2 lingurite esenta de rom
1 lingurita coniac daca aveti
1 lingurita coaja de portocale si una de lamaie
nuca rumenita si maruntita
2 maini stafide hidratate in coniac si rom
Timp de preparare : 20 min, Timp de gatire : 40 de minute, Portii pentru : 6 persoane
Ouale se scot de seara din frigider. A doua zi separam albusurile de galbenusuri si cernem cacaoa. Albusurile se bat mai intai la viteza mica cu un praf de sare dupa care crestem viteza si cand devin spuma mixam in continuare cu zaharul alb si cel vanilat turnat in transe. Galbenusurile si coaja de citrice se freaca impreuna cu uleiul turnat ca la maioneza dupa care se pun la albusuri amestecand de jos in sus cu o spatula. Faina amestecata cu praful de copt se pune in doua transe peste amestecul de oua si se omogenizeaza usor ca sa nu iasa aerul din albusuri. Nu este neaparat sa folosim aditivi, daca albusurile sunt batute bine checul va creste frumos. Oprim un sfert din compozitie sau chiar jumate pe care o amestecam cu cacaoa, coniacul si esenta de rom de la stafide. Imbracam o forma de chec cu hartie de copt, punem aluatul alb, nuca si stafide deasupra, compozitia cu cacao, trecem cu furculita pentru a face niste desene si dam la cuptorul incalzit pentru vreo 30-40 de minute la 180 de grade. Facem testul cu scobitoarea si cand e gata inchidem focul si mai lasam putin la cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa checul. Eu am lasat 30 de minute la cuptorul deschis si inca vreo 5 cu usa intredeschisa. Mi-a iesit ca un cozonac si asta pentru ca am folosit praf de copt.
Varianta III : de incercat
10 oua mari si proaspete
300 gr zahar ( 10 lg cu vf)
250 gr faina ( 10 lg cu vf)
1 lgt extract vanilie
un praf de sare
arome dupa gust
Galbenusurile se amesteca cu sarea, albusurile se bat spuma dupa care se adauga zaharul si se bat spuma. Se adauga albusul tot odata peste galbenusuri impreuna cu vanilia si se amesteca usor de jos in sus. Punem faina cernuta in ploaie (faina se cerne dupa ce a fost cantarita, cei 250 gr) si se amesteca usor pana la incorporare nu mai mult. Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incalzit la 170-180 de grade pt 30-40 minute. Daca doriti sa-l faceti cu cacaoa folositi 80 gr cacao si 170 gr faina la 10 oua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu