Faceți căutări pe acest blog

vineri, 6 martie 2015

Mucenici moldovenesti


























Rezultatul este exceptional, mucenici moi, pufosi, aromati si deliciosi. Nu va zgarciti la nuca, cu cat mai multa cu atat mai bine

Se fac pe 9 martie, sursa: Jamila cuisine/16 buc

Maia: 2 cubulete drojdie /50 gr
         2 linguri potrivite de faina
         1 lgt zahar
         un praf de sare
       
Aluat; 1 kg faina buna pentru cozonac
          450 ml lapte gras
          120 gr zahar
          3 oua de tara
          5 lg ulei
          2 plicuri zahar vanilat
          1 lgt plina coaja de portocale
          1 lgt plina coaja lamaie

Sirop: 600 ml apa
          300 gr zahar
          2 lgt coaja portocale
          2 lgt esenta de vanilie si  2 lgt de rom
          2 batoane de scortisoara
          2 stelute de anason

Pentru uns: 1 ou + 1 galbenus
                 1 lg lapte

Decor: 4 lg miere
           2 lg apa calda (optional)
           200 gr nuca rumenita si macinata
       
Ingredientele se scot de la frigider cu cateva ore inainte sa ne apucam de aluat.

1) Punem drojdia intr-un bol mic si o maruntim. Adaugam peste ea zaharul, sarea si putin lapte cald.     Punem peste cele doua linguri de faina, amestecam, punem bolul sus si lasam 15 min la dospit.

2) Punem intr-un castron mare faina cernuta si la mijloc facem un gol mare in care punem ouale,         coaja de citrice, zaharul si maiaua crescuta.

3) Incepem sa amestecam incorporand usor faina de pe margini. Adaugam treptat si laptele caldut       nu  fierbinte. Spre sfarsit punem si uleiul cald si framantam 10-15 min. Punem aluatul intr-un vas     curat, acoperim cu un servet si punem sus la loc cald. Lasam la dospit 1-2 ore.

4) Scoatem aluatul pe blatul putin infainat si-l framantam doar cat sa iasa aerul din el.

5) Stergem blatul de faina, luam cate o bucata de aluat si o intindem in fir subtire pe care-l                impletim in doua apoi unim capetele.Rezulta un colacel rotund pe care-l incrucisam obtinand un 8.    La intinsul aluatului ne ajutam de ulei caldut intins pe palme ca sa nu se lipeasca aluatul de blat.      Un alt model ar fi ca snurul sa fie rasucit, facem un 8 si-i facem niste taieturi dese ca sa                patrunda siropul mai bine.

6) Asezam mucenicii in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt, ii acoperim cu servet si-i mai           lasam la crescut 15 minute. De preferat sa faceti mucenici mai mici ca sa se insiropeze mai bine     si puteti sa nu-i mai lasati la crescut foarte mult.

7) Programam cuptorul la 150 de grade pentru 15-20 de minute. Dupa ce au crescut ii ungem cu          amestecul de ou si lapte si-i dam la cuptorul incalzit  pana se rumenesc usor. Se face testul cu         scobitoarea si cand iese curata se scot imediat. Rezulta niste mucenici pufosi, aromati si delicioasi.
         
8) Punem la fiert apa cu scortisoara, anasonul si zaharul, lasam doua trei clocote, punem coaja de citrice, esentele, acoperim si inchidem focul. Strecuram lichidul de coaja de portocala si trecem fiecare mucenic prin siropul caldut sau scufundam pe fiecare ca pe piscoturi la tiramisu. Se pot unge si cu pensula sau le puteti pune restul de sirop peste ei.

9) Ii lasam pe o tava sa se insiropeze bine, mie imi plac foarte insiropati.

10) Ii ungem apoi cu mierea calduta si presaram nuca peste. Daca nu aveti prea multa miere o puteti amesteca cu apa calduta ca sa o mai lungiti. Au iesit foarte multi mucenici asa ca data viitoare o sa injumatatesc cantitatea. Nu va fie teama ca siropul nu e mult, daca il folositi pe tot nu vor iesi foarte dulci ci exact cum trebuie. Mai puteti pudra mucenicii cu zahar vanilat si scortisoara.


Niciun comentariu: