Faceți căutări pe acest blog

vineri, 23 decembrie 2016

Pasca în trei straturi, cu ciocolata, branza si bezea cu nuca































                               


                    Dementialaaaaaaaaa

Anul acesta pentru Crăciun m-am hotărât sa fac o altfel de pasca, ceva inedit, un strat de branza cu stafide, unul de smantana cu cacao și unul cu bezea și nuca. Pentru aceasta reteta m-am inspirat din bucătăria Irinei.

Primul strat din branza și stafide

4 oua de tara
150 g zahar
2 plicuri de zahar vanilat
3 linguri faina
600 g branza de vaci
100 g stafide brune și aurii
Coniac și esenta de rom pentru stafide cate 2 lg
1 lgt coaja de portocale
1 lgt Coaja de lamaie

Al doilea strat de smantana si cacao

4 galbenusuri
150 g zahar pudra
1 plic de zahar vanilat
500 g smantana minim 30% grasime (pusa pe malai 8 ore)
2 linguri faina mai pline (40g)
3 linguri potrivite de cacao

Al treilea strat de nuca și bezea

4 albusuri
4 linguri zahar
10 linguri rase cu nuca macinata


Nuca se pune pentru puțin timp la rumenit in cuptor la o temperatura mica. Trebuie amestecat mereu sa nu se arda. Cand s-a racit o parte din nuca se taie marunt la cutit si restul se macina la rasnita de cafea. Puneti 350 gr malai intr-un bol, acoperiti cu un tifon impaturit in 3, puneti smantana si lasati-o 8 ore la rece. Eu am procedat la fel și cu branza de vaci. Toate ingredientele se scot din timp de la rece pentru a ajunge la temperatura camerei. Se pune rom si coniac peste stafide sa le acopere pe jumatate si se lasa la hidratat. Pentru primul strat mixati bine ouale cu zaharul, putina sare si zaharul vanilat. Cand isi dubleaza volumul adaugati in compozitie faina treptat. Urmeaza branza trecuta prin sita si stafidele cu tot cu sirop. Se pune compozitia intr-o tava detasabila de tort cu diametrul de 23 cm care a fost tapetatata cu hartie de copt. Putem face si in tava de 26 dar nu va iesi asa inalta. Dam tava la cuptorul incalzit la 180 de grade timp de 35-40 de minute pe rândul doi de jos in sus. Nu deschideti deloc cuptorul in primele 30 de minure. Pentru al doilea strat mixati bine galbenusurile cu zaharul pudra si cel vanilat pana devin o crema spumoasa. Adaugati smantana. Amestecati faina cu cacaua cernuta si adaugati-o treptat in compozitie. Amestecati cu ajutorul unei palete de data asta. Turnati amestecul peste primul strat din pasca asa fierbinte cum e scoasa (dupa ce s-au scurs cele 40 minute) si lasati la cuptor alte 30 minute tot la 180 grade. Dupa ce s-a făcut fiecare dintre cele 3 straturi verificați făcând testul cu scobitoarea si puneti următorul strat dacă e facuta. Pentru al treilea strat bateti albusurile spuma cu câteva picături de lamaie sa devina spuma apoi punem zaharul în ploaie. Cand isi tripleaza volumul adaugati nuca macinata. Turnati bezeaua peste al doilea strat asa fierbinte cum e. In prelungirea tavii veniti cu o bucata de hartie pentru copt pentru a creste frumos, eu am reusit sa pun peste forma de jur imprejur si am lipit-o cu scoci. Lasati tava in cuptor alte 25-30 minute la 170 grade. Scoateti tava din cuptor, indepartati marginea tavii si hartia de copt si lasati-o la racit.

Sursa bucataria Irinei

Niciun comentariu: