Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 23 mai 2012

Tiramisu




















































De pus coniac mult in cafeaua de insiropat piscoturile dar si in crema si multa cacao presarata peste fiecare strat de crema, de incercat si tiramisu cu fructe de padure

Varianta I facuta acum foarte multi ani reteta fara albusuri si frisca, asemanatoare cu var III   :

Ingrediente:

200 g zahar

4 galbenusuri

40 ml lichior amaretto, brandy sau coniac

500 g mascarpone

250 g piscoturi savoiardi

2 cesti expresso sau cafea foarte tare indulcita putin

2 linguri cacao

optional cappucino si ness pentru ornat


Mod de preparare:


Galbenusurile se freaca bine cu zaharul vreo 8 minute. Se adauga 1/2 din cantitatea de amaretto si se amesteca iar. Separat se bate putin crema mascarpone si apoi se adauga la galbenusuri. Cealalta jumatate de amaretoo se pune in cafea sa-i dea aroma. Daca nu aveti amaretto folositi cognac, ii da o aroma aparte. Cafeaua se strecoara bine de zat. Eu mai fac un amestec din cafea tare si  cescute de expresso. Piscoturile se inmoaie repede pentru 2 secunde in cafeaua calduta sau racita. Se aseaza intr-un vas un rand de piscoturi si deasupra crema. Ultimul strat va fi de crema. Se orneaza cu cacao si boabe de cafea. Se bate putin vasul de masa ca piscoturile sa se aseze mai bine. De preferat a se orna cu cacaoa a doua zi inainte de servire. Cine doreste poate presara si cappuccino sau ness amestecat cu cacaoa. Se tine la frigider 24 ore. Am facut mai multe retete de tiramisu dar reteta originala nu contine lapte sau frisca. Se  pot pune cubulete mici de cioco neagra printre piscoturi. Daca aveti ceva dubii legate de oua puteti bate galbenusurile cu zaharul pe baie de abur si albusurile la fel. Dati prajitura pana a doua zi la rece neaparat apoi serviti.










Varianta II  facuta, foarte buna dar adaptata de mine, in mod normal tiramisu se face fara frisca, lapte sau albusuri :
O crema senzationala, rezultatul a fost nemaipomenit
1/2 pachet mare de piscoturi adica 200 gr
Ingrediente crema:
2 plicuri cappuccino (cafea instant), eu am pus lafesta ciocolata si strong mocca verde
250 g mascarpone
250 g frisca batuta adica 250 ml frisca lichida

1/2 plic intaritor de frisca
1 lingura esenta de cafea sau dupa gust
2 lingurite din siropul de cafea
4 albusuri
180-200 g zahar, eu am pus 200 dar mi s-a parut cam dulce
cacao

siropul pentru piscoturi: 200 ml apa, 5 linguri cu varf de cafea daca nu aveti expresso, 6 linguri de zahar, esenta de cafea aproximativ 1 lingurita, coaja de la 1 lamaie. Faptul ca mi s-a parut dulce poate fi si de la faptul ca am indulcit cafeaua

Mod de preparare:
Pentru crema se bat spuma albusurile la temperatura  camerei cu putina zeama de lamaie, zahar si un praf de sare , se amesteca cu branza mascarpone, cu frisca batuta si la final se adauga esenta de cafea, cele doua lingurite din sirop si cafeaua instant. Pentru reusita albuselor se degreseaza peretii castronului in care se bat cu o jumatate de lamaie pentru a disparea orice urma de grasime. Crema se face cu o zi inainte pentru a sta la rece si a se intari. 1/3 din crema se amesteca cu pudra de cacaoa pana devine neagra si apoi montam tiramisu. Se inmoaie rapid (1-2 secunde) fiecare piscot in siropul rece si se aseaza unul langa altul, deasupra se pune crema alba si peste se pune cu ajutorul unui pos, crema cu cacao, iar piscoturi, crema alba si deasupra crema neagra dupa care facem cu frigaruia niste urme in crema, deasupra. Se da la rece pana a doua zi. Eu am folosit 1 pachet mic de piscoturi si 1/2 din cantitatea de crema de la tortul cu crema de cafea pentru ca era prea multa pentru tort, 
Dati prajitura pana a doua zi la rece neaparat apoi serviti.

http://wwwsimona-susu.blogspot.com/2012/05/tort-cu-crema-de-cafea-ingrediente-blat.html

Varianta III facuta, foarte buna doar ca a fost cam putina crema, data viitoare o fac intr-o tava mai mica cu mai putine piscoturi, reteta clasica, tiramisu original se face fara frisca, lapte si albusuri dar ambele variante mi-au placut, var III cu mascarpone si var II cu smantana lichida pt frisca :

500 g branza mascarpone de buna calitate
200-230 g piscoturi savoiardi
4 galbenusuri 
150 g zahar
Un praf de sare
50 gr cacao pentru pudrat
300 ml expresso sau cafea tare de buna calitate
60 ml liqueur amaretto sau coniac metaxa grecesc
3 linguri esenta de rom de buna calitate, 2 la blat si 1 la crema


Mod de preparare

Crema de mascarpone

Scoatem toate ingredientele de la rece si le aducem la temperatura camerei. Cele 4 galbenusuri se pun intr-un castron la bain marie peste care se adauga putin cate putin zaharul in timp ce se bate cu telul astfel incat sa se formeze o crema iar zaharul sa se dizolve in galbenusuri, punem si un praf de sare. Amestecam in continuu si avem grija sa nu atinga vasul apa care fierbe de pe aragaz. Cand s-a topit zaharul si ouale si-au schimbat culoarea e gata. O lasam sa se raceasca inainte sa adaugam mascarpone ca se taie. Se adauga treptat cele 2 cutii de branza mascarpone care sunt la temperatura camerei si se omogenizeaza. Punem 1 lingura esenta de rom si 2 linguri coniac si amestecam bine crema. De preferat a se pune cate putin rom si coniac in crema si cafea si a se gusta pt potrivire ca sa nu iasa prea aromat. Se pune in frigider pana cand trebuie folosita sau in bucatarie daca o folosim repede sau nu e ft cald. Galbenusurile se pot mixa la rece dar e mai bine sa fie tratate termic, astfel ai o siguranta daca cumva ouale au ceva si zaharul se topeste mai bine. Eu le am mixat cu telul manual. Cafeaua se amesteca cu cealalta jumatate de rom si coniac. Daca doriti indulciti cafeaua, eu nu am indulcit-o. Insiropam piscoturile si montam prajitura un rand piscoturi, crema, cacao data prin sita iar piscoturi crema si cacao. Facem niste valuri cu furculita peste crema si punem cacao. Lasam la rece pana a doua zi dar acoperita la frigider. Ca sa avem crema in aceeasi cantitate o impartim egal in doua vase apoi o punem peste piscoturi. Eu am avut 400 gr piscoturi si am folosit 2 pachete de 100 gr fiecare  si 3 piscoturi din alt pachet, cafea 300 ml,  E bine sa aveti mai multe piscoturi deci 400 gr si mai multa cafea 500 ml pt ca depinde de tava pe care o folositi si sa va ajunga ingredientele, mai bine sa ramana decat sa nu ajunga. Cafeaua sa fie tare, eu am facut expresso. Am folosit : la crema 2 linguri coniac si 1 lingura  esenta de rom iar la cafea 6 linguri coniac si 2 linguri esenta de rom. Mie imi place foarte aromata, cu coniac si multa cacao pudrata pe fiecare rand de crema. Gustam crema si cafeau inainte sa montam tiramisu ca sa potrivim de coniac si rom, sa nu puneti prea multa esenta ca se simte prea rau, eventual folositi doar la piscoturi. Dati prajitura pana a doua zi la rece neaparat apoi serviti.

Data viitoare de incercat var IV si V

Varianta IV de incercat, aproape la fel cu var III doar ca folosim si frisca, var 4 si 5 de incercat :

500 gr mascarpone
400 ml smantana pt frisca
400 gr piscoturi
4 galbenusuri
125 gr zahar
60 gr cacao
1 plic intaritor frisca
500 ml cafea
Coniac metaxa
esenta rom nu prea mult 

Scoatem toate ingredientele de la rece, mai putin frisca si le aducem la temperatura camerei. Batem pe baie de abur galbenusurile cu zaharul treptat, amesteci mereu, pui si un praf de sare. Cand si au schimbat culoarea si s-a topit zaharul sunt gata. Le lasam la racit in bucatarie. Incorporam cate putin mascarpone la galbenusuri. Batem separat frisca lichida cu intaritorul dar frisca sa fie rece de la frigider. Incorporam frisca la galbenusuri si adaugam jumatate de cantitate din esenta de rom si coniac. Restul de coniac si rom le punem la cafea. Punem cate putin din esenta si coniac atat la crema cat si la cafea si gustam sa vedem daca nu eate prea aromat. Insiropam piscoturile si montam un rad piscoturi un rand crema, cacao data prin sita, piscoturi, crema, cacao, se da la rece pana a doua zi dar acoperita obligatoriu cu folie. Crema e bine sa fie impartita in doua parti egale pt a fi distribuita egal peste piscoturi. Attentie cata esenta puneti, aici era trecut1 sticla mare insa eu am pus la var III 3 linguri jumate, trei sferturi din sticla si a fost prea mult. Dati prajitura pana a doua zi la rece neaparat apoi serviti.

Farfuria vesela

Varianta V  de incercat : 

Gina Bradea

500 g mascarpone
500 g smantana  lichida pentru frisca
3 linguri cu ness sau cacao
150-180 g zahar
2-3 linguri coniac optional
Blat pt tort sau 400 gr piscoturi
Fara esenta de rom

Se pun toate in castron si se bat cu mixerul, timp de vreo 10 min, mascarpone si smantana reci de la frigider. Nu se taie chiar daca le punem toate deodata. Nu folosim esenta de rom. Crena este destula pt un tort de 26 cm. Putem folosi stafide inmuiate in rom si coniac sau ness 3 in 1. Merge si cu fructe de padure congelate indulcite eventual pe foc dar sa nu fie lichida. Dupa ce au stat multe ore la rece mascarponele, smantana lichida si bolul in care se vor bate le dam 10 min la congelator. Neaparat dati prajitura la rece pana a doua zi apoi serviti-o.

Gina Bradea

Mai incearca si alte retete vezi video in duverse si tiramisu cu fructe de padure de incercat



Niciun comentariu: