Faceți căutări pe acest blog

luni, 17 septembrie 2012

Gem de caise cu samburi










Gem de caise cu samburi

1.400 kg caise
375 gr zahar
Samburi de caise cat doriti eu am pus de la vreo 4 kg caise dar e prea mult
1 lamaie
Vanilie
Caisele se desfac in jumatati si se acopera cu zahar pana a doua zi cand se pun pe foc mic vreo 2 ore, eu il pun pe o tabla, nu direct pe flacara. Se amesteca mereu in el sa nu se prinda si spre sfarsit se adauga zeama de lamaie, vanilia si samburii preparati in felul urmator: se pune apa clocotita si se arunca samburii in oala  sa fiarba pentru un minut apoi se strecoara si se trec sub jet de apa rece  si se curata de coaja, asta daca sunt amari dupa ce-i gustam. Toti samburii de la caise nu se arunca, se pun la uscat pe farfurie sau ziar  de la cateva zile la o saptamana dupa care se sparg si se mananaca sau se pun la gem. Se gusta samburii pentru a vedea daca sunt amari si daca doriti indepartati pielita aceea maro. Samburii se bat usor de cateva ori cu ciocanul de snitele pana se crapa usor si miezul se scoate intreg (daca samburii sunt mai mari raman intregi daca sunt mai mici nu prea). Eu am spart samburii cu ajutorul unei pietre de ascutit cutitele asezata pe o placa de parchet asezata pe un prosop. Se pune gemul in borcane sterilizate  si fierbinti , se dau la cuptor 15 min dupa care se capacesc si se mai dau 30 de minute la cuptor . Se lasa in paturi pana a doua zi. Mie nu prea mi-au placut samburii asa, mi s-au parut cam cruzi ca si textura, cred ca mai bine ar fi sa-i dau putin la cuptor ca pe nuci sa prinda un gust mai bun si sa fie mai crocanti.

Facebook

Un comentariu:

Cuisinette spunea...

Buna,

As vrea sa te anunt ca voi traduce reteta ta in engleza pentru un grup pe Facebook.
Este vorba in discutie de lichorul de Amaretto pe care eu l-am facut din samburii de la caisele folosite la gem.
Am primit comentarii controversate cum ca samburii de caise sunt otravitori.
Am facut dovata cu gemul facut de tine si mi s-a cerut sa traduc reteta.

https://www.facebook.com/groups/WildFermentationUncensored/permalink/513058252214002/

Voi adauga link-ul spre pagina ta pentru a vedea si pasii facuti de tine.
Multumesc anticipat!

PS. Jemul arata foarte bine, asa il facea si bunica mea. Amintiri frumoase de copilarie.