De facut
Varianta 1:
8 coaste
3 lg ketcup sau sos iute
1 lg otet balsamic
1 lg mustar
1 lg miere
busuioc
usturoi
1 lg ulei masline
2 lg sos hickory
2 lg sos soia
1 lgt chimen macinat
boia
curry
cimbru
coniac
Se usuca bine coastele, se face un sos si se pun coastele impreuna cu sosul in punga sigilata pana a doua zi. Se pun in tava tapetata cu folie de aluminiu si se ung pe masura ce se gatesc. Le mai putem unge cu putin mustar si coniac. Scoatem coastele cu jumatate din sos iar cealalta jumatate o folosim la cartofi astfel: Servim cu cartofi copti : taiem cartofii potrivit, ii fierbem pe jumatate, ii punem in tava cu restul de sos de la coaste, se amesteca si se lasa sa se rumeneasca. Mai putem face coastele in felul urmator: le punem cu sos in frigider gata ambalate in folie de aluminiu si a doua zi le dam asa la cuptor sau pe gratarul de la cuptor o ora si jumatate, unse mereu si apoi intoarse pe cealalta parte.
Varianta 2 :
Ingrediente:
coaste de porc aproximativ 1.5 kg
bere 100 ml
pasta de tomate
2 linguri ulei masline
2 linguri miere
40 ml vin rosu
suc de lamaie
piper
cimbru
chilli
curryut :
boia
sare
Mod de preparare:
Coastele se freaca cu sare mare, cimbru si piper. Se pune berea pe foc si se dizolva pasta de rosii. Se pune amestecul in tava pentru copt, se aseaza coastele in tava si se dau o ora la cuptor. Se amesteca uleiul cu mierea, sucul de lamaie, boiaua si curry. Scoateti coastele gatite pe jumatate, se ung cu acest sos s se mai dau la cuptor 25 de min timp in care se mai ung cu sosul respectiv.
Varianta 3:
Ingrediente:
1.5 kg coaste de porc
Pentru bait:
boabe de piper
1 lg ulei masline
foi de dafin
1 capatan de usturoi
rozmarin
cimbru
bere
Pentru sos:
4 lg pasta de tomate
3 lg sos de soia
100 ml coniac
o capatana de usturoi pisat
3 lg miere
zeama de la bait
Se aseaza coastele intr-o tava, se pun condimentele, uleiul dafinul, usturoiul, condimentele si berea cat sa le acopere. Se acopera cu folie si se dau la rece peste noapte. A doua zi scoatem coastele, le ungem cu mustar si coniac si le asezam in alta tava. Le presaram cu boia Se parat facem sosul din pasta de rosii, sosul de soia, coniacul si usturoiul dupa care se subtiaza cu zeama de la bait, cam 1/2 din cant de bait de la coaste facuta cu o zi inainte. In sos se dizolva mierea. Se toarna sosul peste coaste si (optional se completeaza cu bere sa acopere
coastele). Se acopera cu folie, se inteapa in cateva locuri si se da la cuptor pentru o ora jumate la foc mic. La jumatatea intervalului se intorc coastele. Se scoate folia pentru a se rumeni frumos coastele.
Varianta 4:
Sos barbeque:
·
200 gr. pasta de rosii
concentrata
·
200 gr. ketchup dulce
·
6 lingurite de otet
balsamic
·
200 ml. vin alb dulce
·
2 linguri de ceapa
tocata
·
2 linguri de miere
·
2 linguri de mustar
dulce
·
2 catei de usturoi
·
5 linguri de ulei de
masline
·
sare/piper alb
Preparare sos
1.
Prajim putin ceapa cu
usturoiul. Punem restul ingredientelor ,asezonam si lasam sa fiarba 10
minute.
2.
Daca sosul este prea
gros se poate pune putina apa sa nu se arda pe fund .
3.
Cu un mixer ,transformam
total intr-o pasta dupa care o strecuram printr-o strecuratoare fina
.
4.
Daca sosul este prea
gros se poate pune apa cum am specificat si mai sus ,iar daca este prea subtire
il vom lasa pe foc pana va scadea .
5.
Se va gusta la sfarsit
si numai atunci se va asezona definitiv .
Preparare
1. taiati coastele in bucati potrivite ,asezonati-le bine pe toate
partile,turnati deasupra sosul barbeque si bagati tava la cuptor.
2.
Daca doriti si ceva sos
in tava ,se poate adauga un pahar de apa,bere,sau vin rosu. Nu exagerati ca nu
se vor frige ,ci se vor inabusi !
3.
Se vor intoarce de
cateva ori sa se faca bine pe toate partile.
Varianta 5 retete draga mea prietena
Varianta 5 retete draga mea prietena
Ingrediente
1kg scaricica de porc (costita)
Sare, piper
1 lingurita boia iute
1 lingurita boia dulce
2 catei usturoi
2 linguri pasta de rosii
1 lingura mustar
1 lingura otet
2 linguri miere
Garnitura broccoli:
broccoli
o lingura de sare
Cartofi cu rozmarin:
1 kg cartofi
1 lingura sare
3 fire rozmarin
1 lingura unt
Mod de preparare
Costitele se curata si se dau cu sare si piper.
Se face o marinata din toate celalalte ingredientele cu care se freaca foarte bine costitele, se lasa la marinat 2-3 ore sau de preferat peste noapte.
Se pun la cuptor acoperite cu o folie de aluminiu la 150°C timp de 2-3 ore, iar cand carnea s-a patruns se da folia la o parte, se mareste temperatura la 180-200°C si se mai lasa 10 minute pana devin rumene si crocante.
Se servesc cu broccoli oparit cateva minute in apa cu sare si cu o garnitura de cartofi cu rozmarin care se face astfel:
Cartofii se curata, se taie felii si se oparesc cateva minute in apa clocotita cu sare. Se marunteste rozmarinul, se pune peste cartofi impreuna cu untul si se da la cuptor timp de 30 minute sa se rumeneasca.
1kg scaricica de porc (costita)
Sare, piper
1 lingurita boia iute
1 lingurita boia dulce
2 catei usturoi
2 linguri pasta de rosii
1 lingura mustar
1 lingura otet
2 linguri miere
Garnitura broccoli:
broccoli
o lingura de sare
Cartofi cu rozmarin:
1 kg cartofi
1 lingura sare
3 fire rozmarin
1 lingura unt
Mod de preparare
Costitele se curata si se dau cu sare si piper.
Se face o marinata din toate celalalte ingredientele cu care se freaca foarte bine costitele, se lasa la marinat 2-3 ore sau de preferat peste noapte.
Se pun la cuptor acoperite cu o folie de aluminiu la 150°C timp de 2-3 ore, iar cand carnea s-a patruns se da folia la o parte, se mareste temperatura la 180-200°C si se mai lasa 10 minute pana devin rumene si crocante.
Se servesc cu broccoli oparit cateva minute in apa cu sare si cu o garnitura de cartofi cu rozmarin care se face astfel:
Cartofii se curata, se taie felii si se oparesc cateva minute in apa clocotita cu sare. Se marunteste rozmarinul, se pune peste cartofi impreuna cu untul si se da la cuptor timp de 30 minute sa se rumeneasca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu