1. Pastele trebuiesc fierte intr-o oala mare, incapatoare. Fie ca pregatim spaghetti, penne ori fusilli, acestea trebuie sa aiba suficient spatiu in oala in care fierb, astfel incat sa nu se lipeasca prea tare una de cealalta. Pentru o cutie de 500g de paste, folositi o oala de minim 5,5 litri.
2. Puneti sare din plin in apa in care fierb pastele. Sarea nu afecteaza in niciun fel procesul de gatire al pastelor, insa le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final sa fie, intr-adevar, demn de laude.
3. Asigurati-va ca apa a dat in clocot inainte de a adauga pastele. Adaugati pastele si rasfirati-le pe cat posibil pentru ca ele sa nu se lipeasca. Ajutati-le sa se lase cu totul in apa, folosind o lingura de lemn. Odata ce s-au lasat, iar apa le acopera, nu le mai amestecati.
4. Gatiti pastele la foc mediu si scoateti-le din oala cu 2 minute inainte de timpul indicat pe ambalaj. Este foarte important sa nu fierbeti pastele prea mult timp, mai ales daca le veti mai gati si impreuna cu sosul. Urmati sfatul italienilor si preparati pastele “al dente”.
5. Nu adaugati ulei in apa in care fierb pastele. In cazul in care puneti ulei in oala in care fierb, ele vor deveni alunecoase, iar atunci cand le veti gati impreuna cu sosul, acesta nu se va mai prinde de ele asa cum ar trebui.
6. Scurgeti pastele de apa cu ajutorul unei strecuratori, dar pastreaza cel putin o cana din apa in care au fiert. O vei folosi putin mai tarziu, atunci cand pregatesti sosul. Ii da acestuia un gust deosebit. Crede-ne pe cuvant.
7. Nu spalati pastele dupa ce le scurgeti de apa! Adaugati-le direct in sosul pe care l-ati preparat si nu le mai gatiti mai mult de cateva minute pentru a evita ca ele sa devina prea moi. Puneti un pic din apa in care au fiert pentru a le da acea savoare tipic italieneasca.
Serveste-le pe farfurii calde. Pofta buna!
200-300 gr paste scurte (1/2 pachet)
4 rosii mari sau 3 conserve de rosii
1 morcov mare
2 cepe rosii
2 cepe albe
4 catei mari de usturoi
ulei de masline
2-3 linguri de pasta concentrata de tomate
1 bila mozzarella de 125 gr optional
paprika iute
parmeza,branza pentru gratinat, emmentaler, cascaval, cam 150 gr
2 ardei capia rosii
busuioc proaspat si uscat
maghiran
patrunjel
1 lgt curry
1 lgt boia dulce
1 lgt vegeta
1 vf cutit turmeric
1 vf cutit sumac
sare
piper
ingrediente pentru 4-6 persoane
Ardeiul, morcovul si ceapa se macina separat la masina de tocat sau la robot. Le putem toca marunt insa mie imi place aceasta varianta pentru ca sosul iese mult mai fin. Calim usturoiul zdrobit cu lama unui cutit dupa care adaugam pe rand ceapa, morcovul si ardeiul. Punem rosiile pasate fara coaja si putina verdeata. Lasam sa scada bine zeama si adaugam condimente. La sfarsit punem bulionul si mai lasam pana se leaga bine. Potrivim de sare dar nu foarte mult pentru ca vom folosi si branza. Punem apa la fiert si cand da in clocot adaugam putina sare, foi de dafin, coriandru, si un catel de usturoi pentru ca pastele sa se aromatizeze. Urmeaza pastele care vor sta aproximativ 10 minute sa devina al dente. Amestecam intre timp sa nu se lipeasca intre ele. Pastele calde se scurg si se amesteca imediat cu 1/2 din cantitatea de sos si 2 maini zdravene de parmezan sau ce aveti prin frigider, branza veche rasa sau cascaval. Eu pun mai mult sos si branza si mai putine paste ca sa iasa treaba buna. Ungem o tava de yena cu ulei de masline si asezam un rand de paste, 1/2 din restul de sos, busuioc tocat, parmezan, 1/2 cantitate din mozarella taiata felii sau cuburi, al doilea rand de paste, sos, branza si restul de mozzarella. Dam la cuptorul incins timp de 15 minute la 200 de grade fara s-o acoperim. Cand s-a rumenit deasupra e gata. Servim cu un pahar de vin.
Reteta proprie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu