Cea mai buna reteta de gris, iese pufos si lichid nu beton, iar topingul acrisor din fructe de padure e mortal pe aceasta o voi face mereu
Proportia ideala 90-100 gr gris la 1 l lapte, 9-10 gr gris la 100 ml lapte
Ingrediente folosite pt 2 portii mari :
- 550 ml lapte gras
- 30 g unt 82%
- 50 g zahăr
- 50 g griș
- un praf de sare
- extract de vanilie de la plafar optional
- 1/2 lgt coaja de portocale
- 1/2 lgt coaja lamaie
- 2 cuisoare
- 2 bucatele anason
- 1 baton scortisoara
- 2 flori scortisoara
Sosul de fructe :
150 gr fructe de padure congelate
25 gr zahar tos
Punem laptele impreuna cu mirodeniile si coaja de citrice pe foc si cand da in clocot pui restul ingredientelor mai putin grisul. amesteci pana la dizolvarea zaharului si a untului. Tragi oala de pe foc, pui grisul in ploaie si amest cu telul, pui pe foc sa fiarba ft putin pana se ingroasa timp in care amesteci in continuu. Nu trebuie fiert mult, pana se ingroasa putin si cand gusti sa nu scartaie grisul in dinti. Chiar daca vi se pare ft lichid ca o ciorba si cantitatea de gris mica la atata lapte se va strange ft mult in farfurie, mie imi place lichid nu beton. Lasam sa se racoreasca si decoram. Punem fructele de padure care au fost putin decongelate cu zaharul pe foc si lasam sa se lege un sos, punem peste grisul racit. O minunatie, putem servi si cu altceva, scortisoara, piure de mere, sirop sau dulceata. Asa preparat pun sinin frigider pt paine cu unt si gem, e nemaipomenit si rezista cateva zile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu