Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 6 noiembrie 2019

Sterilizarea borcanelor pentru conserve




Sterilizarea borcanelor pt conserve :

varianta I ani de zile am procedat in felul urmator si niciodata n-am avut conserve cu mucegai sau stricate : borcanele si capacele se pun la inmuiat in apa calda cu detergent de vase apoi se spala foarte bine si se clatesc de mai multe ori. Apoi se pun pe cutite in chiuveta alaturi de capacele cu gura in sus. Cu ajutorul polonicului turnam de jur imprejurul gurii borcanelor  apa clocotita de pe aragaz si pe capace. Le scurgem, le lasam sa se usuce pana a doua zi, punem capacele si le dam in camara pana le folosim. La gemuri cateodata dadeam borcanele si capacele la cuptor inainte si dupa puneam gemul fierbinte. Foarte impirtante sunt capacele sa fie bune, sa stranga etans si fara urme de mucegai sau rugina

Varianta II : la cuptor, dupa procedura cu spalatul si clatitul se scurg un pic de apa si se aseaza cu gura in sus pe tava aragazului, pe gratar sau pe o tava metalica alaturi de capacele cu gura in sus fara sa se atinga. Dupa ce borcanele sunt la temp camerei adica nu fierbinti sau reci de la clatire se introduc la cuptorul rece, deci nu dam drumu inainte la cuptor sa se incalzeasca, borcanele trebuie sa se incalzeasca odata cu cuptorul. Dam drumul la cuptorul electric la 150° cu ventilatie si inchidem usa. Dupa 15 min se vede prin geam cum sfaraie stropii de pe borcane si din acel mom se mai lasa 1 min deci 16 min in total.  Eu las intre 17-30 min. Stingem aragazul, intredeschidem usa sau cu usa inchisa  le lasam sa se raceasca in cuptor. La 110 se face sterilizarea optima. Eu le las sa se usuce dupa spalare pana a doua zi cand le bag la cuptorul cu ventilatie la 150 ° intre 17-30 de min pt sterilizare dupa care le pun in dulap pana la folosire, cineva spunea ca trebuie facuta sterilizarea atunci cand pui gemul ca altfel se duce sterilizarea dar eu n-am patit-o niciodata. Eu le spal cu o zi inainte, le las sa se usuce si a doua zi le sterilizez si pun borcanele gata sterizizate in dulap. La cuptorul pe gaz se porneste cu borcanele puse la treapta cea mai mica si la fel procedam. Dupa sterilizare e bine sa nu mai atingem gura borcanelor sau capacele. Borcanele sau butoiul pt muraturi nu se sterilizeaza, avem nevoie de bacterii

Gemul : se leaga mai bine daca pui o parte din zahar spre sfarsitul fierberii. Cand se incepe un borcan de dulceata sau gem se presara niste zahar deasupra, se pastreaza mai bine.

Tipsuri pentru conserve:

-eu nu folosesc niciodata conservant, doar lamaie
-secretul este ca borcanele sa fie foarte bine spalate de orice urma de grasime, eu le pun la inmuiat cateva ore in apa fierbinte cu detergent lichid pentru vase dupa care le clatesc foarte bine, oparesc borcanele si capacele pe margine cu apa clocotita si le las la uscat. In momentul cand e gata gemul pun borcanele cu capacele separat in tava de la aragaz la cuptorul rece. Cuptorul sa fie setat la 150 de grade, se lasa 16-30 min, se aseaza pe cutite si se pune gemul fierbinte
-dupa ce am pus gemul fierbinte le dau un pic la cuptor dar fara capace sa prinda gemul o crusta deasupra, la fel puteti proceda si cu celelalte conserve, sosuri, paste, bulion
-pun capacele si strang foarte bine de cateva ori astfel incata sa nu patrunda niciun pic de aer
-apoi le puneti in paturi pana a doua zi
-conservele astfel pregatite mi-au tinut si cativa ani la rand, nu am avut niciodata probleme
- se pot steriliza borcanele direct la cuptor adica dupa ce au fost spalate si uscate nu se mai oparesc ci se dau la cuptor cu capacele separat pt 30 min la 150° in cuptorul rece, neincalzit
- o alta varianta : se pun borcanele gata pregatite cu gura in jos pentru 15 min dupa care se intorc si se pun la loc cald pana a doua zi
-capacele uzate se inlocuiesc
-cateodata am mai folosit si varianta bain marie dar nu e cazul
- o parte din zahar chiar si un sfert din el se foloseste spre finalul fierberii gemului, astfel se leaga nemaipomenit de bine
- oala si  lingura de lemn se folosesc doar la gem (daca doriti se oparesc inainte)
- fierbem la foc iute sa-si pastreze culoarea frumoasa ex : caise, capsuni etc
- borcanele nu se umplu de tot, se lasa 3-4 cm deasupra
- fructele decojite le punem in apa cu zeama de lamaie
- borcanele dupa ce au fost umplute si capacite se intorc cu gura in jos si se pun in paturi la cald pana a doua zi
- gemurile si dulceata se poate face si la cuptor la foc mic, astfel nu trebuie sa mai mestecam des in oala
- inainte sa punem gemul ierbinte borcanele se pun pe cutite sau in tava aragazului ca sa nu crape
- borcanele fierbinti gata pregatite le putem da la cuptor in tava aragazului pentru 25-30 de minute la foc mic dupa care stingem focul si le lasam pana a doua zi
- ca sa nu se prinda zacusca  pune o tabla groasa sub oala de pe foc sau da zacusca la cuptor, astfel nu se va prinde
- daca sterilizezi borcanele la bain marie: se pun borcanele dupa ce s-au racit complet, timpul de fierbere se calc din mom cand incepe ajunge la pct de fierbere, ca sa nu crape se pun carpe sau ziar pe fund si intre ele, apa trebuie sa fie la trei sferturi din ele
- borcanele goale se pun de la inceput la cuptorul rece iar cele umplute cu compozitie fierbinte sa baga in cuptorul incalzit
-borcanele fierbinti se pun pe cutite, se umplu cu gem fierbinte, se pune capac, se strange la maxim cu forta si se pun cu gura in jos in paturi pana a doua zi

Niciun comentariu: