Faceți căutări pe acest blog

marți, 12 noiembrie 2019

Tocanita de vita cu vin rosu

870 retete pana acum




































































O minunatie, vita este carnea cea mai bjna pt mine insa e greu la fiert

Mod de preparare :

800 g carne de vită vrabioara sau antricot
ceapa rosie
morcov taiat felii
Telina, pastarnac, patrunjel
capia rosu cuburi mari
căței de usturoi zdrobiti
1 conservă cuburi de roșii 
2 linguri pasta concentrata de rosii
300-500 ml vin rosu sec
400 ml supa de vita
pătrunjel verde
foi de dafin
Coriandru
Cimbru romanesc pulbere si ramurele
Sare de mare rasnita proaspat
piper boabe si macinat
1 lgt rasa chimen macinat
chimen seminte facultativ
paprica dulce
Ulei de masline si floare
Bicarbonat 1/3 lgt

Nu am trecut cantitatea de legume pentru ca eu folosesc atat la marinat cat si la gatire. Carnea e bine sa aiba si putina grasime, vrabioara este partea cea mai frageda de la vita. Taiem carnea cubulete potrivite si o frecam cu ceva mirodenii si ulei, sare nu punem la marinat ca sa nu intareasca carnea. Am pus 1 lgt boia, piper boabe si macinat, frunze de dafin rupte ca sa-si elibereze aroma, cimbru romanesc macinat si ramurele, coriandru boabe zdrobite si ulei.  O frecam bine dupa care adaugam ceapa taiata in jumatati, radacinoase felii, capia cuburi mari si uaturoi curatat si zdrobit. Urmeaza si vinul dupa care le punem toate intr-o punga si o sigilam. Lasam la rece pana a doua zi timp in care intoarcem punga sa ajunga vinul peste tot. A doua zi scoatem supa si carnea de la rece cu cateva ore inainte de a gati sa ajunga la temperatura camerei. Legumele care au stat in marinada se arunca, sunt doar pt gust. Incalzim putin ulei de masline si floare. Calim vreo 2 cepe rosii tocate fin, adaugam usturoi zdrobit, cateva felii de radacinoase, putin capia taiat cuburi mari, patrunjel si carnea scursa si uscata de vin. Adaugam supa amestecata cu vinul de la marinat atat cat sa acopere carnea cu 2-3 degete, acoperim si lasam sa fiarba vreo ora jumate la foc mic. La jumatatea fierberii am adaugat si 1 vf cutit bicarbonat, chiar daca am folosit vrabioara am fiert-o destul de mult. Adaugam sare si mirodenii. Dam oala acoperita la cuptor si mai lasam sa fiarba pana scade. Pe masura ce e nevoie de lichid mai adaugam supa si vin. Doar dupa ce a fiert carnea de tot punem bulionul si rosiile altfel intareste carnea. Mai lasam sa scada si spre sfarsit punem chimenul pudra. La fel de bine putem folosi porc. Servim cu piure si muraturi. Eu am folosit vreo 600 gr carne si 300 ml vin pt ca 2 fripturi le-am bagat la congelator. Este o varianta ft buna aceea de a vongela vita, astfel se mai fragezeste. O alta idee de a face o mancarica de vita frageda este aceea de a folosi rasolul. Dupa ce l-am fiert 2-3 ore cu legume il taiem bucatele si terminam mancarea cu condimente, vin si bulion.

Cum se gateste vita :

Carnea se lasa o juma de ora cel putin la temp camerei inainte de gatire. Sarezi si piperezi la rasnita fara alte condim. Nu se inteapa. Tigaia de teflon nu se unge cu ulei, merge fara sau putin unt. Altii zic ca tre putin ulei sau unt ca se arde. Sau daca vreti se unge carnea inainte cu ulei de masline. Se tine cateva min pe fiec parte si se intoarce de mai multe ori, altii zic ca nu trebuie intoarsa, doar o data pe fiec parte si eventual vertical pe margini. Cam 2 min pe fiec parte. Incercam daca e gata prin apasare cu o lingura, daca e moale nu e inca gata tre sa fie tare. Friptura din tigaie sau gratar se pune in folie si se inveleste, resting pt 1-3 min, inca se mai gateste sau intre doua farfurii incalzite, cica mai bine intre doua farf incalzite ca in folie se face abur. rib-eye, t-bone, sirloin, tournedos,steack, porterhouse la mega sau lidl
Cea mai frageda este antricotul ca are firicele albe de grasime si muschiul. Cu cat are mai multe firicele de grasime cu atat e mai frageda. De preferat a se macera inainte de gatire, cuptor, gratar sau tigaie, indiferent ce fel de carne e : zeama de la 1 lamaie, putin otet si condimente, se tine in vas etans sau punga 48 ore. Dupa aceea se tine cel putin o ora la temperatura camerei nu se gateste asa rece scoasa. La cuptor : se gateste la 180°, se intoarce o data max de doua ori. Se poate pune si folie deasupra ca iese mai suculenta. Dupa ce o scoti de la cuptor o mai lasi 15 min sa se aseze. Pe gratar : carnea potrivita e fileul care de obicei e din muschi. Antricotul se macereaza dar muschiul nu trebuie, muschiul se tine max 10 min. Pe gratar vita trebuie intoarsa de mai multe ori, altii zic ca exclus, doar o data.
Carnea de vita : fierbe mai repede dacă după un clocot se pune putin bicarbonat și otet.
La tigaie : sa fie incinsa.
Antricot : pt gratar si tocanite.
Fileul din muschi este cel mai fraged : pt gratar, tigaie, se face in sange.
Vrabioara : cuptor, gratar si ciorba, cica e cea mai frageda.

Metode de fragezire a vitei :

-folosim putin bicarbonat in timpul fierberii
-punem la fiert 1 lgt otet balsamic sau zeama de lamaie la 1 kg de carne
-punem sa fiarba in oala o lingura de inox
-congelam carnea inainte cu ceva vreme s-o gatim si o dezghetam la frigider de seara
-o punem cu condimente, legume si vin alb sau rosu intr-o punga la frigider pt 1-2 zile
-carnea trebuie adusa la temperatura camerei inainte de gatire
-carnea pt gratar sau friptura trebuie complet uscata si gratarul incins
-puteti injecta bucata de carne mare cu marinada care merge la cuptor


Niciun comentariu: