Faceți căutări pe acest blog

joi, 11 noiembrie 2010

Tort vis de vara








































































































































































































































































Tort vis de vara

Ingrediente:

Blatul :

100 g ciocolata amaruie
50 g ciocolata cu lapte
100 g unt
5 oua
Un praf de sare
100 g miez nuca
100 g zahar brun
100 g faina
2 lingurite praf de copt
½ lingurita praf de cafea
1 lingura de rom
2 linguri cognac
1 plic jacobs ice coffe menta
1 lingura rasa de cacao
1 lingurita coaja de portocale

Crema :

400 g branza de vaci
400 branza mascarpone
Sucul unei portocale dulci acrisoare
Coaja de la o portocala
Coaja de la o lamaie
100 g zahar tos
Esenta de vanilie
1 plic de gelatina granule

Decor si asanblare :

Fructe de padure
Frunzulite de menta
Cateva linguri de gem zmeura
Visine sau capsuni
Frisca 300 ml
1 lingura de zahar
1 plic intaritor de frisca

Mod de preparare :

Blatul :

Nucile se pun cateva minute la cuptor dupa care se macina. Untul tinut la temperatura camerei se mixeaza bine. Galbenusurile se freaca cu zaharul, coaja de portocale si un praf de sare. Albusurile se bat spuma cu o lingurita de lamaie. Untul se adauga la galbenusuri si la urma ciocolata topita la bain marie. Se cerne faina impreuna cu praful de copt. Se pune intr-un castron mai mare compozitia de galbenusuri si se pune treptat cate putin din albusuri si faina amestecandu-se de jos in sus. Se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt si se adauga compozitia. Se da la cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute, in functie de cuptor. Se deschide usa cuptorului nu mai devreme de 30 de minune si se face testul cu scobitoarea. Daca pe margine este gata dar in mijloc este putin moale se datoreaza ciocolatei dar este facut, nu se lasa mai mult caci blatul va fi batos.

Crema :

Branza de vaci se da prin sita si se mixeaza cu toate celelalte ingredientele mai putin gelatina. Eu prepar plicul de gelatina cu doar 50 ml de apa si nu 100 cum este trecut pe ambalaj ca sa iasa cum trebuie. Dizolvam gelatina in cei 50 ml apa rece si se lasa 10 minute dupa care se pune la bain marie doar cat sa se topeasca granulele fara a o fierbe. Cand s-a racit se adauga treptat la branza amestecandu-se usor. O dam la rece pana pregatim blatul. Dulceata de zmeura se da prin sita pentru separarea samburilor pe care-i aruncam. Taiem blatul in 4 parti.

Asanblare blat :

In forma detasabila de tort se aseaza o folie alimentara mai mare cu care se imbraca peretii formei. Asezam primul blat, in ungem cu dulceata, asezam al doilea blat, crema, apoi al treilea blat pe care il ungem cu dulceata si in final ultimul blat. Se pune o foaie de copt deasupra blatului si apoi folia alimentara. Se aseaza o greutate peste el si se da la frigider pana a doua zi. Desfacem usor forma si inlaturam folia. Asezam tortul pe farfurie, il imbracam in frisca si ornam cu fructe. Cele congelate trebuie decongelate. 

Niciun comentariu: