Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 23 februarie 2011

Iahnie de fasole cu ciolan afumat





























Iahnie de fasole

Ingrediente:

1 Ciolan afumat ft mare intreg
Kaizer afumat
Fasole 400-500 gr
Ceapa alba si rosie 1-2 pt sos
Ardei gras rosu pt sos
2 morcovi pt sos si 2 pt fiert
1 telina, 1 pastarnac si 1 patrunjel mari pt fiert
Usturoi zdrobit
Marar
Foi de dafin
Piper
Pasta de tomate
400 ml bulion gros
cimbru romanesc
1 lgt bicarbonat in ultima apa
Marar
Boia dulce
Chimen

Mod de preparare:

Se pune fasolea la inmuiat in apa rece sau fierbinte de seara. A doua zi se spala si se pune alta apa tot fierbinte, chiar daca ati pus-o in apa rece sau calda. Se pune la fiert pana da in cateva clocote dupa care se scurge fasolea si se pune alta apa fiarta. Se schimba vreo trei-patru ape ca sa nu aveti gaze. In ultima apa fierbinte, vreo 4l si jumatate la 400 gr fasole puneti ciolanul intreg impreuna cu foi de dafin, boabe de piper, cimbru, 1-2 cartofi intregi pt gaze, o ceapa intreaga, 2 morcovi, 1 telina, 1 pastarnac si 1 patrunjel intregi si cu cotor, cotorul are arome. Cand incepe sa clocoteasca acoperiti pe jumatate oala si fierbeti cateva ore. Amestecam in ea din 15 in 15 min pana se inmoaie. Daca ramaneti fara apa mai adaugati cate putin fierbinte. Cand a fiert fasolea si ciolanul luati o de pe foc si lasati o da stea in apa pana faceti sosul. Separat se toaca ceapa si ardeiul iar morcovul o parte se da prin razatoarea mica si o parte tocat. Se caleste ceapa in putin ulei, se adauga morcovul, usturoiul si ardeiul pe rand si dupa ce le-am calit bine punem boia chimen si iarasi cimbru. Lasam sa se lege sosul apoi adaugam ciolanul taiat bucati. Dupa calire adaugati zeama de la fiertul fasolei cat sa le acopere putin. Lasati nitel sa fiarba si adaugati fasolea scursa. Mai puneti apa de la fiertul fasolei cate putin atat cat trebuie. Lasam sa fiarba putin apoi adaugam bulion si marar. Mai lasam pe foc si potrivim de sare.

Tipsuri pentru ca fasolea sa fiarba: 

Se curata fasolea de mizerie si pietricele, se spala in doua ape, se tine o noapte in apa rece, de preferat la frigider daca este foarte cald afara, se pune 20 minute la fiert in apa tot rece impreuna cu 1 lgt bicarbonat de sodiu dupa care se schimba apa inca de doua ori dar cu apa fierbinte
- In a treia apa se pune 1 lgt zahar, un cartof, si se pune o lingura de metal sa fiarba putin in oala, fasolea va fierbe mai repede si bobul va ramane intreg
-Nu se pune sare, bulion sau rosii decat la final cand e fiarta fasolea
-Se mai poate pune chimion rasnit pentru gaze
-O alta varianta : se pune la inmuiat impreuna cu bicarbonat dupa care se spala si se pune la fiert in apa rece 20 min dupa care i se mai schimba apa inca de doua ori cu apa fiarta si spre sfarsitul fierberii mai punem bicarbonat
-Fasolea uscata se fierbe descoperita, dam focul mare si cand incepe sa fiarba micsoram flacara. Daca o punem la inmuiat cu apa rece a doua zi se pune la fiert tot cu apa rece, daca o punem in apa calda a doua zi se fierbe tot cu apa calduta nu fierbinte
-Se poate pune fasolea in apa fiarta pt o ora si jumate dupa care se pune la fiert tot in apa fiarta
-Sau puneti fasolea neinmuiata direct la fiert in apa rece si la cateva minute dupa ce incepe sa clocoteasca aruncam apa si punem alta rece, procedam asa de 3 ori
-Fasolea inmuiata in apa rece se da in clocot 10 minute cu apa rece, se arunca apa si se pune alta fiarta. Se mai schimba apa cu una fiarta inca de 2-3 ori. Unii spun ca fasolea se fierbe acopeita altii din contra, eu am procedat in ambele feluri
-Fasolea se pune la inmuiat in apa clocotita o ora jumate dupa care se fierbe la foc mic, chiar la cuptor
-Se pune fasolea neinmuiata in apa rece cu bicarbonat pana se incalzeste apoi stingem focul si lasam asa sa se inmoaie 1-2 ore. Apoi apa de inmuiere se arunca
-fasolea se pune in apa fiarta de seara apoi a doua zi se fierbe cu apa clocotita

De incercat :

Fasole cu ciolan : Bogdan Roman masterchef : Aveţi nevoie de fasole uscată albă, pestriţă sau roşie 500 de grame (se recomandă fasolea pestriţă), 1 ciolan afumat (preferabil afumat natural, la fum), 3 cepe mari, 1-2 morcovi mari, 2 gogoşari, 1 păstârnac, 2 roşii decojite, 200 de mililitri suc de roşii sau 3 linguri pastă de tomate, 2-3 linguri de ulei, piper, 5-6 foi de dafin, 100 de grame de ţelină (opţional).

Mod de preparare: “se începe ca de obicei cu spălarea-curăţarea legumelor şi opărirea ciolanului. Se căleşte în 2-3 linguri de ulei ceapa împreună cu ţelina, păstârnacul, morcovii şi sarea. Când au devenit aurii se adaugă gogoşarii şi roşiile decojite şi tăiate cubuleţe. Se mai ţine pe foc 2-3 minute. Separat se pune fasolea la fiert. După ce dă în clocot se aruncă apa şi se pune din nou la fiert în altă apă. Se repetă operaţia de 3 ori. Împreunăm legumele călite cu fasolea opărită, ciolanul şi restul de condimente şi le punem la fiert în apă cât să acopere ingredientele. Se fierbe la foc mic. Când fasolea este fiartă, adăugăm sucul de roşii, potrivim de sare după gust şi mai fierbem câteva minute. Se serveşte cu salată de castraveţi muraţi sau ceapă roşie. În funcţie de gusturi se poate servi cu smântână şi tarhon”, explică Bogdan Roman.

Un comentariu:

Federica spunea...

buonooooooooooooooooooo!!!!!!!!!baci!