Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 23 februarie 2011

Iahnie de fasole cu ciolan afumat





























Iahnie de fasole

Ingrediente:

Ciolan
Kaizer afumat
Fasole 1/2 kg
Ceapa alba si rosie 1-2
Ardei gras rosu
1 morcov
Marar
Foi de dafin
Piper
Pasta de tomate
rosii taiate cubulete daca aveti
cimbru romanesc
patrunjel verde si marar

Mod de preparare:

Se pune fasolea la inmuiat in apa de seara. A doua zi se spala si se pune alta apa rece. Se pune la fiert pana da in cateva clocote dupa care se scurge fasolea si se pune alta apa fiarta. Se schimba vreo doua trei ape ca sa nu aveti gaze. In ultima apa puneti ciolanul bucati impreuna cu foi de dafin, boabe de piper, o ceapa intreaga, un cartof si cimbru. Cand incepe sa clocoteasca acoperiti si fierbeti cateva ore. Separat se toaca ceapa si ardeiul iar morcovul se da prin razatoarea mica. Se caleste ceapa in putin ulei, se adauga morcovul si ardeiul si dupa ce le-am calit bine punem rosiile. Lasam sa se lege sosul apoi adaugam pasta de rosii. Daca doriti puteti pune si ciolanul fiert sa-l caliti un pic inainte de a pune rosiile dar nu este obligatoriu, este afumat si ii da gust oricum. Scoatem ciolanul si taiem carnea in bucati mai mici. Adaugam fasolea fiarta la sosul de rosii doar cu putina zeama de la fiertura. Lasam sa se intrepatrunda aromele si pe masura ce fierbe mai puteti adauga din apa fiarta, depinde cum va place mai legata sau nu. Punem verdeata tocata si condimente.


Tipsuri pentru ca fasolea sa fiarba: 

Se curata fasolea de mizerie si pietricele, se spala in doua ape, se tine o noapte in apa rece, de preferat la frigider daca este foarte cald afara, se pune 20 minute la fiert in apa tot rece impreuna cu 1 lgt bicarbonat de sodiu dupa care se schimba apa inca de doua ori dar cu apa fierbinte
- In a treia apa se pune 1 lgt zahar, un cartof, si se pune o lingura de metal sa fiarba putin in oala, fasolea va fierbe mai repede si bobul va ramane intreg
-Nu se pune sare, bulion sau rosii decat la final cand e fiarta fasolea
-Se mai poate pune chimion rasnit pentru gaze
-O alta varianta : se pune la inmuiat impreuna cu bicarbonat dupa care se spala si se pune la fiert in apa rece 20 min dupa care i se mai schimba apa inca de doua ori cu apa fiarta si spre sfarsitul fierberii mai punem bicarbonat
-Fasolea uscata se fierbe descoperita, dam focul mare si cand incepe sa fiarba micsoram flacara. Daca o punem la inmuiat cu apa rece a doua zi se pune la fiert tot cu apa rece, daca o punem in apa calda a doua zi se fierbe tot cu apa calduta nu fierbinte
-Se poate pune fasolea in apa fiarta pt o ora si jumate dupa care se pune la fiert tot in apa fiarta
-Sau puneti fasolea neinmuiata direct la fiert in apa rece si la cateva minute dupa ce incepe sa clocoteasca aruncam apa si punem alta rece, procedam asa de 3 ori
-Fasolea inmuiata in apa rece se da in clocot 10 minute cu apa rece, se arunca apa si se pune alta fiarta. Se mai schimba apa cu una fiarta inca de 2-3 ori. Unii spun ca fasolea se fierbe acopeita altii din contra, eu am procedat in ambele feluri
-Fasolea se pune la inmuiat in apa clocotita o ora jumate dupa care se fierbe la foc mic, chiar la cuptor
-Se pune fasolea neinmuiata in apa rece cu bicarbonat pana se incalzeste apoi stingem focul si lasam asa sa se inmoaie 1-2 ore. Apoi apa de inmuiere se arunca
-fasolea se pune in apa fiarta de seara apoi a doua zi se fierbe cu apa clocotita


Un comentariu:

Federica spunea...

buonooooooooooooooooooo!!!!!!!!!baci!