Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 29 septembrie 2010

Chiftele prajite






























































Chiftelele se pot praji direct sau se tavalesc prin faina,sau peamet

Var I fara legume, super :

500 gr carne tocata porc mai grasa
1 ceapa tocata marunt sau rasa fin
4-5 catei usturoi rasi fin
1 cartof sau 1-2 felii paine inmuiata si stoarsa
1 ou mic
1 lgt boia dulce
1 lgt sare sau vegeta
Piper proaspat rasnit
1/2 legatura marar
1/2 legatura patrunjel
Am pus si putin curry si curcuma
Cimbru si nucsoara optional
Faina sau pesmet pt tavalit
150 gr dovlecel optional

Oul intareste asa ca vom folosi 1 ou mic la 500 gr carne si tot 1 ou la 1 kg carne. Din aceasta cantitate mi-au iesit 12 chiftele mici. Am facut si cu amestec, vita si porc dar ies mai tari. Vom folosi cartof ras fin si stors in mana de zeama sau 1-2 felii paine fara coaja inmuiate in apa sau lapte nu ambele, pt a lega mai bine sau daca carnea este prea tare. Putem folosi cartof crud ras fin sau fiert si pisat. Amestecam toate ingredientele impreuna cu ceapa, mararul si patrunjelul tocate marunt, cartoful si usturoiul rase fin. Daca e prea apoasa compozitia punem 1-2 lg pesmet. Lasam carnea sa se odihneasca 30 min. Gustam de sare si formam bilute sau parjoale pe care le dam prin faina, pesmet sau deloc, le putem praji direct. Le prajim bine pe ambele parti si servim cu mustar. Super bune. Putem pune coriandru, ienibahar, fenicul sau seminte chimen zdrobite sau le putem tavali prin susan sau in. De incercat varianta cu dovlecel Gina Bradea cica ies pufoase, se rade fin se pune sare, se lasa 15 min, se strang in mana si se scurg de apa, se pune la compozitie dar fara sa mai pui alte legume cartof, morcov, sau paine si vezi daca ies moi si pufoase. Inca un secret sa iasa pufoase trebuie framantata compozitia bine. De incercat cu cartof fiert q sau maxim 2 si.pasat cica ies pufoase. De incercat si la cuptor cica ies ft bune, asa poti sa le tavalesti prin susan, in. 

Var II cu legume buna :

500 g carne tocata porc mai grasa
1 ceapa 
Cativa catei de usturoi
1 cartof potrivit crud sau fiert
1 morcov crud sau fiert
Telina rasa fin cruda
Dovlecel crud ras fin si stors
Marar
Patrunjel
1 ou 
sare
piper
boia dulce
1 felie de paine inmuiata in lapte si stoarsa

Mod de preparare:

Ceapa se toaca marunt si se amesteca cu carnea, oul, painea, patrunjelul tocat, morcovul si cartoful maruntite la robot si usturoiul pisat marunt. Cine doreste poate cali ceapa si usturoiul dar e mai putin sanatos si ies la fel de gustoase . Se potriveste de condimente si sare. Din aceste cantitati ies aproximativ 15 chiftele. Eu cumpar deobicei carne proaspata pe care o toc pe loc. Se amesteca bine si se formeaza chiftelute mai mari sau bilute. Se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Se aseaza pe servetele pentru a absorbi surplusul de ulei. Se servesc atat calde alaturi de un piure de cartofi sau reci cu mustar si paine. Cele mai bune chiftele ies doar cu carne de porc. Chiftelele se pot praji direct sau tavalite prin faina sau pesmet.

Ingrediente pentru 1 kg carne :

4 cepe potrivite, 1 ou, 1/2 legatura marar, 1/2 legatura patrunjel, 4 catei mari usturoi, 1 morcov mic, 1 cartof mare, 2 lgt vegeta, 1 lgt cimbru, piper proaspăt măcinat, 1 vf lgt curcuma, 1 lgt boia dulce, 1 lgt curry, 1 lg pasta concentrata de tomate. De data asta am băgat toate legumele la robot, mi-au iesit vreo 30 chiftele și au fost chiar mai bune cu legumele macinate la robot.

Niciun comentariu: