Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 29 septembrie 2010

Clatite dantelate, pufoase si crocante






























































Va














Varianta I foarte bune :

6 oua de tara
300 ml lapte gras
300 ml apa minerala
400 gr faina
100 gr unt sau ulei
2-3 linguri de zahar
Coaja de lamaie
Coaja portocale
Vanilie
Umplutura de gem, crema de ciocolata sau fructe de padure

Reteta asemanatoare cu II si III. Untul se topeste la microunde. Faina dupa ce a fost cantarita sa aibe 400 gr se cerne. Batem ouale cu telul si un pic de sare. Le lasam pt 20 min sa-si intensifice aroma. Punem zaharul si batem pana la topire. Mie imi place aluatul sa fie unnpic dulce, am facut si fara zahar dar nu mi-au placut. Apoi adaugam vanilia si untul topit in fir subtire. Aluatul este bun si pt clatite cu carne dar in varianta asta nu punem vanilie si zahar. Urmeaza pe rand apa si laptele apoi faina cernuta, treptat. Lasam aluatul 30 min timp in care mai amestecam in el. Punem un pic de ulei intr-o cescuta si varsam cativa stropi inainte de fiecare clatire. Distribuim uleiul in toata tava cu ajutorul tigaii si o lasam un pic sa se incinga. Dupa fiecare clatita facuta amestecam in compozitie pana la fund. Pentru sosul din fructe de padure : avem nevoie de 300 gr fructe de padure congelate si 50 gr zahar. Scoatem fructele din timp sa se decongeleze, merge si cu ele direct congelate dar dureaza mai mult. Le punem pe foc cu zahar si le lasam sa se ingroase sosul cat dorim. Din acest aluat mi-au iesit 14 clatite mari.

Reteta de Gina Bradea

Varianta II foarte bune

4 oua mari si proaspete
300 ml lapte gras
300 ml apa minerala
400 g faina de calitate
1 lingurita coaja de lamaie
1 lingurita coaja de portocale
esenta de rom
esenta de vanilie
2 plicuri zahar vanilat
1 lingurita zeama de lamaie
2 linguri de zahar
un praf de sare

Mod de preparare:

Cantitatile sunt cu aproximatie. Facutul clatitelor este o arta. Aluatul trebuie sa fie pufos si sa aibe consistenta cremoasa, clatitele nici prea groase nici prea subtiri dar sa iasa putin crocante iar umplutura de ciocolata sau gem sa fie intinsa pe toata suprafata pana la margini. Daca le vom umple cu multa compozitie vor deveni prea dulci si gretoase. Este bine sa folositi atat lapte pentru gust cat si apa minerala care face clatitele mai pufoase. Din aceasta compozitie mi-au iesit aproximativ 30 clatite. Pentru mai multe dublati cantitatile. Am batut albusurile spuma cu un praf de sare si putina zeama de lamaie.  Sau se pot bate ouale intregi cu zeama de lamaie si zahar pana devin o spuma. Galbenusurile se mixeaza cu esentele si coaja de citrice pana se face crema dupa care se adauga treptat laptele si se mixeaza in continuare iar la sfarsit  apa. Punem cate doua linguri de faina si amestecam usor cu telul pentru a nu face cocoloase.  Facem de proba o clatita sa vedem daca mai trebuie faina sau lapte. Daca compozitia este prea lichida se mai adauga faina iar daca e groasa apa minerala. Gustati prima clatita si daca aluatul are consistenta tare, ferma si fara gust mai adaugati un ou batut si amestecati-l bine in compozitie. Clatitele sunt bune un pic rumenite si grase, nu scurgeti tot uleiul din tigaie. Se pune ulei intr-o canuta asezata pe o farfurioara. Incingem o tigaie intinsa si apoi punem ulei, intindem pe toata suprafata si scurgem in cana. Mai lasam putin la incins dupa care punem un polonic de compozitie inclinand tigaia in toate partile. Cand e putin facuta se intoarce pe partea opusa. Se umple fiecare clatita imediat ce a fost luata de pe foc pentru a intra gemul in aluat si a capata un gust mai bun. Clatitele cele mai bune sunt cele facute pe loc si servite calde astfel incat puteti pastra din compozitia de aluat la frigider pentru momentul in care le preparati. Inainte de a pune compozitie in tigaie se amesteca bine cu polonicul pentru a nu se lasa faina la fund. Unii adauga si 2-3 linguri de ulei in compozitie. Daca doriti puteti pastra compozitia facuta la frigider pentru o zi maxim doua si faceti clatitele in momentul cand le serviti. Pentru clatitele dantelate am umplut o punga speciala in care am atasat un posh pentru scris, cu gaura mica si am lasat sa curga din compozitie astfel incat sa iasa o dantela. Secretul este sa lasati aluatul sa se odihneasca 30 min sau 1 ora. Ar mai fi o varianta: intr-un bol asezam faina si la mijloc facem un cuib, punem ouale batute cu zah spuma, uleiul mirodeniile

Varianta III, și mai bune

4 oua mari sau 5 mici = 250 ml măsurate
4 linguri pline de ulei sau unt topit
3 cani faina = 400 grame
Cate 1 lgt esenta de vanilie si rom
1 plic zahar vanilat
1 lgt plina coaja de lămâie și portocala
300 ml lapte gras rece
300 ml apa minerala rece
2 linguri pline de zahar
1 lgt zeama lamaie
Ft putina sare

Diferenta intre aceste doua retete este ca aici am pus faina cernuta si am folosit ulei.
Trebuie sa folosim laptele, ouale si apa la aceeași temperatura, eu le-am scos pe toate din frigider. Faina se cerne, rezulta vreo 16 linguri, cantitatile trecute mai sus sunt de faina necernuta. Am mixat ouale spuma impreuna cu zeama de lamaie si un praf de sare. Urmeaza apoi zaharul , coaja de citrice și aromele. Punem si uleiul si amestecam. Urmeaza pe rand laptele, apa si mixam. Acum punem cate doua linguri de faina și incorporam cu telul para, fără mixer. Aluatul se lasa la odihnit vreo 30 de minute sau o ora dupa care se omogenizeaza foarte bine amestecand tot timpul la fund ca se lasa faina. Acest lucru trebuie făcut înainte de fiecare clatita. Compozitia se poate face de pe-o zi pe alta. Întotdeauna laptele și apa minerala trebuie sa fie în cantități egale. Se încinge tigaia, se pune ulei din cescuta, se varsă surplusul inapoi in cana dar se lasa putin si in tigaie. Se pune cate un polonic și se întinde aluatul în tigaie. Nu exagerați cu zaharul si sarea, se poate întări aluatul. Dublati cantitatile ca sa va iasa pe saturate. Puteti unge tigaia cu ulei doar pentru prima clatita apoi nu ma folositi ca are compozitia, mie îmi plac mai grase. Încercați sa adaugati 1-2 lg smantana grasa sau iaurt și vor fi și mai pufoase. Apa minerala trebuie sa fie proaspat desfăcuta. 

De incercat :

1) neaparat de incercat, reteta prezentata la antena stars, gelateria care fac clatite pe plita :

Ingrediente pt 25 clatite mari

1 kg si 250 gr faina 550
15 oua
2 l lapte
125 gr unt
300 gr zahar
25 gr sare
Vanilie
Arome
Coaja citrice daca vrei

Se topeste untul si se bat probabil ouale si adaugi restul. Pt umplutura : crema cioco cu capsuni si banane taiate felii, nuca prajita, etc. Nu se folos apa ci doar lapte. Se fac in tigaia unsa cu ulei

Ingrediente:

  • 125 grame de făină (1 pahar)
  • ouă
  • 120 ml lapte (o jumătate de pahar)
  • 120 ml apă, apă minerală sau sifon (o jumătate de pahar)
  • 30 grame unt topit (2 linguri)
  • 2 linguriţe zahăr ( doar pentru umpluturi dulci)
  • puţină sare (un sfert de linguriţă)
  • câteva linguri de ulei pentru prăjit

Preparare:

  1. Amestecaţi ouăle cu făina, într-un bol adânc, cu ajutorul unui tel. Adăugaţi treptat laptele şi apa. La final adăugaţisarea şi untul şi amestecaţi până când obţineţi un aluat subţire şi cremos.
  2. Lăsaţi aluatul să se odihnescă 30 de minute.
  3. Încingeţi o tigaie – de preferinţă teflonată – la foc mediu. Ungeţi-o cu puţin ulei şi adăugaţi un polonic mic de aluat (un sfert de pahar). Rotiţi din încheietura mâinii, în sens circular, pentru ca aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa tigăii.
  4. După aproximativ 2 minute desprindeţi marginile clătitei cu ajutorul unei spatule şi întoarceţi-o. Coaceţi-o şi pe cealaltă parte timp de aproximativ un minut.
  5. Continuaţi la fel cu celelalte clătite.
  6. Clătitele se servesc calde, rulate sau pliate (în patru), cu umpluturi dulci sau sărate.
De incercat

Ingrediente 
  • 3 oua
  • 300 de grame de faina
  • 300 de ml. de lapte
  • 250-300 de ml. de apa minerala
  • 3 linguri de unt topit (optional)
  • 1 praf de sare
  • optional: 1-3 (maximum) linguri zahar
  • arome (numai daca faceti clatite cu umplutura dulce): 1 lingurita extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie (daca va place)
  • in plus: aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prajit

Prepararea aluatului de clatite:

1. Ouale intregi se sparg intr-un castron si se bat cu sarea 

2. Se adauga faina toata deodata, extractul de vanilie, zaharul, daca se foloseste (atentie, nu puneti mult zahar in compozitie pentru ca veti obtine clatite negricioase, zaharul se caramelizeaza in tigaie si le inchide la culoare) si se amesteca totul cu telul, cu mixerul sau cu lingura de lemn Insistati asupra cocoloaselor sa se desfaca bine, cand compozitia incepe sa fie greu de amestecat, incepeti sa adaugati putin cate putin din lichide

3. Putin cate putin, se incorporeaza in aluat lichidele si anume laptele, apa minerala si untul topit dar rece, amestecand insistent si energic Lichidele se adauga treptat, pentru a adapta consistenta aluatului de clatite.




Niciun comentariu: