Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 octombrie 2010

Castraveti dulci acrisori











































































































Reteta I facuta, nu prea grozava

Castraveti dulci acrisori

4 kg castraveti, ½ kg zahar, 500 ml otet (de vin alb de 9 grade sau din vin rosu, am incercat cu ambele feluri de otet), 1 l apa, 2 linguri rase de sare grunjoasa, 2 morcovi, 2 cepe, 1 hrean mare, cativa catei de, usturoi, boabe de mustat, foi de dafin, piper boabe, marar uscat

Pui intr-o cratita otetul, apa, sarea, zaharul si mirodeniile. Cand a dat in clocot se pun castravetii sa se inmoaie bine pentru cateva minute sau daca doriti puteti sa le taiati un capacel la codita pentru ca marinata sa patrunda si in interiorul lor si sa nu va treziti ca raman seci si nemurati. Cand si-au schimbat culoarea ii scoateti si ii lasati deoparte sa se raceasca. Se taie morcovul si hreanul in forme frumoase si ceapa solzisori sau rondele. Se pune o parte din hrean in borcanele bine spalate si sterilizate. Asezam apoi castravetii in picioare si printre ei ceapa, morcovul, si usturoiul. Deasupra lor adaugam restul de hrean. Eu am pus in cateva borcane si putina conopida ramasa in frigider. Se pun borcanele pe lama cutitelor si se toarna lichidul fierbinte. Se infileteaza capacele si se pun in paturi pana a doua zi. Mi-au iesit 5 borcane mari. Am mai fiert inca 500 ml lichid.
Va mai recomand inca alte doua retete :

Reteta II de facut

Castraveti in otet:

2-3 kg castraveti cornisor, 700 ml otet, 2 l apa, 3 linguri de sare grunjoasa (60 gr), 6 linguri de zahar, frunze de telina daca aveti, piper boabe mozaic, foi de dafin, hrean, condimente de la fuks care contine : boabe mustar, ienibahar, coriandru, fenicul, marar, tarhon, ienupar, cuisoare

Se spala castravetii cu un burete de vase nefolosit si se inteapa la capete pentru a nu exista riscul sa nu se mureze in interior, se aseaza : hrean pe fundul borcanelor, castraveti, piper, iar castraveti si hrean deasupra. Se face pe foc o compozitie din apa, otet, sare, zahar, foi de dafin si se lasa sa clocoteasca. Se aseaza borcanele pe cutite, se pune cate 1/2 lgt condimente de la fuks in fiecare borcan de 800 si se pune compozitia fierbinte spre clocotita. Se misca borcanele in ambele sensuri pentru a iesi bulele de aer si se mai adauga zeama daca mai este nevoie. Se pun intr-o patura si se aseaza a doua zi in camara.

Reteta III

Castraveti pentru iarna:

5 kg castraveti cornisor, 2 lingurite seminte de marar uscat, usturoi, frunze de visin, 1 lingura boabe de mustar, 1 radacina de hrean, sare grunjoasa (1 lg rasa la 1 l lichid), otet de vin (500 ml la 1 l apa), eu am facut cu otet alb, 4 linguri de zahar, frunze de telina, boabe de piper

Castravetii se aseaza in picioare in borcane, adaugi printre ei hrean, usturoi si marar. Fierbi apa cu otetul, zaharul si sarea si o torni calda peste castraveti. Pui deasupra frunze de visin, boabe de mustar si strangi bine capacele. Aceeasi reteta este valabila si pentru castravetii in saramura dar inlocuiesti solutia de otet cu saramura in proportie de o lingura de sare la 1 l de apa la care adaugi condimente.

Tipsuri:

Fierbeti mai mult lichid mai ales la reteta nr 1 unde solutia o tii mai mult pe foc pana se schimba culoarea castravetilor. (am folosit inca 500 ml lichid pe langa cantitatile mentionate)

Niciun comentariu: