Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 3 aprilie 2013

Urzici cu usturoi



























Varianta I : grozava

Portii pt 2 persoane

3 gramezi sau 1 punga de 1 leu de urzici
o capatana de usturoi
doua linguri rase de faina
ulei de masline
zeama de urzici

Curatam urzicile si le spalam foarte bine in multe ape reci. Le scurgem de fiecare data luandu-le cu mainile din apa si schimband apa din lighean pentru a se lasa nisipul la fund. Punem vreo 2 l de apa cu putina sare la fiert si cand da in clocot adaugam urzicile spalate. Le lasam cateva minute doar cat sa le oparim putin dupa care le strecuram, le tocam foarte fin sau le bagam la mixer, la mixer se fac piure, mie imi plac mai groase dar sunt la fel de bune in ambele moduri. Calim niste usturoi pisat sau zdrobit cu lama unui cutit (daca doriti puteti cali si o ceapa dar mai bune sunt doar cu usturoi) adaugam urzicile si daca mai este nevoie putina zeama in care au fiert urzicile, atat cat sa se fiarba si sa fie legate. Cand au fiert urzicile punem faina desfacuta in putina zeama de la urzici si amestecam mereu, mai lasam cateva minute pana se leaga. Inchidem focul si punem restul de usturoi trecut prin presa. Potrivim de sare daca mai este nevoie. Le servim reci cu mamaliguta. Din urzicile astea mi-au iesit 2 portii. Se pot servi si cu hrean ras sau pasta de hrean. Am incercat si varianta de mamaliguta facuta in apa de la fiertul urzicilor, iese putin verde, cu gust de urzici dar nu prea grozava.

Varianta II : de regim, minunata

Portii pt 2 persoane

1 punga mare de urzici
Usturoi dupa plac
Ulei de masline
Vegeta
Sare
Mamaliga

Usturoiul se macina prin presa dupa care se pune in mojar cu putina vegeta si ulei de masline. Amestecam bine si mai adaugam ulei daca este cazul. Punem apa cu sare intro oala de 5l. Cand da in clocot punem urzicile curatate si spalate. Eu le pun intr un lighean, cu apa rece de la dus si le scot cu mainile scurgamdu le de apa si punandu le in altul. Facem operatiunea de vreo 5 ori sa nu ramana nisip. Nu le fierbem foarte mult sa nu distrugem vitaminele, atat cat sa fie al dente. Le punem rapid in strecuratoare, le presam cu lingura sa iasa zeama si le punem fierbinti peste usturoi. Amestecam bine sa si ia aroma dupa care abea acum cand s au racit le tocam marunt. Gustam si potrivim de sare si usturoi. Servim cu mamaliga. Mult mai bune si sanatoase. La fel de bine le facem fara usturoi si servim cu hrean si mamaliga. Eu pun si hrean in farfurie, paata sau simplu.

Niciun comentariu: