Faceți căutări pe acest blog

vineri, 16 august 2013

Ciorba de dovlecei































Cea mai buna ciorba, gustoasa si sanatoasa

Varianta I cea mai buna :

1 dovlecel mare
1 cartof facultativ
1 ceapa alba
1 capia rosu
1 capia verde
Pastarnac
Patrunjel
Telina
Morcov
1-2 pulpe facultativ
1-2 lgt pasta de rosii
1 cutie rosii cirio facultativ
1 mana fidea cu ou sau paste chinezesti
2 oua facultativ
1 lgt paprika dulce
1/3 lgt curcuma
Leustean
Patrunjel
Marar
Oregano
2 lgt vegeta
1 lgt sare
2 lg otet 

Radacinoase folosim cat dorim, eu le tai bucati dupa care le scot la final cand e ciorba gata. Dovlecelul cu tot cu coaja se taie cuburi potrivite, la fel si cartoful. Ceapa si verdeata se toaca marunt iar radacinoasele felii sau bucati mai mici. Intr-o oala de 5 l calim bine ceapa, adaugam radacinoasele si apoi capia. Dupa ce le-am calit bine punem si dovlecelul la calit. Stingem cu apa fiarta cam trei sferturi de oala, punem cartoful, sarea si o parte din verdeata. Dupa ce au fiert legumele ( incercam cartoful si radacinoasele) punem mirodenii si fidea chinezeasca 1/3 pachet. Cand au fiert pastele punem bulion si pasta de rosii. Putem folosi doar pasta de rosii. La sfarsit punem 2 linguri de otet, 2 oua putin batute, amestecam putin ca sa facem zdrente de ou, urmeaza verdeata deasupra, inchidem focul si acoperim. Cand s-a racit potrivim de sare. E bun si cu ou dar si fara, atat rece cat si calda sau la temperatura camerei. Daca doriti inainte de a pune oul scoatem putina zeama din ciorba si amestecam intr-un bol cu putina smantana, adaugam iar din zeama pana aducem la aceeasi temperatura si varsam in ciorba, eu o prefer fara. Alta varianta ar fi sa punem smantana in farfurie cand mancam si nu in oala. Putem face ciorba doar cu dovlecei, fara cartofi dar si cu ceva carne.

Varianta II :

3 dovlecei mari
1 morcov
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
1 leustean
1 marar
1 patrunjel
1 ceapa
1 ardei gras rosu
1 ardei verde
4-5 polonice zeama de corcoduse
4-5 rosii mari
2-3 linguri de smantana grasa
4-5 galbenusuri

Tocam marunt ceapa, ardeiul si 1/2 din morcov. Albitura o dam prin razatoarea mare iar dovlecelul necuratat de coaja se taie cubulete mari. Calim ceapa, adaugam ardeiul si mai calim cateva minute dupa care urmeaza restul de morcov ras fin. Punem si dovlecelul si calim. Punem apa fiarta si putina verdeata tocata. Lasam sa fiarba 15-20 minute dupa care punem rosiile taiate. Spre sfarsit potrivim de sare, punem acritura si verdeata si dam drumul la albus in ciorba. Separat frecam galbenusurile si adaugam smantana care au fost scoase din timp de la rece. Cand se mai raceste ciorba punem cate putin in amestecul de galbenusuri dupa care varsam in oala ca sa nu se taie.

Varianta III :

2 dovlecei mari
1 morcov
1 pastarnac
1 patrunjel
1 leustean
1 ceapa
1 telina
1 ardei gras rosu
1 ardei verde
frunze de ceapa verde
frunze de telina
patrunjel
marar
bors sau zeama de corcoduse pentru acrit
500 gr rosii, 1/2 taiate cubulete si restul suc de rosii

Calim ceapa tocata dupa care adaugam la calit ardeiul, albitura cubulete, cateva frunze de telina, patrunjel, ceapa verde si apoi dovleceii cubulete. Cand au fiert legumele adaugi rosiile, verdeata si la sfarsit pasta de corcoduse. Potrivesti de sare si inchizi focul. Adaugi restul de verdeata si aoperi. Eu am folosit si boia dulce. Este buna atat calda cat si rece.

Varianta IV :

- Bati iaurt gras, smantana sau lapte batut cu cateva oua dupa care lasi ciorba sa se raceasca un pic. Adaugi treptat cate un polonic de ciorba la amestecul de iaurt si amesteci dupa care procedezi la fel pana ajungi la aceeasi temperatura dupa care se adauga la ciorba. Nu varsam iaurtul direct in oala pentru ca se va branzi.

Varianta V :

Calim ceapa tocata, morcovii o parte cubulete o parte rasi fin, albitura cubulete, ardei verzi și rosii cubulete, dovleceii cubulete, punem apa. Dupa ce au fiert legumele punem curry, boia, rosii o parte pasate și o parte cubulete, marar, patrunjel, leustean, bors. Mai lasam 10 min, stingem focul, punem verdeata si 3 oua batute zdrente. Este buna atat rece cat și calda.





Niciun comentariu: