Faceți căutări pe acest blog

vineri, 21 august 2015

Mai multe modalitati de a gati orezul


1) Orez simplu cu grasime de porc sau gasca, o alegere foarte buna

1 cescuta de orez scotti bob cu bob, mare
1 lingura untura de gasca sau porc
putin ulei de masline
1 ceapa mare alba tocata marunt
1 catel usturoi zdrobit
1 lingurita de vegeta

Calim ceapa si usturoiul in grasimea usor incalzita, adaugam orezul nespalat si-l calim si pe acesta. Daca doriti ca orezul sa iasa bob cu bob si nu legat atunci se spala bine in cateva ape reci, se lasa putin in apa la inmuiat si apoi se scurge bine. Urmeaza trei cescute de apa fiarta si vegeta. Amestecam si acoperim cu capac. Cand incepe sa fiarba dam focul la minim si lasam acoperit sa fiarba 10 minute dupa ceas fara sa ridicam capacul. Stingem focul si mai lasam acoperit inca 20 de minute sau pana la servire, procesul de fierbere nu inceteaza. Dupa cele 20 de minute afanati orezul cu o furculita. Daca doriti mai de regim puneti toate ingredientele impreuna cu apa fiarta fara sa le mai caliti.

2) Pilaf gustos si gras, sursa barbati la cratita, super

1 ceasca de orez cu bob rotund
Intre 3-5 cesti de supa de carne
1/2 lgt vegeta
1 morcov
1 capia
1 ceapa
1 leg patrunjel

Punem orezul in strecuratoare si il spalam sub jet de apa in vreo 3 ape calde dupa care il punem putin la inmuiat in apa calda. Ceapa o tocam marunt, capia cuburi mari si orezul ras mare. Le punem pe toate la calit in ulei mai mult si incalzit. Adaugam orezul scurs si calim bine. Punem vegeta, 1/2 din patrunjelul tocat si vreo 3 cani supa fierbinte. Nu mai amestecam decat miscam cratita. Daca vrem mai apos sau mai trebuie supa mai punem 1-2 cani supa calda. Cand s-a fiert orezul ( dupa vreo 20-30 min) punem restul de patrunjel si nu acoperim orezul. Eu am pus zeama de la fiertura rasolului de vita cu legume, demential.

3) Orez simplu bob cu bob, pt mancare asiatica, cea mai buna garnitura

1 cescuta de orez scotti bob cu bob
4 parti de apa sau supa
Sare sau vegeta 1 lgt rasa

Orezul se spala în multe ape, vreo 3 și se usucă in strecuratoare. Folosim 1 parte orez la 3-4 parti apa, am folosit 4 patti. Orezul se fierbe in felul urmator : punem apa la fiert cu sarea si cand da in clocot punem orezul, amestecam, punem folia de aluminiu etans si peste folie capac, la foc ft mic eventual pe plita. Amesteci in el doar o data la inceput. Dupa 15 min de fiert luam capacul, stingem focul dar mai lasam folia inca 10 minute, procesul de gatire continua. Orezul potrivit este cel jasmine cu bob lung dar eu n am avut. Daca vreti un orez altfel si nu simplu de ex orez curry adaugati 1-2 lgt curry odata cu sarea.

Mai putem incerca la var 3 :

Varianta 2 de facut  :

1 masura orez
4 masuri de supa
 sare

Speli orezul in 3 ape, in scurgi bine. Pui 1 lgt sare in 4 masuri de apa si cand incepe sa fiarba pui orezul. Amesteci doar acum si lasi la fiert descoperit. Gusti si cand e aproape gata, al dente inchizi focul, pui capac si lasi acoperit inca 20 minute.














4) Orez bob cu bob sursa La Lena, foarte bun

4 litri de apa sau supa
1 lingura sare
1 cescuta de orez sau maxim doua
Ulei de masline 2 lg
Patrunjel daca vreti

Punem apa la fiert. Spalam orezul in 3 ape si-l lasam in a patra apa sa stea pana fierbe apa. Il scurgem prin sita si cand a inceput apa sa fiarba il punem impreuna cu sarea. Lasam sa fiarba la foc potrivit si fara capac. In timp ce fierbe amestecam ocaziinal. Timpul de fierbere difera de la orez la orez. Trebuie lasat cam intre 7-10 minute. Eu am folosit scotti cu bob rotund si l-am lasat vreo 7 min. Tre sa fie al dente, gustam orezul. Cand a fiert dupa cat dorim il luam si-l strecuram de apa prin sita. Punem orezul asa scurs din nou in oala, punem ulei, amestecam, nivelam si punem capac. Lasam asa 15-20 minute. Gata de servit. Foarte bun. Iese bob cu bob cum il fac eu la alte retete. Eu am folosit supa si am pus vegeta. Apa nu este multa, nu va speriati. Deci puteti folosi 2 cani de orez la cant asta de 4 l dar nu mai mult. Nu puneti mai mult orez ca devine gretos. Il putem trage la tigaie cu ou si mazare sau amestecat cu alte legume, eu l-am mancat cu brocoli, morcov si conopida fierte si deasupra niste praf de curry. Alta varianta : dupa ce s-a racit orezul bine se trage la tigaie. Mai intai facem niste oua jumari, 1 sau doua si le lasam deoparte. Calim putin morcov tocat cu mazare, putem pune si din alea congelate din comert, adaugam orezul racit peste ele si l tragem si pe el in togaie, adaugam niste curry, sare daca mai trebuie, inchidem focul si punem si oul jumari.


5) Orez la cuptor, un orez simplu de gatit, gustos si sanatos

150 gr orez scotti cu bob lung (1 cescuta)
600 ml supa clara de vita sau pasare
un sfert lingura delikat
o lingura ulei de masline
o ceapa mica
patrunjel proaspat tocat

Orezul se spala in doua trei ape reci, se scurge si se pune intr-o cratita de yena unsa cu ulei. Se adauga peste, orez, ceapa tocata foarte marunt, sarea si supa. Dam la cuptorul incalzit pana orezul absoarbe lichidul. Cand este aproape gata punem patrunjel tocat marunt. Daca nu aveti supa folositi apa si ceva condimente.



6) Orez cu patrunjel si ulei de masline, foarte bun, se poate servi separat sau ca si garnitura

1 cana orez scotti bob cu bob, mare
2 cani supa de carne sau apa
1/2 lgt sare sau vegeta
1 legatura patrunjel tocat
ulei de masline 1-2 lg dupa plac

Spalam orezul in cateva ape reci, il lasam 10 minute in apa si-l strecuram. Punem supa pe foc si cand se infierbanta adaugam orezul si sarea. Amestecam putin si cand incepe sa fiarba punem capac. Lasam fix 10 minute dupa ceas timp in care nu mai umblam la orez sa nu iasa aburul. Dupa cele 10 minute gustam o boaba sa vedem daca e fiert si oprim focul. Punem patrunjelul tocat si ulei de masline, afanam orezul cu furculita si nu mai acoperim, procesul de gatire mai are loc  dupa si va rezulta un orez fara pic de zeama. Daca folositi supa mai grasa puneti mai putin ulei de masline sa nu iasa prea gretos. Cantitati pentru 4 portii. O alta varianta de incercat ar fi ca dupa cele 10 minute de fiert cu capac sa stingem focul si sa lasam inca 20 minute acoperit. Dupa 20 de minute luam capacul, punem patrunjelul si uleiul si lasam fara capac. Putem folosi 2 lg de unt in loc de ulei.









 7) Pilaf scazut bunicel, merita de incercat

1 cescuta de orez scotti
1 ceapa
1 ardei capia
1 morcov
4 catei de usturoi
1 legatura de patrunjel
2 linguri de grasime
2 lgt sare

Orezul se spala in 4-5 ape alternand calda cu rece pana dispare amidonul. Se tine in apa pana se gateste. Tocam marunt ceapa, ardeiul si verdeata. Morcovul se da prin razatoarea fina si usturoiul se zdrobeste. Punem orezul la fiert in 2 cani de apa rece cu 1 lgt sare si 1 lg ulei. Amestecam putin in el si il lasam doar pana da intr-un clocot dupa care il punem in strecuratoare. Calim usturoiul si ceapa in 2 lg de grasime, eu am folosit untura de porc, adaugam apoi ardeiul impreuna cu morcovul. Cand s-au calit bine legumele punem orezul din sita si doua maini de patrunjel. Amestecam de cateva ori, adaugam 2 cesti de apa calda si punem capacul. Lasam sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute dupa ceas dupa care inchidem focul, acoperim bine cu un prosop si mai lasam 10 minute. Dupa cele 10 minute luam capacul, mai punem 1 lgt vegeta, 2 maini de patrunjel, amestecam usor si e gata de servit.

8) Pilaf, foarte bun

  • ·             200 gr orez cu bobul rotund
    ·         ulei pentru calit
    ·         catei de usturoi zdrobiti
    ·         1 ardei kapia
    ·         1 morcov mare
    ·         1 radacina de pastarnac
    ·         1 ceapa galbena mica
    ·         1 ceapa rosie mica
    ·         1/2 telina mica
    ·         600-650 ml supa de pui (sau legume)
    ·         cateva frunze de patrunjel
    ·         sare si piper dupa gust
    ·         1 lgt curry
    ·         1 vf lgt curcuma pentru culoare

Pentru a face o supa de legume am pus la fiert apa cu niste albitura, morcovi, ceapa, usturoi, foi de dafin, vegeta, piper, cozile de la patrunjel, ienibahar si orice legume mai aveti prin frigider. Am tocat legumele si am calit pe rand usturoiul, ardeiul rosu impreuna cu cel iute apoi morcovul, albitura si ceapa. Eu am folosit orez cu bob lung de la scotti dar va recomand cu bob rotund. Am adaugat la calit o ceasca de orez dupa care am pus condimentele. Dupa ce se calesc bine  adaugam in etape cate o cana de supa strecurata calduta si acoperim cu capac. Lasam sa absoarba lichidul dupa care adaugam urmatoarea cana si tot asa pana fierbe orezul, Eu am folosit 4 cani si 1/2 de supa. Amestecam mereu in orez si spre sfarsit potrivim de sare si punem verdeata. Daca doriti sa iasa mai lichid dupa ce s-a fiert orezul suficient nu-l mai lasati acoperit pentru ca procesul de fierbere o sa continue si ramane pilaful fara zeama.

9) Pilaf de orez cu legume, bunicel ca și garnitura la o carnita dar nu iese cremos fiindcă se tine la inmuiat

1 cana de orez cu bob rotund de la scotti
3 cani supa de pasare sau apa
2 ardei capia mari
1 ceapa mare
1 morcov mare
1 ardei iute optional
1 legatura patrunjel verde
Mirodenii : 1 vf cutit curcuma, sare, piper, ienibahar, curry

Eu am facut o supa din cateva aripi, o ceapa, albitura, morcov, mirodenii si cozi de patrunjel. Spalam o singura data orezul si-l scurgem de apa dupa care il punem la inmuiat cu o cana de supa. Pregatim mai mult ulei la calit și punem pe rand ardeiul iute taiat felii, ceapa tocata cubulete, morcovul ras mare și apoi ardeiul cubulete. Cand s-au calit bine adaugam orezul cu tot cu supa și restul de doua masuri de supa. Punem o parte din patrunjel si acoperim. Lasam la fiert vreo 20 de minute. Potrivim de sare când e gata, mai punem patrunjel, luam capacul si inchidem focul.


10) Pilaf cu ciuperci, super bun

1 cescuta de orez cu bob rotund
2 cepe, una alba și una rosie
1 kg ciuperci champignon
1 capia rosu
4 cani de supa
2 morcovi
1 pastarnac
Putin unt
Ulei de masline
Patrunjel
2 lgt vegeta
1 lgt sare
1 lgt curry
1 lgt turmeric

Caleste in unt și ulei o ceapa tocata, adauga în două transe ciupercile tocate sau tăiate felii și caleste pana se evapora apa dar nu de tot. Scoți ciupercile și mai pui puțin ulei de masline. Caleste a doua ceapa tocata, pui ardeiul cubulete, morcovul si albitura date prin razatoarea mare și caleste după fiecare. Adaugi orezul, calesti apoi urmeaza ciupercile. Pune supa fierbinte, o parte din patrunjel, mirodenii și sare. Amesteci doar acum, guști de sare dacă mai trebuie și dai cratita la cuptor pentru vreo 25 de minute. Din acest moment nu mai amesteci deloc. Cand a fiert 80% dar mai are încă zeama scoți oala, pui restul de patrunjel amesteci de doua ori in el si lași sa se raceasca, orezul va mai inflori.

11) Pilaf cu albitura, morcov și ciuperci, grozav

3 sferturi cescuta orez cu bob rotund pt pilaf
1 ardei gras rosu și 1 ardei capia rosu tocați marunt
1 ceapa alba taiata julienne
Cativa catei de usturoi zdrobiti
1 conserva ciuperci feliate
Patrunjel, fze de telina și leuștean congelate
1 pastarnac ras mare
1 patrunjel ras mare
1 morcov mare ras mare
1 lgt curry
1/2 lgt turmeric
Chimen macinat
1 lgt vegeta
1/2 lgt rânduri masala
4 cesti supa vita sau pui

Calim usturoiul, ceapa, radacinoasele, ardeiul, orezul și punem supa și ciupercile. Lasam sa fiarba la foc mic fără sa amestecam în orez. Punem mirodeniile si verdeata. Mișcăm oala din cand in cand pt a se întrepătrund aromele. Cand orezul e fiert 80% inchidem focul si lasam vreo 20 de minute.

12) Pilaf sarbesc, reteta separata la preparate sau garnituri cu orez

13) Orez la cuptor dietetic : de incercat

Punem intr-un vas 1 ceasca de orez bine spalat,  4 masuri de apa sau supa, 1 lg ulei, un morcov ras mare, 1 ceapa întreaga sau tocata, sare, piper, pătrunjel. Amestecam bine si dam la cuptor neacoperit. Cand e aproape gata inchidem focul si acoperim, mai lasam asa vreo 15 min.

14) orez simplu, cu mirodenii sau cu pui si legume, grozav

Il punem la inmuiat intr o cantitate mare de apa, peste noapte, 1 parte orez si 5 parti de apa. A doua zi se spala in multe ape si se usuca ft bine. Luati o parte orez si 1.5 parti apa calda, sare si aduci orezul la pct de fierbere apoi dai focul mic. Neaparat acopera cratita cu capac. Lasa 10-15 min fara sa ridici capacul. Dupa 15 min ridici capacul, scurgi orezul de apa daca mai ramane, amesteci cu mirodenii, sofran si ulei de masline. Lasati asa sau continuati punand cratita pe foc si inabusiti orezul. Alta varianta ar fi sa procedam la fel cu orezul fiert separat. In alta tigaie calim cubulete din piept de pui, morcov, capia, pastarnac si telina cubulete ft mici puse pe rand, adaugam curry, curcuma si cand e gata punem orezul asa nescurs peste pui si legume si mai calim.

15) orez normal sau amestec jasmine cu basmatic

Pentru orezul normal folosim vreo 5 masuri de apa si pt celalalt 3-4. Punem orezul in oala cu apa cat sa-l acopere de vreo 2 cm. Punem sare. Dam focul mare si cand l-am adus la fierbere punem capac si micsoram flacara. Lasam 15 minute sa fiarba pentru orezul normal si 10 minute pt cel jasmine. Dupa aceea inchidem focul, luam capacul si mai lasam in oala 10 min.

Tipsuri si alte modalitati de incercat :

- orezul Jasmine cu bob lung / calim ceapa, orezul și punem supa, 1 cana orez la 2.5-3 cani supa, dacă e cu legume doar 2 cesti. Se pune capac la inceput, aduci la fierbere si dupa cateva clocote oprești focul si acoperi din nou timp de 10-20 min pana absoarbe tot lichidul. Se ia capacul si se amesteca apoi pt afanare
- 4 cani apa la 1 cana orez varianta buna pt toate tipurile de orez
- nu se amesteca deloc în el
- nu se lasa pe foc pana absoarbe toată apa, procesul de fierbere mai are loc
- pt orez fiert bob cu bob nu pilaf : speli în 5-6 ape alternand calda cu rece pana apa e perfect limpede / orezul se tine în apa rece 30 min
- nu se amesteca deloc în el în timpul fierberii, de aceea cel mai bine se aduce la fierbere pe aragaz și apoi se da la cuptor, când e 90% gata se scoate și se lasa încă 10 min, procesul de fierbere continua
- orezul spălat în 3 ape si uscat, calim ceapa cu ardei, apoi morcov si alte legume albitura, dovlecei, ciuperci, etc, adaug orezul și calesc doar câteva secunde, dupa punem și rosie felii dacă avem, apoi 3 masuri de apa, sarea, amestecam putin doar acum și nu mai amestecam de loc in el. Lasam sa fiarba la foc mic 30-40 min dupa care putem adauga o felie de lamaie si mai putem da la cuptor sa se rumenească.

Niciun comentariu: