Faceți căutări pe acest blog

luni, 1 iunie 2020

Tort de morcovi


DE PUS CATEVA POZA FINALA





















































































































































































































































Kumquat, physalis si coacaze pentru decor

































































Cata si-a comandat de ziua lui


O minunatie de tort, aromat si gustos, pentru lingurita perfecta servim o bucatica de tort impreuna cu o bobita de coacaze, fructele acrisoare merg perfect cu tortul si crema dulce, am mancat cate 2 felii pe zi. Merita sa mai fac chiar doar blatul, neinsiropat si cu vreo 50 gr zahar mai putin sa mai pun nuca si stafide eventual, coaja de lamaie mai multa si chiar lime

L-am facut pentru aniversarea lui Cata, 44 de ani

Foarte interesant de incercat kumquartul la deserturi, placinta cu branza de vaci si kumquart.

Blat :

260 gr faina
100 gr miez de nuca
350 gr morcovi
1 lgt bicarbonat de sodiu
1 lgt si 1/2 praf de copt
1 lgt si 1/2 scortisoara
300 gr zahar
4 oua medii
240 ml ulei de floarea soarelui
1 lgt extract de vanilie, am pus esenta
1 lgt ghimbir proaspat ras
40 ml fresh de lamaie
Un praf de sare

Crema :

200 gr unt la temperatura camerei
400 gr crema de branza philadelphia original, simpla la temperatura camerei
200 gr zahar pudra eu am pus vanilat
2 lgt esenta de vanilie
1 lgt cu vf coaja rasa de lamaie proaspat rasa

Sirop :

250 ml apa
150 gr zahar tos
25 ml esenta de vanilie, eu am pus 4 ml, 2 fiole
4 lg fresh de lamaie
4 lg fresh de portocale

Blatul :

Nuca se rumeneste la cuptor la foc mic. Se curata de coaja amaruie si se pune la blender sa se marunteasca. Morcovul se rade fin. Amestecam faina cu bicarbonatul, praful de copt, sarea si scortisoara. Ouale se bat foarte bine cu mixerul. Adaugam zaharul treptat, apoi uleiul, freshul si vanilia, eu am gresit si am pus rom in loc de vanilie dar a iesit super. Punem faina in ploaie si incorporam tot cu mixerul. Urmeaza morcovii, ghimbirul si nuca si amestecam cu spatula. Tapetam doua tavi de 28 cm cu unt si faina sau facem blaturile pe rand, eu asa am facut. Nu folosim hartie de copt ca nu iese uniform, trebuie forma detasabila de tort. Impartim compozitia in doua parti egale in doua castroane identice. Dam la cuptorul cald la 180° pt 25-30 min fara ventilatie. Facem testul cu scobitoarea. Cand e gata scoti blatul si-l lasi sa se raceasca bine in forma. Apoi facem al foilea blat. Nu se coace un singur blat ca apoi sa se taie in doua ca e fraged si se rupe.

Siropul :

Pui apa cu zaharul, amesteci, adaugi esenta si freshurile. Lasi sa fiarba sa scada la jumate din cantitatea de lichid. Am impartit siropul in doua boluri la fel dar am folosit doar un bol pt ca am gustat si mi-era ca iese prea dulce, am folosit 100 ml sirop deci in total aveam 200 ml sirop dar am folosit doar 100 ml, cred ca mergea cu tot siropul. 

Crema :

Untul si branza sa fie la temperatura camerei, scoase cu cateva ore inainte. Se bate bine untul singur. Separat batem si branza, trebuie sa fie din aceea clasica, simpla, fara iaurt sau verdeata, chiar daca e un pic sarata nu se simte la dulciuri. Incorporezi untul la branza si freci cu mixerul. Cerne zaharul pudra si adauga la crema de unt treptat, cate 2 lg, impreuna cu esenta de vanilie si coaja de lamaie rasa atunci nu cea de la frigider cu zahar. Eu am pus de la o lamaie putin verde, gustul e senzational. Crema se da la rece neaparat cateva ore pt a se intari. Eu m-am grabit si n-a fost ok ca e cam moale. Eu am pus 200 gr zahar pudra vanilat dr oetker in loc de 230 cat era in reteta pt ca mi s-a parut prea dulce si n-am mai pus cele 2 lgt esenta de vanilie pt ca zaharul era vanilat

Asanblare tort :

Taie varfurile blaturilor ca sa fie la acelasi nivel si apoi se faramiteaza pt ca le vom folosi la ornat. Siropul se imparte in doua parti egale in doua cani asemanatoare ca si gramaj. La fel se imparte si crema. Blaturile se insiropeaza cu ajutorul pensulei. Punem crema pe primul blat insiropat, asezam al doilea blat insiropat si punem a doua parte de crema si imbracam tortul. Pe margine se pune blatul zdrobit care e nemaipomenit cand mananci din el pe fiecare felie. Se da la rece cateva ore si se decoreaza. Blatul simplu neinsiropat l-am gustat si era senzational si neinsiropat oricum nu prea are nevoie, e fraged. 



Niciun comentariu: