Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 28 decembrie 2019

Vita maturata














De la Auchan, ft buna










Minunat de frageda si gustoasa, la fel am gatit si vita nematurata, reteta de vrabioara la tigaie, ft gustoasa

2 bucati vrabioara maturata
Sare de hymalaya grunjoasa
Piper proaspat macinat
Patrunjel uscat
Oregano uscat

Cele mai bune condimente pentru vita sunt rozmarin, oregano, salvie, piper, busuioc, chimen, patrunjel, maghiran, cimbru.

Daca folosim placa de sare verificam daca e incinsa bine aruncand cativa stropi de apa pe ea.  Nu punem sare pe vita inainte de gatire, ii scoate apa si se usuca. Bucata de carne tre sa fie mai groasa de vreo 3- 4 degete ca sa nu fie prea uscata ci suculenta si de un rosu aprins cu aspect marmorat. Scoate carnea din vid, sterge-o cu prosop de bucatarie si acoper-o cu un alt servet uscat, previne deshidratarea. Nu condimentam cu nimic sau daca doriti doar cu oregano, patrunjel si piper proaspat macinate. Lasa 2 ore la temperatura camerei Carnea nu se condimenteaza cu nimic, nu se bate, nu se cresteaza, nu se intoarce in tigaie prin intepare. Incinge ft ft bine gratarul sau tigaia, tre sa sfaraie bine cand pui carnea, poti da carnea sau grillul cu putin ulei.  Eu am folosit tigaia de ceramica care inlocuieste placa de sare.  De data asta nu am folosit ulei deloc, dupa cum se vede in poza tigaia se face exact ca placa de sare. Carnea de vreo 2 cm se tine vreo 2-3 min pe fiec parte intorcand-o la fiecare 1-2 min, maxim de 4 ori, eu am avut de grosimea a 2 cm si am lasat-o vreo 6 min in total si am intors-o de vteo 3 ori la fiec 2 minute. A iesit roz in interior dar nu ft rosu pt ca nu mi place. E bine sa nu intoarcem carnea de multe ori, cel mai bine o data sau maxim de doua ori. Cand e gata se scoate, se macina sare grunjoasa si piper pe ambele parti, se acopera 5 min cu folie dar nu ft stransa si se lasa sa se odihneasca apoi se serveste cu sosul scurs, salata verde si un pahar de vin rosu. Daca gatim pe placa de sare nu mai punem sare, e suficient de la placa. E bine sa nu folosim multe condimente. Putem verifica daca e gata apasand usor carnea cu spatula, daca e moale mai tre tinuta. Putem pune la final un cub de unt. Mai putem condimenta cu oregano. Merge ft bine cu garnitura de orez. Fierbem orez basmati sau normal cu putina sare, cuisoare, anason. Cand e gata stingem focul, punem ulei de masline, pudra de chimen, curry si amestecam.

Niciun comentariu: