Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 iunie 2012

Friptura de miel la cuptor







































2019 a luat socru juma de miel din obor si l am impartit, ft bun a fost, am avut o pulpa din spate si coaste, ft bune si coastele ca au putina grasime, el n a vrut coaste dar s a trezit cu ele acasa, n am apucat sa pozez sectiunea ca am facut pachete de impartit

Varianta I cu vin rosu sau alb, demential, cea mai buna varianta, vin, condimente si usturoi mult

1/2 miel, o pulpa din spate si coaste
2-3 l vin de tara alb sau rosu sec
3-4 capatani mari de usturoi
1 telina mica cu tot cu coaja taiata felii
2-3 morcovi intregi cu coaja
2-3 patrunjei intregi cu coaja
Ulei de masline
Foi de dafin rupte
Cimbru macinat
Ienibahar pulbere 1 lgt
Boabe coriandru sfaramate
Piper boabe sfaramate
Boabe de mustar sfaramate
1 crenguta de busuioc
1 crenguta de cimbru
2-4 lgt boia dulce
Rozmarin merge ft bine la miel, eu nu pun
Oregano
Schinduf am pus putin
Delikat 2 lgt
Sare 1 lgt
Piper proaspat rasnit
Putem incerca si cu 1/2 lamaie

Carnea se presara cu condimente si se maseaza cu ulei de masline pe ambele parti. Asezam intr-o tava mare si adanca radacinoasele taiate felii, foile de dafin, boabele de coriandru, piper si mustar intregi sau zdrobite, pulpa de miel peste ele, 2 capatani de usturoi necuratate si taiate in jumatate, restul de usturoi zdrobit cu tot cu mantie, crengutele printre ele si vinul atat cat sa acopere carnea cat mai mult. Acoperim si dam la rece pana a doua zi. Cu cat folosim mai mult vin cu atat mai bun iese, de data asta am avut niste vin alb de tara nemaipomenit dar in ceilalti ani am folosit vin rosu, la fel de bun in ambele feluri. A doua zi se scoate de la frigider, se intoarce carnea pe cealalta parte si se mai lasa asa pana o dam la cuptor. Incalzim cuptorul inainte. Acoperim cu folie de aluminiu etans si dam la 200° pana incepe sa fiarba apoi micsoram la 150-180°. Lasam vreo 2 ore cu folie dupa care scoatem tava, intoarcem carnea, acoperim cu folie din nou si mai lasam doua ore, eu am avut o pulpa mare si am lasat-o  vreo 4 ore jumate-5, 4 ore acoperita si apoi inca 1 ora fara folie la foc mic pana a scazut vinul, s-a rumenit deasupra si s-a format un sos timp in care am tot uns-o cu sosul din tava sa nu se arda. Se face de minune la abur sub folie. Iese bestiala, carnea se desprinde de pe os, la fel putem face o pulpa de curcan, porc sau vita. Am incercat si fara ulei de masline ca n-aveam, am pus condimente peste carne, vinul deasupra si am acoperit-o pana a doua zi. Dupa chef scarlatescu putem incerca sa adaugam 1/2 lamaie stoarsa si pusa cu tot cu coaja dupa reteta grecilor.






Varianta II cu ceapa si usturoi verde foarte bun

1 pulpa de miel
cateva fire de ceapa verde
usturoi verde
usturoi uscat
cimbru romanesc
1-2 linguri pasta de tomate
2 cani de vin rosu
vegeta
piper proaspat macinat
curry daca va place
boia dulce
condimente pentru miel
ulei de masline
oregano

Pulpa se cresteaza si se impaneaza cu usturoi. Se face un amestec din ulei, vin , condimente si se maseaza carnea dupa care se pune intr-o punga speciala impreuna cu baitul, usturoiul zdrobit cu lama unui cutin, ceapa si usturoiul verde taiate potrivit, cimbru, si se leaga punga, si se lasa la marinat in frigider pana a doua zi. Se da apoi la cuptor cu tot cu zeama si putina apa cat s-o acopere pe jumatate si spre sfarsit se amesteca sosul cu pasta de rosii. Se stropeste mereu carnea cu soul format in tava.








Varianta III reteta de Chef Catalin Scarlatescu grozav

Se pune peste pulpa intreaga mult patrunjel tocat mare nu marunt, rozmarin proaspat bucati rupte mai mare, coriandru proaspat, lavanda proaspata, cativa catei mari de usturoi taiati in 2-3 cu tot cu coaja, sare, piper si mult ulei de masline. Se ia la frecat si masat carnea cu manusi bagand din compozitie peste tot si pe la os. Se pune pe gratar sau in tigaia incinsa ca sa prinda frumos o crusta pe ambele parti, nu se intoarce carnea pana nu se rumeneste bine dupa care se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor fara apa sau vin pentru 3 ore si 40 min la 180 de grade. Pentru o crusta frumoasa scoatei folia si mai lasati 10 min. O reteta grozava, se face la abur si ramane gustul intens de miel.







Varianta IV   la cuptor cu garnitura de legume

Ingrediente:

1 pulpa de miel
Usturoi verde
Vin rosu 2 cani
1 capatana de usturoi uscat
Foi de dafin
Piper
Cimbru
Oregano
Busuioc
Delicat
Boia
Ulei de masline
1 buchet broccoli
1 bucata de conopida
½ kg morcovi
2 cartofi
Curry
Sos de soia
Unt

Mod de preparare:


Carnea se spala, se sterge si se cresteaza. Se freaca bine cu condimente si ulei de masline. Se introduc cateii de usturiu in crestaturi si tine la frigider peste noapte. A doua zi se aseaza in tava, se pun cateva fire de usturoi impletite, foi de dafin, 1 cana de vin si se acopera cu folie de aluminiu. Se tine aproximativ 1 ora la foc potrivit dupa care seinlatura folia si se mai lasa vreo ora. Pe parcurs se stropeste cu sosul din tava. Spre jumatatea timpului de gatire se adauga si restul de vin. Se lasa pana se rumeneste frumos deasupra. Conopida si broccoli se desfac buchetele si se pun in apa rece cu sare si putin otet. Dupa vreo 10 min se trec sub jet de apa rece. Morcovii se curate si se taie bastonase iar cartofii cubulete. Se amesteca legumele cu condimente eu folosesc curry si apoi adaug sos de soia. Se gatesc la steamer dupa care se amesteca fierbinti cu putin unt pentru gust. Servim mielul fierbinte cu o portie de legume. Servim cu salata sau piure de cartofi.

Niciun comentariu: