Faceți căutări pe acest blog

joi, 26 iulie 2012

Chec pufos cu nuci































Cea mai buna reteta de chec dintre multe altele facute de mine, l-am facut de vreo doua ori, sursa practic in bucatarie, nr 2/2012, pg 72

Chec pufos cu nuci

Ingrediente:

10 oua de tara
2 cani de zahar
2 cani faina buna pentru cozonac
10 linguri de lapte gras
6 linguri ulei
1 praf de copt stins cu zeama de lamaie
1 esenta vanilie
esenta rom
cognac 1-2 linguri
3 linguri cacao
zeama de lamaie
1 lingurita coaja de portocale
1 lingurita coaja de lamaie
2 pumni de nuci date putin la cuptor
stafide obtional

Mod de preparare:

Ouale se scot cu cateva ore inainte din frigider. Separam galbenusurile de albusuri. Presaram putina sare si  zahar peste galbenusuri, coaja de lamaie si portocala si esenta de vanilie. Cognacul puteti sa-l adaugati in crema de cacao va iesi o nebunie sau hidratati stafidele in el. Albusurile se bat spuma cu putina zeama de lamaie si sare, se mixeaza mai intai la viteza mica cateva minute apoi la viteza mare Dupa ce am batut albusurile adaugam treptat zaharul si mixam dupa fiecare transa. Galbenusurile se bat spuma si apoi se adauga uleiul curgand treptat dupa care urmeaza laptele si mixam pana se face o maioneza . Punem in albusuri o parte de galbenusuri, o parte din faina cernuta si praful de copt stins. Amestecam cu lingura de lemn de jos in sus si apoi punem restul de galbenusuri si faina. Punem compozitia in tavi tapetate oprind putin aluat pe care il amestecam cu cacaoa si cognacul. Nuca prajita si taiata bucatele sau macinata se pune intre compozitii. Crema de cacaoa se pune deasupra si se amesteca cu furculita de jos in sus. Se da la cuptorul incalzit pentru 30-35 minute la foc mic.

Tipsuri:

Cel mai bine se separa cu mana, tinand galbenusul si eliberand albusul printre degete. Acest lucru se face deasupra unui castronel gol cu fiecare ou in parte ca sa fim siguri ca nu se strecoara albus din greseala si se varsa fiecare albus in castronul curat si uscat in care se vor bate albusurile.

Pentru reusita albusurilor aceastea trebuie sa fie la temperatura camerei si mixate cu putin suc de lamaie. Mixerul si bolul trebuie sa fie curate si uscate.

Tavile trebuiesc tapetate doar pe fund nu si pe margini pentru a lasa aluatul sa creasca

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ma bucur ca am gasit site-ul tau si ma bucur c-am putut sa gasesc o reteta cu adevarat minunata.
Chec pufos spui tu???....foarte, foarte pufos spun eu.
Si multumesc si pentru tips-uri. Nu intelegeam de de checul si pandispanul desi cresteau in cuptor se lasau imediat ce stingeam focul.
Astazi am tapetat doar fundul tavilor cu ulei si faina.
Si-au iesit 3 tavi cu chec extraordinari.
Multumesc frumos.

Medeea spunea...

Maine 19 aprilie 2014 voi incerca aceasta reteta..arata demential in poze, sper sa fiu la fel de indemanateca ca si tine sa-mi iasa. tine-mi pumnii! Multumesc pt ca ai postat-o