Faceți căutări pe acest blog

vineri, 13 iulie 2012

Gem de prune si corcoduse cu ghimbir, rom si scortisoara








O combinatie ideala, un gust dulce acrisor cu o usoara tenta asiatica datorita mirodeniilor iar culoarea este deosebita

Gem de prune si corcoduse cu ghimbir, rom si scortisoara

Ingrediente:

1 kg prune
1 kg corcoduse galbene si rosii
zeama de la 1/2 lamaie
700 gr zahar
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita rasa praf de ghimbir
1 fiola esenta de rom

Mod de preparare:

Se taie prunele in patru, se pun in oala in care se face gemul, se acopera cu un rand de zahar, deasupra se pun corcodusele desfacute in jumatate ca sa-si lase zeama si deasupra restul de zahar. Se lasa acoperit pana a doua zi cand se pune pe foc dar nu direct pe flacara si se amesteca mereu sa nu se prinda. Punem dupa vreo 1/2 ora si mirodeniile. Deobicei pun 400 gr de zahar la 1 kg de fructe dar asta a iesit foarte bun, exact cat trebuie de dulce. Spre sfarsit adaugam sucul de lamaie. Lasam sa fiarba o ora sau doua in functie de cat de scazut vreti sa iasa tinand cont ca se mai leaga dupa racire. Puneti putina compozitie pe o farfurioara si vedeti daca se imprastie. Din compozitia asta mi-au iesit aproximativ 4 borcane. Se trece compozitia prin sita deasupra oalei cu gem (eu o folosec pe cea de la fripteoza ca are gaurile mai mari si raman samburii corcoduselor in ea). Borcanele spalate si clatite sunt oparite cu apa fiarta pe margine, se lasa sa se usuce dupa care se baga la cuptor fara capac pentru 15-20 de minute. Se pune gemul in borcane, se mai da la cuptor 15 minute, se pun capacele si se mai lasa la cuptor 30 de minute cu usa intredeschisa. A iesit un gem aromat senzational, mai mult un jeleu iar culoarea este superba. Eu nu folosesc niciun fel de coscervant la nimic si nu am avut probleme niciodata. Secretul este ca borcanele sa fie foarte curate, clatite si sterilizate apoi fierte la bain marie sau date la cuptor dupa procedura de mai sus. Cand strangem capacele trebuie facut cu multa forta pentru a nu intra pic de aer. Am conserve care tin de ani de zile in camara si nu am nici beci.

RETETA PROPRIE
facebook

Un comentariu:

Mirela spunea...

Sunt sigura ca este grozav de bun ,ghimbirul are o aroma minunata ,si scortisoara la fel .