Ingrediente :
1250 gr caise cantarite fara samburi (aproape 2 kg de caise cu samburi)
400 gr zahar
zeama de la 1/2 lamaie
o crenguta de menta proaspata optional, vezi mai jos
Mod de preparare:
Scoatem samburii caiselor si-i pastram pentru alt gem de caise cu samburi sau ii mancam dupa ce s-au uscat. Taiem caisele sferturi punem in oala care a fost oparita si deasupra punem zaharul peste tot. Lasam la rece pana a doua zi cand fierbem pe plita la foc potrivit amestecand mereu in ea. Spre sfarsit adaugam sucul de lamaie. Se fierbe 1.30-2.00 ore pana ajunge la consistenta dorita. Se pune gemul in borcanele sterilizate, se da la cuptor 15 minute, se strang capacele cu putere si se mai dau 30 de minute la cuptor. Se pun in paturi pana a doua zi cand se eticheteaza, se pun capacele si se pun in camara. Au iesit vreo 3-4 borcane mici. Daca fructele sunt coapte si foarte dulci puneti mai putin zahar. Eu folosesc deobicei la 3 kg de fructe 1 kg de zahar sau 500 gr la 1kg insa depinde foarte mult de ce fructe folosim. Caisele se leaga repede si la o tura am folosit 250 gr zahar la 1.800 kg caise. Puteti pune o parte zahar la inceput si pe parcurs mai adaugati daca este nevoie.
Anul asta am facut si cu o crenguta de menta pe care am fiert-o impreuna cu caisele, ii da un fresh deosebit iar menta merge ft bine si la visine. Puteti scoate doar crenguta si sa lasati frunzulite de menta in ea. Daca va plac fructele intregi puteti desface caisele in jumatati iar daca vreti un magiun le puteti trece prin sita sau si mai bine jumate le lasati intregi si restul pasate. Nu lasati sa scada nici foarte mult gemul pentru ca el se mai strange si dupa racire, doar cat sa se lege.
Anul asta am facut si cu o crenguta de menta pe care am fiert-o impreuna cu caisele, ii da un fresh deosebit iar menta merge ft bine si la visine. Puteti scoate doar crenguta si sa lasati frunzulite de menta in ea. Daca va plac fructele intregi puteti desface caisele in jumatati iar daca vreti un magiun le puteti trece prin sita sau si mai bine jumate le lasati intregi si restul pasate. Nu lasati sa scada nici foarte mult gemul pentru ca el se mai strange si dupa racire, doar cat sa se lege.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu