Faceți căutări pe acest blog

marți, 19 noiembrie 2013

Negresa cu gem

























O prajitura minunata care contine de toate, nuci, rahat, stafide, mirodenii si cacaoa
reteta de Sava Laura

Aluat:

1 cana de zahar (200 ml)
2 cani de faina
1 mana de nuca sau mai mult
1/2 cana ulei
3 linguri de cacao
1 cana de apa clocotita, apa minerala, suc de rodii sau lapte de soia
1 lgt praf de copt
1-2 maini de stafide
esenta de rom si vanilie
1 lgt coaja de portocale si lamaie
4 linguri de gem (eu am pus 1/2 borcan de 200 )
zeama de lamaie
2-3 maini de rahat
1 lgt scortisoara
1/2 lgt ghimbir macinat
1 vf cutit nucsoara macinata
1 mana ghimbir confiat
2 cuisoare macinate
1 anason stelat pisat
1 lgt cafea pudra
1 vf lgt cardamon
fulgi de cocos

Glazura:

3 linguri de apa
3 lg de zahar
3 lg cacao
3 lg margarina

O alta varianta ar fi ca in loc de mirodenii, rahat si stafide  sa se foloseasca 1 pahar de fructe uscate: stafide, caise, prune, curmale etc

Hidratam stafidele in esenta de rom si vanilie. Puteti folosi orice fel de gem, de prune, gutuie, capsuni sau caise doar sa fie mai legat. Se cerne faina (optional) si se amesteca cu zaharul, nuca putin rumenita, o parte tocata iar restul macinata, praful de copt, rahatul, mirodeniile si cacaoa cernuta. Punem treptat amestecul peste apa fierbinte si ulei mixand usor. Incorporam gemul, stafidele, zeama de lamaie, coaja de citrice si gemul. Se mai poate face si in alt fel si anume sa mixam zaharul cu apa, adaugam uleiul si incorporam ingredientele solide.Dam la cuptor pentru aproximativ 50 de minute la foc potrivit si testam cu scobitoarea, daca in mijloc e facuta atunci o scoatem imediat din cuptor ca sa ramana moale. Fierbem ingredientele pentru glazura si turnam compozitia calduta  peste prajitura racita (eu am pus ciocolata neagra). Putem presara cocos sau fulgi de ciocolata neagra, deasemenea puteti folosi ciocolata neagra in compozitie sau ca si glazura. 

Niciun comentariu: